« TORNAR A LA PÀGINA PRINCIPAL

FEBRER 2011

El sector de les enginyeries davant el repte de fer front a la crisi: nous desafiaments, ganes d'afrontar-los i esperança

Thomas Peter Ronholt.
Enginyer civil (enginyer de camins, canals i ports) per la Universitat Tècnica de Dinamarca i MBA per la Manchester Business School.

Thomas Peter Ronholt ens dóna la seva opinió:

Sóc enginyer civil (enginyer de camins, canals i ports) per la Universitat Tècnica de Dinamarca i MBA per la Manchester Business School. Tinc prop de 15 anys d'experiència professional i durant aquest temps he desenvolupat una entesa profunda del sector d'enginyeries i estudis d'arquitectura tant al Regne Unit com a Espanya treballant amb empreses multinacionals i amb petites i mitjanes empreses.

Després d'especialitzar-me en la direcció integrada de projectes i direcció estratègica d'empreses de serveis professionals, he decidit compartir els meus coneixements i he creat la meva pròpia empresa –Rønholt Strategic Management. La millora contínua i la racionalització de les tècniques de gestió a les empreses, crear valor en els processos interns, motivar els professionals, desenvolupar i implementar estratègies factibles em fa molta il•lusió. Quan puc col•laboro amb articles i opinions a la premsa especialitzada i també com a ponent en congressos i seminaris.

Per conèixer millor la meva trajectòria podeu consultar la meva pàgina web: www.ronholt.es

Com veieu el sector i el seu futur?

Sense cap mena de dubtes, el sector de les enginyeries i els estudis d'arquitectura es troba en moments difícils. Només el mercat d'enginyeries s'ha vist reduït un 42% el 2010 respecte al 2009, cosa que, a més a més, ha suposat la pèrdua d'entre 2000 i 3000 llocs de treball. Mentre que en els estudis d'arquitectura molts arquitectes treballaven com a “falsos autònoms” que ara no han estat contractats pels estudis per falta de feina. La desocupació afecta ara un 30% dels professionals d'arquitectura.

A més a més el sector està caracteritzat per ser molt atomitzat, amb una abundància de petites i mitjanes empreses i molt poques empreses amb més de 200 assalariats, i a sobre la gran majoria concentrades a Madrid.

Crec que la crisi actual podria significar un canvi d'aquesta atomització i concentració de les enginyeries i els estudis d'arquitectura a Espanya cap a menys empreses i amb més representació en tot el país per poder estar més prop dels clients en cada regió i simplement perquè no hi ha contractes per a tots. Veurem en un futur pròxim més fusions i compravendes d'empreses en el sector de les enginyeries i els estudis d'arquitectura. I no sols entre empreses espanyoles, sinó també fusions i compravendes amb enginyeries i/o els estudis d'arquitectura estrangers: hem vist que això ha passat al nord d'Europa des de fa alguns anys.

L'augment de la competència entre les empreses hauria de significar un canvi cap a una gestió empresarial de les enginyeries i els estudis d'arquitectura centrat més en els processos de creació de valor. L'estratègia passa per la millora dels negocis existents, primer, i després caldrà centrar l'atenció en els mercats i serveis. Tècnicament els enginyers i els arquitectes a Espanya tenen un nivell molt alt, però ara farà falta que el/la titular d'una enginyeria o un estudi d'arquitectura, a més de ser un bon professional, sigui un empresari amb un clar projecte empresarial. Si cal treure alguna cosa positiva de la crisi actual és que obliga els titulars a centrar-se en la direcció estratègica de la seva empresa, a dirigir i motivar el seu equip de professionals perquè es desenvolupin contínuament i a aconseguir millores en la productivitat i eficiència.

Amb la caiguda del mercat, moltes empreses veuen el futur en la internacionalització. Una cosa natural i una bona sortida per a algunes empreses. No obstant això, moltes altres, en lloc de centrar-se en el 40% del mercat que ja no existeix, s’haurien de centrar en el 60% que encara hi ha. Aprendre a analitzar bé les oportunitats que encara surten per poder optar-hi on tenen més probabilitat d'èxit. Les propostes no sols han d'informar, sinó que han de convèncer el client que han identificat els assumptes clau de cada projecte i que poden recomanar una solució de valor afegit.

