Quines novetats fiscals introdueix la Llei de pressupostos generals per al 2018?

Actualitat Econòmica & Professional

La Llei de pressupostos generals de l’Estat (LPGE) per al 2018, publicada en el BOE del 4 de juliol, conté, entre altres mesures fiscals, una baixada en l’IRPF per a les rendes baixes, nous xecs per a natalitat i guarderia i l’ampliació de xecs familiars per discapacitat (la deducció per maternitat s’incrementarà en 1.000 euros addicionals quan el contribuent hagi satisfet despeses per la custòdia de menors de 3 anys en guarderies o centres educatius autoritzats); l’augment del 20% al 30% de la deducció per inversió en empreses de creació nova o recent en l’IRPF al mateix temps que se n’augmenta la base màxima de deducció de 50.000 a 60.000 euros anuals; la pròrroga de l’impost sobre el patrimoni per al 2018, així com la rebaixa del tipus reduït de l’IVA del 10% per a les entrades a sales cinematogràfiques. També s’eleva de 12.000 a 14.000 euros el llindar inferior de l’obligació de declarar en l’IRPF establert per als perceptors de rendiments del treball que procedeixin de més d’un pagador.

A continuació descrivim les principals mesures fiscals que recull el text esmentat, que amb caràcter general tenen l’entrada en vigor a partir del 5 de juliol de 2018.

1. IRPF

Es preveuen una sèrie de mesures que, en termes generals, estan dirigides a reduir la tributació dels treballadors de renda més baixa i dels contribuents que suporten més càrregues familiars, com ara dones treballadores, famílies nombroses o persones amb discapacitat.

Així:

  • Reducció per l’obtenció de rendiments del treball. Amb efecte des del 5.07.2018,s’amplien els límits màxims que marquen les diferents quanties de reducció que, al seu torn, s’incrementen per als treballadors amb menys rendes en 2.000 euros, aproximadament, de manera que els límits establerts passen a ser de 16.825 euros i 13.115 euros [anteriorment, 14.450 i 11.250 euros] i la quota passa a ser de 3.700 a 5.565 euros anuals.

    Quan l’impost s’hagi meritat anteriorment a l’entrada en vigor de la LPGE 2018, la reducció que s’haurà d’aplicar serà la que prevegi la normativa en vigor el 31 de desembre de 2017.

    Quan l’impost corresponent al període impositiu 2018 s’hagi meritat a partir de l’entrada en vigor de la LPGE 2018, la reducció que s’haurà d’aplicar serà la que resulti d’incrementar la quantia derivada de l’aplicació de la normativa en vigor el 31 de desembre de 2017 en la meitat de la diferència positiva que resulti de disminuir l’import de la reducció per obtenció de rendiments del treball aplicant la normativa en vigor l’1 de gener de 2019 en la quantia de la reducció calculada d’acord amb la normativa en vigor el 31 de desembre de 2017.

    En definitiva, el 2018 s’incrementarà la reducció vigent en la meitat de la diferència de la nova reducció menys l’antiga.

    • Reducció per obtenció de rendiments del treball i determinació del tipus de retenció sobre els rendiments del treball durant el període impositiu 2018

      Per determinar el tipus de retenció o ingrés a compte que s’ha d’efectuar sobre els rendiments del treball satisfets abans de l’entrada en vigor de la LPGE 2018 s’aplicarà la normativa en vigor el 31 de desembre de 2017.

      A partir de l’entrada en vigor de la LPGE 2018, per calcular el tipus de retenció s’aplicarà la normativa en vigor el 31 de desembre de 2017 amb una sèrie d’especialitats.

      Pel que fa al càlcul del tipus de retenció, en relació amb l’aplicació de la reducció per obtenció de rendiments del treball per al 2018, calculada d’acord amb el que s’ha analitzat en l’apartat anterior, el tipus de retenció es regularitzarà en els primers rendiments del treball que se satisfacin a partir de l’entrada en vigor de la LPGE 2018.

