El sistema d'acreditació DPC (desenvolupament professional continu) promourà la mobilitat, l'ocupabilitat i la competitivitat dels enginyers i les empreses
- Entre els beneficis que aporta el sistema d’acreditació DPC destaca el fet que podrà ser utilitzat per l’Administració i les empreses a l’hora de contractar un enginyer, i servirà de guia a la societat quan es disposi a escollir el professional més adequat per fer un determinat treball o projecte d’enginyeria.
- A l’hora de dissenyar aquest sistema d’acreditació, el Consell General ha posat en el centre de la iniciativa l’enginyer tècnic industrial o graduat en enginyeria de la branca industrial, que obtindrà una sèrie de beneficis directes quan acrediti la seva experiència i formació contínua.
El Consell General de l'Enginyeria Tècnica Industrial (COGITI) va iniciar l’any passat l'innovador sistema d'acreditació de la formació contínua i l'experiència professional (DPC) dels enginyers tècnics industrials i enginyers de grau de la branca industrial, per tal d'adaptar-se als nous requeriments de la societat i dels col•legiats.
La implantació d'aquest nou sistema d'acreditació està motivada per la situació actual en què les empreses, els clients i la societat, en general, exigeixen cada vegada més professionals altament qualificats i compromesos en l'exercici de la seva professió, és a dir, que no siguin només portadors d'un títol acadèmic, sinó que al llarg de la seva vida professional hagin estat capaços d'adaptar-se als canvis i les innovacions tecnològiques i de gestió. Entre els beneficis que aporta, en aquest sentit, aquesta acreditació, destaca el fet que l'Administració i les empreses ho podran utilitzar a l'hora de contractar un enginyer, i servirà de guia a la societat quan es disposi a triar el professional més adequat per a la realització d'un determinat treball o projecte d'enginyeria. El desenvolupament d'aquest model està basat en tres principis fonamentals: ocupabilitat, mobilitat i competitivitat dels enginyers.
Facilitar la mobilitat a Europa
Aconseguir un reconeixement de la trajectòria professional, i fixar uns objectius per a aquesta trajectòria, sumats a una major visibilitat professional, facilitar la seva mobilitat per Europa o tenir accés a una borsa d'ocupació d'elit són, a més, alguns dels beneficis directes que podran aconseguir els col•legiats que obtinguin l'acreditació d'enginyers DPC.
Quatre nivells d'acreditació
El sistema d'acreditació DPC d'enginyers implanta un procediment d'acreditació del desenvolupament professional continu, que documentalment certifica la competència professional, composta per formació i experiència adquirida al llarg de la vida de l'enginyer. L'acreditació no és un títol més, sinó una font de serveis i avantatges per als col•legiats, les empreses, l'Administració i la societat en general. Es tracta, en conjunt, d'un títol professional amb el qual es reconeixen les competències professionals.
En funció de l'experiència i la formació de l'enginyer tècnic industrial, el nou sistema d'acreditació es divideix en quatre nivells: Junior, Senior, Advance i Expertise.
L'entrada al sistema d'acreditació està oberta a tots els col•legiats que hagin mantingut un procés de desenvolupament professional continu, així com el compromís de continuar en el procés, mitjançant la realització de cursos, conferències, seminaris, etc.
El sistema d'acreditació es gestiona des del COGITI amb la intervenció i participació dels col•legis oficials d'enginyers tècnics industrials. Així mateix, el sistema es basa en eines informàtiques que, entre altres funcions, permeten la creació d'una base de dades d'enginyers acreditats que optimitzi al màxim els beneficis que aporta l'acreditació.
Les propostes d'acreditació són responsabilitat de les taules de valoració i classificació dels col•legis professionals, i la taula d'acreditació del COGITI és l'encarregada de resoldre les sol•licituds d'acreditació. Aquestes taules estan formades per professionals i experts altament qualificats procedents del món laboral i acadèmic, amb plena solvència per dur a terme l'avaluació de l'experiència i la formació de l'enginyer.
Inspirat en el model anglosaxó
El sistema d'acreditació DPC del COGITI, inspirat en el model anglosaxó, està generant una gran expectació, ja que suposa una revolució en l'entorn col•legial espanyol. El COGITI s'avança amb aquesta iniciativa a les tendències que en matèria de desenvolupament professional continu s'estan implantant a Europa, en concret a través de la revisió que s'està fent de la Directiva europea 2005/36/CE de reconeixement de qualificacions professionals.
Els països comunitaris es comprometen a avalar oficialment l'experiència i la formació no acadèmica el 2018
Encara que molts països ja fan una certa validació del coneixement dels treballadors, només quatre –França, Holanda, Luxemburg i Finlàndia– disposen fins ara d'un esquema complet. Els experts consideren el model francès especialment encertat. Allà, un treballador pot demanar en qualsevol moment que se li reconeguin les competències professionals. L'interessat haurà de documentar el que sap i, si el jurat considera que és suficient (també li pot demanar proves extraordinàries), li expedirà un títol equivalent al del professional que l'ha obtingut per la via formal. Si compleixen el que han acordat els països comunitaris, la Unió Europea disposarà, el 2018, d'un marc homogeni per validar els coneixements adquirits fora dels canals oficials. Brussel•les confia que el projecte dinamitzi l'ocupació i la mobilitat.
Beneficis de l'acreditació professional
A l'hora de dissenyar aquest sistema d'acreditació DPC, el Consell General ha posat al centre de la iniciativa l'enginyer tècnic industrial, que obtindrà beneficis directes després d'acreditar la seva experiència i formació contínua.
En aquest sentit, podrà accedir a la Borsa d'Ocupació d'Enginyers Acreditats, la funció de la qual serà la promoció dels perfils dels enginyers tècnics acreditats, que podran accedir a ofertes d'ocupació exclusives procedents dels head hunters més prestigiosos del panorama internacional. També obtindran condicions especials en l'assegurança de responsabilitat civil, així com descomptes en totes les activitats de formació impartides en els col•legis d'enginyers tècnics industrials adscrits al sistema d'acreditació DPC.
De la mateixa manera, els clients que contractin un enginyer tècnic industrial acreditat obtindran una garantia no només de la idoneïtat de l'enginyer contractat, sinó també de la seva experiència en la realització d'un projecte o treball professional. Es tracta d'implantar un sistema de la qualitat professional en el sentit ampli de la paraula, que a curt termini fomentarà una major competitivitat i un millor servei als clients.
Per la seva banda, les empreses, les institucions i l'Administració pública, a través del sistema d'acreditació, disposaran d’una eina que faciliti i garanteixi els seus processos de selecció i la contractació d'enginyers. Aquests beneficis s'estenen també als mateixos enginyers tècnics industrials, que podran obtenir una diferenciació dins la seva professió, ja que quedaran acreditats en un procés independent i reconegut que ofereix notorietat pública en el desenvolupament de les seves carreres professionals.
Més informació sobre l’acreditació DPC: www.acreditacioncogitidpc.es.
|