Sou un consultor especialitzat en la direcció estratègica i la gestió d'enginyeries i estudis d'arquitectura. Creieu que hi ha una mentalitat empresarial en aquestes organitzacions?

Sí i no. Sí, perquè al contrari no existiria la gran majoria de les enginyeries i els estudis d'arquitectura que hi ha a Espanya ara. I no, perquè crec que la majoria dels titulars d'enginyeries i estudis d'arquitectura s'identifiquen en primer lloc com a professionals i en segon lloc com a empresaris, i a més a més, moltes vegades, empresaris per obligació més que per convicció. Espanya ha experimentat un creixement sense paral•lel els últims 20 anys i per això han nascut moltes empreses d'enginyeries i estudis d'arquitectura: han crescut gairebé en un àmbit de feina per a tothom i, en bona part, ha estat suficient ser un bon professional. Fins ara! Algunes sí que han entès que cal acollir una mentalitat empresarial, però crec que moltes es troben en una situació que no han experimentat abans i en què no n’hi ha prou amb ser un bon professional: els falten coneixements per gestionar l'organització com una empresa de serveis professionals.

En què consisteix l'elaboració d'un pla estratègic en una enginyeria?

Al contrari del que alguns poden pensar, no és una qüestió de moltíssima anàlisi i d'elaboració de toms i toms de plans, sinó de reconèixer els processos de creació de valor a l'empresa i prendre les decisions crítiques respecte a la priorització de projectes i clients a més de la bona gestió dels recursos interns. Tot i que és important tenir un pla en escrit i després comunicar-lo a tots els empleats, el que és més important és el camí a córrer per a l'elaboració del pla. L'elaboració d'un pla estratègic permet al titular o l'equip directiu aturar un moment els assumptes de dia a dia i tenir en compte l'entorn extern i intern, posar-se uns objectius i engegar una implantació per assolir-los.

En un moment de crisi com l'actual quines creieu que són les tècniques de venda més utilitzades en el sector de les enginyeries?

Com a tècnics moltes vegades ens fixem massa en la qualitat de la feina, però aquesta no sempre significa una qualitat de servei. Crec que les enginyeries i els estudis d'arquitectura s’haurien d’enfocar a prestar uns serveis que sempre superin les expectatives dels clients. Han de tenir una cultura d'establir relacions comercials amb els clients (Relationship Marketing) i d'aquesta manera saber les necessitats dels clients, preferiblement abans que la competència.

thomas.ronholt@ mailpersonal.com

» Per saber-ne més sobre el sector:

« TORNAR A LA PÀGINA PRINCIPAL

Banco de Sabadell, S.A. o els proveïdors de notícies i/o informacions no garanteixen la utilitat, obtenció de resultats o infal·libilitat dels continguts facilitats a través d'aquesta newsletter, que en tot cas ho són amb caràcter orientatiu i informatiu. El contingut d'aquest document es basa en informació que ha estat obtinguda de fonts estimades com a fidedignes, però no es concedeix cap mena de garantia per part del banc sobre la seva exactitud, integritat o correcció.

Qualssevol opinions, mesures o actuacions d'inversió o de qualsevol altre tipus que siguin adoptades per l'usuari, ho seran pel seu exclusiu compte i risc. Aquesta newsletter ha estat elaborada pel Departament d'Estudis de Planificació Jurídica - Centre de Documentació www.planificacion-juridica.com © Banco de Sabadell, S.A. 2010. Tots els drets reservats.

La seva adreça de correu electrònic està incorporada, juntament amb les seves dades personals, a un fitxer titularitat de Banco de Sabadell, S.A. (avda. Óscar Esplá, 37, 03007 Alicante) per prestar-li el servei gratuït a què vostè està subscrit. Per accedir, cancel·lar o rectificar les seves dades o l'adreça de correu electrònic on vol rebre aquest tipus d'informació pot enviar una carta per correu postal o passar per qualsevol de les oficines de Banco de Sabadell, S.A. o enviar un missatge a l'adreça de la newsletter newscolectivos@bancsabadell.com.

Si no vol rebre més informació comercial per correu electrònic, faci clic aquí.

SabadellAtlántico, Banco Herrero i Solbank són marques registrades de Banco de Sabadell, S.A., av. Óscar Esplá, 37, 03007 Alacant. Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980. NIF A-08000143. Adreça de correu electrònic: newscolectivos@bancsabadell.com.