      No obstant això, la regularització es podrà realitzar, a opció del pagador, en els primers rendiments del treball que se satisfacin a partir del mes següent a l’entrada en vigor de la LPGE 2018.

  • Deducció per maternitat. Amb efecte des de l’1.01.2018, aquesta deducció es podrà incrementar en 1.000 euros addicionals quan el contribuent hagi satisfet despeses per la custòdia de menors de 3 anys en guarderies o centres educatius autoritzats, entenent-se per despeses de custòdia les quantitats que se satisfacin a guarderies i centres d’educació infantil per la preinscripció i la matrícula; l’assistència, horari general i ampliat, i l’alimentació, sempre que s’hagin produït per mesos complets i no tinguin la consideració de rendiments en espècie exempts i per família nombrosa o persones amb discapacitat a càrrec (extensió dels supòsits als quals s’aplica la deducció, en incloure’s el cònjuge no separat legalment). Aquest import, encara que es tracti d’un import negatiu (es paga al contribuent amb la declaració de l’IRPF encara que no s’hagi retingut), no es podrà obtenir per endavant.
  • Deduccions per família nombrosa o persones amb discapacitat a càrrec. Amb efecte des del 5.07.2018, s’augmenta la quantia de la deducció per família nombrosa en 600 euros addicionals anuals per cadascun dels fills que formin part de la família nombrosa en la data de meritació de l’impost en què excedeixi del número mínim de fills exigit perquè aquesta família hagi adquirit la condició de família nombrosa de categoria general o especial. D’altra banda, la deducció per persones amb discapacitat a càrrec es fa extensiva als contribuents amb un cònjuge no separat legalment amb discapacitat, sempre que no tinguin rendes anuals, incloses les exemptes, superiors a 8.000 euros, de fins a 1.200 euros anuals.

    L’import de l’abonament d’aquestes deduccions es podrà sol·licitar anticipadament.

    En el període impositiu 2018, la deducció per cònjuge no separat legalment amb discapacitat i l’increment de la deducció previst per cadascun dels fills que excedeixin del nombre mínim de fills exigit per a l’adquisició de la condició de família nombrosa de categoria general o especial, es determinarà prenent en consideració exclusivament els mesos iniciats després de l’entrada en vigor de la Llei de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2018.

  • Deducció aplicable a les unitats familiars formades per residents fiscals en estats membres de la Unió Europea o de l’Espai Econòmic Europeu. Amb efecte des de l’1.01.2018, s’estableix una deducció en la quota a favor dels contribuents que no poden presentar una declaració conjunta perquè els altres membres de la unitat familiar resideixen en un altre estat membre de la UE, i així s’equipara la quota que s’ha de pagar amb la que s’hauria suportat en cas que tots els membres de la unitat familiar haguessin estat residents fiscals a Espanya.
  • Deducció per rendes obtingudes a Ceuta i Melilla. Amb efecte des de l’1.01.2018, s’eleva del 50% al 60% el percentatge de la deducció per l’obtenció de rendes a Ceuta i Melilla, tant per als contribuents residents a Ceuta i Melilla com per als no residents en aquests territoris que hi hagin obtingut rendes. Aquesta modificació s’acompanya de les necessàries en el sistema de pagaments a compte a fi d’anticipar l’impacte econòmic de la mesura sobre ciutats autònomes esmentades.
  • Deducció per inversió en empreses de creació nova o recent. Amb efecte des de l’1.01.2018, s’augmenta del 20% al 30% el percentatge d’aquesta deducció per les quantitats que se satisfacin en el període de què es tracti per la subscripció d’accions o participacions en empreses de creació nova o recent. S’augmenta també la base màxima de deducció, que passa de 50.000 a 60.000 euros anuals, i que estarà formada pel valor d’adquisició de les accions o participacions subscrites.
  • Obligació de declarar. Amb efecte des de l’1.01.2018, es modifica l’obligació de declarar i s’estableix, d’una banda, un límit quantitatiu que eximeix d’aquesta obligació per a l’obtenció de guanys patrimonials derivats d’ajuts públics de quantia reduïda (menys de 1.000 euros anuals juntament amb rendiments derivats de Lletres del Tresor i subvencions per a l’adquisició d’habitatges protegits o de preu taxat) i, de l’altra, s’eleva de 12.000 a 14.000 euros el llindar inferior de l’obligació de declarar establert per als perceptors de rendiments del treball que procedeixin de més d’un pagador, per al cas en què el pagador no estigui obligat a retenir i per a quan es percebin rendiments subjectes a un tipus fix de retenció, o pensions compensatòries o anualitats per aliments no exemptes.

    En conseqüència, els contribuents que percebin rendiments del treball procedents de més d’un pagador no tindran l’obligació de declarar si no superen els 14.000 euros (abans 12.000), aquest límit s’aplica el 2019.

    També s’estableix un règim transitori per a l’obligació de declarar en el període impositiu 2018, de manera que quan l’impost corresponent al període impositiu 2018 s’hagi meritat a partir de l’entrada en vigor de la Llei de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2018, el límit de 14.000 euros que estableix el primer paràgraf de l’apartat 3 de l’article 96 d’aquesta Llei serà de 12.643 euros.

  • Gravamen especial sobre els premis de determinades loteries i apostes. Amb efecte des del 5.07.2018, s’augmenten les quantitats exemptes de 2.500 euros a 40.000 euros. Estaran exempts del gravamen especial els premis amb un import íntegre de 40.000 euros o inferior. Els premis amb un import íntegre superior a 40.000 euros se sotmetran a tributació respecte de la part d’aquest que excedeixi de l’import esmentat.

    Els premis que derivin de jocs que hagin tingut lloc abans de l’entrada en vigor de la Llei de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2018, estaran exempts del gravamen especial en la quantia que preveu l’apartat 2 de la disposició addicional trenta-tresena d’aquesta Llei en la redacció en vigor el 31 de desembre de 2017. Aquesta quantia serà de 10.000 euros per als premis que derivin de jocs que hagin tingut lloc en el període impositiu 2018, a partir de l’entrada en vigor d’aquesta Llei, i de 20.000 euros per als premis que derivin de jocs que hagin tingut lloc en el període impositiu 2019.

2. IMPOST SOBRE SOCIETATS

  • Reducció de les rendes procedents de determinats actius intangibles. Amb efecte des de l’1.01.2018, es modifiquen aquesta reducció i el seu règim transitori per adaptar-ne la regulació als acords adoptats en el si de la Unió Europea i de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) respecte als règims coneguts com a patent box, en particular, per observar el que estableix l’informe relatiu a l’acció 5 del conegut com a Pla BEPS de l’OCDE, l’informe que recull l’anomenat nexus approach (criteri del nexe) com a criteri per configurar un règim preferencial d’intangibles que no sigui perjudicial d’acord amb aquest estàndard internacional:
    • S’especifica que només les rendes positives són les que tenen dret a la reducció en la base imposable (abans parlava només de rendes, sense diferenciar entre positives o negatives).
    • S’actualitzen els supòsits en què es pot aplicar la reducció. En concret, per la cessió del dret d’ús o d’explotació, per les patents, models d’utilitat, certificats complementaris de protecció de medicaments i de productes fitosanitaris, dibuixos i models, o de programari avançat registrat que s’hagi obtingut com a resultat de projectes d’R+D.
    • Les rendes positives susceptibles de reducció són els ingressos que superen les despeses incorregudes directament amb la creació dels actius que no s’hagin incorporat al valor dels actius, l’amortització i les despeses directament relacionades amb l’actiu que s’hagin integrat a la base imposable.
    • Si en un període impositiu s’obtenen rendes negatives, aquestes es reduiran quan no superin l’import de les rendes positives integrades en períodes impositius anteriors que hagin aplicat la reducció.

    Es regula un règim transitori que s’aplicarà per als actius intangibles del contribuent disponibles abans de l’1 de juliol de 2016.

  • Deducció per inversions en produccions cinematogràfiques, sèries audiovisuals i espectacles en viu d’arts escèniques i musicals. Amb efecte des del 5.07.2018, s’estableix que els productors que s’acullin a aquest incentiu fiscal assumiran una sèrie d’obligacions, com, per exemple, incorporar en els títols de crèdit i en la publicitat de la producció una referència específica al fet que s’han acollit a l’incentiu fiscal i indicar de manera expressa els llocs específics de rodatge a Espanya i la col·laboració del Govern d’Espanya, les comunitats autònomes, la Spain Film Commission i les Film Commissions/Film Offices que hi hagin intervingut.

    També s’exigeix enviar a l’Institut de Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), perquè els arxivin, classifiquin i gestionin, els materials següents: una còpia de la producció audiovisual en format digital d’alta qualitat en versió original i en les versions comercialitzades a Espanya, una sinopsi i una fitxa tècnica i artística actualitzada, material gràfic de promoció de la producció (cartells, fotografies, etc.); una quantitat suficient de fotogrames de l’obra incentivada amb l’autorització implícita perquè es facin servir en la promoció del territori on s’hagi rodat.

  • Facultats de l’Administració per determinar la base imposable i altres elements tributaris. Amb efecte des del 5.07.2018, s’estableix que en el cas del dret a la conversió d’actius per impost diferit en crèdit exigible davant l’Administració tributària, l’Administració tributària podrà comprovar qualsevol de les circumstàncies determinants d’aquesta conversió, en particular, les pèrdues comptables.
  • Règim legal dels pagaments fraccionats. Amb efecte per als períodes impositius que s’iniciïn a partir de l’1.01.2018, es procedeix a exceptuar les entitats de capital de risc de l’obligació d’efectuar el pagament fraccionat mínim aplicable a les grans empreses, en relació amb les seves rendes exemptes, que permetrà corregir l’asimetria actual respecte al tractament donat a altres entitats amb tributació baixa. Aquesta excepció, tanmateix, no s’aplica als pagaments fraccionats el termini de declaració dels qual hagi començat abans de l’entrada en vigor de la Llei de pressupostos per al 2018.

3. IMPOST SOBRE EL PATRIMONI

  • D’acord amb l’article 73 de la LPGE 2018, se’n manté la vigència per a l’exercici 2018 i, per tant, s’elimina per a aquest any la reimplantació de la bonificació del 100% sobre la quota íntegra de l’impost que s’havia previst en el Reial decret llei 13/2011, de 16 de setembre, pel qual es restableix l’impost sobre el patrimoni.

4. IVA

  • Exempcions interiors. Amb efecte des de l’1.01.2019, es modifica l’exempció pels serveis prestats directament als seus membres per unions, agrupacions o entitats autònomes, per ajustar-ne la regulació al dret de la Unió Europea. D’aquesta manera, s’afegeix una nova lletra c a l’apartat 6è de l’article 20.U de la Llei de l’IVA, que exigeix, per aplicar l’exempció, que l’activitat exempta que s’exerceix sigui diferent de les que s’indiquen en els números 16è, 17è, 18è, 19è, 20è, 22è, 23è, 26è i 28è del mateix precepte.
  • Exempcions en les exportacions de béns. Lliuraments de béns a viatgers. Amb efecte des del 5.07.2018, s’estableix que l’exempció es farà efectiva mitjançant el reemborsament de l’impost suportat en les adquisicions, i s’eliminarà el requisit que el reemborsament a què fa referència el paràgraf anterior només s’aplicarà respecte dels lliuraments de béns documentats en una factura l’import total de la qual, impostos inclosos, sigui superior a 15.000 pessetes.
  • Exempcions en les operacions assimilades a les exportacions. Transports de viatgers i els seus equipatges. Amb efecte des del 5.07.2018, s’estableix que estaran exemptes de l’impost els transports de viatgers i els seus equipatges per via marítima o aèria que procedeixin d’una destinació a un port o aeroport situat fora de l’àmbit espacial de l’impost o que hi tinguin la destinació, i s’afegeix que s’entendrà que s’inclouen en aquest apartat els transports per via aèria emparats per un únic títol de transport que inclogui vols de connexió aèria.
  • Tipus impositiu reduït. Sales de cinema i serveis de teleassistència, ajuda a domicili, centre de dia i de nit i atenció residencial. Amb efecte des del 5.07.2018, es rebaixa el tipus impositiu aplicable a l’entrada a les sales cinematogràfiques, que passa de tributar del 21% al 10%, i es modifica l’aplicació del tipus reduït del 10% dels serveis de teleassistència i ajuda a domicili per establir que s’aplicarà sempre que s’ofereixin en places concertades en centres o residències o mitjançant preus derivats d’un concurs administratiu adjudicat a les empreses prestadores, o com a conseqüència d’una prestació econòmica vinculada a aquests serveis que cobreixi més del 75% (abans era del 10%) del seu preu, en aplicació, en tots dos casos, del que disposa la Llei esmentada.
  • Serveis de telecomunicacions, de radiodifusió o de televisió i els que es prestin per via electrònica. Amb efecte des de l’1 de gener de 2019, com a conseqüència de la modificació de la Directiva de l’IVA referent a les regles de tributació dels serveis que es presten per via electrònica, de telecomunicacions i de radiodifusió i televisió, quan la persona destinatària no sigui un empresari o professional que actuï com tal, es produeixen les modificacions següents:
    • S’estableix un llindar comú a escala comunitària de fins a 10.000 euros anuals, que si no se sobrepassa implicarà que aquestes prestacions de serveis es localitzin a l’estat membre d’establiment del prestador. Els empresaris podran optar per no aplicar aquesta nova regulació, encara que no hagin superat el límit de 10.000 euros, i l’operació es localitzarà, com fins ara, a l’Estat de residència del consumidor final. L’opció comprendrà, com a mínim, 2 anys naturals.
    • Per afavorir el compliment voluntari de les obligacions tributàries i la possibilitat d’acollir-se als sistemes simplificats de finestreta única, se suprimeix la limitació que existeix actualment que els empresaris o professionals no establerts a la comunitat però registrats a efecte de l’IVA en un estat membre no poden fer servir ni el règim especial aplicable als empresaris no establerts a la comunitat ni el règim especial aplicable per als empresaris o professionals establerts a la comunitat.

5. ALTRES NOVETATS

Interès de demora tributari i interès legal dels diners

Es fixa l’interès legal dels diners que queda establert, igual com el 2017, per a la vigència de la Llei en un 3,00% i l’interès de demora en un 3,75%.

Indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM)

Les quanties són, igual com el 2017: a) diari, 17,93 euros; b) mensual, 537,84 euros; c) anual, 6.454,03 euros, i d) en els casos en què la referència al SMI s’ha substituït per la referència a l’IPREM serà de 7.519,59 euros quan les normes facin referència al SMI en còmput anual, tret que se n'excloguin expressament les pagues extraordinàries; en aquest cas, la quantia serà de 6.454,03 euros.

Activitats prioritàries de mecenatge i beneficis fiscals aplicables a esdeveniments d’interès públic excepcional

Es relacionen les activitats que es consideraran prioritàries de mecenatge (per exemple, les que dugui a terme l’Instituto Cervantes per promocionar i difondre la llengua espanyola i la cultura mitjançant xarxes telemàtiques, noves tecnologia i altres mitjans; els programes de formació del voluntariat que hagin estat objecte de subvenció per part de les administracions públiques; els programes dirigits a erradicar la violència de gènere; les que dugui a terme la Fundación ONCE del Perro Guía en el marc del trentè aniversari de la Fundación ONCE del Perro Guía; les activitats que es duguin a terme en aplicació del “Pacto Iberoamericano de Juventud”; les que dugui a terme el Fondo de Becas Soledad Cazorla para Huérfanos de la violencia de género “Fundación Mujeres”, etc.) i es regulen els beneficis fiscals següents aplicables a diversos esdeveniments que es qualifiquen d’interès públic excepcional:

  • Beneficis fiscals aplicables a la «50 edició del Festival Internacional de Jazz de Barcelona».
  • Beneficis fiscals aplicables a «Centenaris del Real Sitio de Covadonga».
  • Beneficis fiscals aplicables al «Campionat Mundial Júnior d’Handbol Masculí 2019».
  • Beneficis fiscals aplicables al «Campionat Mundial d’Handbol Femení 2021».
  • Beneficis fiscals aplicables a «Andalucía Valderrama Masters».
  • Beneficis fiscals aplicables a «La Transición: 40 años de Libertad de Expresión».
  • Beneficis fiscals aplicables al «Barcelona Mobile World Capital».
  • Beneficis fiscals aplicables a la celebració de l’esdeveniment «Ceuta y la Legión, 100 años de unión».
  • Beneficis fiscals aplicables al programa «Campionat del Món de Triatló Multiesport Pontevedra 2019».
  • Beneficis fiscals aplicables al programa «Bàdminton World Tour».
  • Beneficis fiscals aplicables al programa «Nuevas Metas».
  • Beneficis fiscals aplicables al programa «Barcelona Equestrian Challenge (3a edició)».
  • Beneficis fiscals aplicables al programa «Universo Mujer II».
  • Beneficis fiscals aplicables al programa «Logroño 2021, nuestro V Centenario».
  • Beneficis fiscals aplicables al programa «Centenari Delibes».
  • Beneficis fiscals aplicables al programa «Año Santo Jacobeo 2021».
  • Beneficis fiscals aplicables al programa «VIII centenari de la Catedral de Burgos 2021».
  • Beneficis fiscals aplicables al programa «Deporte Inclusivo».
  • Beneficis fiscals aplicables al «Pla 2020 de suport a l’esport de base II».
  • Beneficis fiscals aplicables al programa «España, Capital del Talento Joven».
  • Beneficis fiscals aplicables a la «Conmemoración del Centenario de la Coronación de Nuestra Señora del Rocío (1919-2019)».
  • Beneficis fiscals aplicables al «Traslado de la Imagen de Nuestra Señora del Rocío desde la Aldea al Pueblo de Almonte».
  • Beneficis fiscals aplicables al «Camino Lebaniego».
  • Beneficis fiscals aplicables a l’«Any europeu del patrimoni cultural (2018)».
  • Beneficis fiscals aplicables a l’«Expo Dubai 2020».
  • Beneficis fiscals aplicables a les «Malalties neurodegeneratives 2020. Any Internacional de la Investigació i Innovació».
  • Beneficis fiscals aplicables al «Camino de la Cruz de Caravaca»
  • Beneficis fiscals aplicables a la celebració del «XXV Aniversario de la Declaración por la UNESCO del Real Monasterio de Santa María de Guadalupe como Patrimonio de la Humanidad».
  • Beneficis fiscals aplicables a l’esdeveniment «AUTOMOBILE BARCELONA 2019».
Departament d'Estudis de Planificación Jurídica

Un últim consell.
La millor garantia per evitar sorpreses i complir la normativa vigent és deixar-se assessorar per un professional degudament qualificat i que pertanyi a un col·legi professional o associació professional de reconegut prestigi.