Una hipoteca verda es diferencia de la resta de préstecs hipotecaris en que requereix que l'habitatge al qual finança compleixi amb una sèrie de criteris de sostenibilitat i d'eficiència energètica. T'ho expliquem tot sobre les hipoteques verdes a continuació.
Què és una hipoteca verda o ecològica?
Una hipoteca verda o ecològica és un préstec hipotecari que permet finançar l'adquisició d'un habitatge que compleix amb uns determinats criteris d'eficiència energètica i sostenibilitat ambiental.
Entre els avantatges que aporta un habitatge així cal destacar:
- Menys despesa en electricitat, i promoció de l'estalvi a llarg termini.
- Un valor més elevat de l'habitatge en el mercat.
- Possibles beneficis fiscals, segons la legislació vigent.
- Compliment amb la normativa existent en matèria de sostenibilitat.
- Contribuir a la preservació del planeta.
Principals característiques de les hipoteques verdes
Les hipoteques verdes tenen una sèrie de característiques que les diferencien de les hipoteques tradicionals, com són:
- Finançar habitatges que compleixen amb uns estàndards d'eficiència energètica, com ara, millors aïllaments en l'habitatge, un sistema de calefacció més eficient o l'ús de panells solars per a l'autoconsum.
- Promoure una sèrie de certificacions oficials que acreditin que l'immoble compleix amb uns determinats estàndards mediambientals.
- Poder optar, segons el cas, a unes condicions més favorables, com comptar amb una taxació elevada associada a un bon percentatge de finançament.
Com funciona una hipoteca verda?
Des del punt de vista del seu titular, una hipoteca verda funciona igual que una hipoteca tradicional, ja que cal abonar unes quotes periòdiques a través de les quals es va retornant part del capital prestat i dels interessos. Normalment, una hipoteca cobreix fins a un màxim del 80 % del preu de la compravenda o del valor de la taxació de l'immoble (el menor dels dos). La quota mensual que abona el titular no ha de superar el 35 % dels seus ingressos totals per no sobrepassar la seva capacitat d'endeutament.
Com tramitar una hipoteca “eco”?
Tramitar una hipoteca verda és un procés que no difereix en gran manera de sol·licitar una hipoteca tradicional, per la qual cosa és important parar esment a les coses que has de saber abans de demanar una hipoteca. Amb tot, cal tenir present que sí que s'exigeixen uns requisits diferents.
Requisits que ha de complir el sol·licitant
Per sol·licitar una hipoteca verda cal complir amb una sèrie de requisits específics, com poden ser:
- Aïllament tèrmic d'alta qualitat en parets, sostres i finestres.
- Sistemes d'il·luminació LED.
- Sistemes de calefacció i aigua calenta eficients.
- Electrodomèstics amb etiquetatge A o B.
- Ús d'energies renovables, per exemple, a través de panells solars o d'aerogeneradors.
Encara que independentment de si es compleixen aquests requisits o no, el més recomanable és posar-se en contacte amb el banc per sol·licitar assessorament sobre el tipus d'hipoteca més recomanable segons cada cas. El banc realitzarà llavors un estudi per analitzar la solvència del sol·licitant, tenint en compte, entre altres factors, que:
- No s’ha de destinar més del 35 % dels ingressos mensuals al pagament de la quota hipotecària.
- Comptar amb una quantitat estalviada de, com a mínim, el 20 % del preu total de l'habitatge.
- Disposar d’entre el 10 % i el 15 % del valor total per a les despeses associades a la compra de l’habitatge (la notaria, els impostos i les despeses de la hipoteca, entre les quals hi ha la taxació de l’habitatge i la comissió d’obertura. Banc Sabadell no aplica en l'actualitat aquesta comissió a les seves hipoteques).
Procés de tramitació
Juntament amb la petició al banc, el sol·licitant ha de lliurar:
- Document Nacional d'Identitat (DNI) o Número d'Identificació Fiscal (NIF).
- Històric de la vida laboral.
- Justificant del preu de compravenda de l'habitatge.
- Les dues últimes nòmines.
- La declaració de la renda (si és treballador per compte d'altri) o, si és professional autònom, la declaració de la renda dels dos últims exercicis, els pagaments trimestrals de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de l'any en curs i els rebuts de pagament a la Seguretat Social més recents.
Si el banc, una vegada analitzada la sol·licitud, decideix anar cap endavant enviarà al sol·licitant la Fitxa d’Informació Precontractual (FIPRE) que, encara que té caràcter merament informatiu, inclou les característiques bàsiques de la hipoteca i del tipus d'interès, ja sigui fix, mixt o variable.
Si la persona interessada a subscriure la hipoteca vol continuar amb el procés de sol·licitud de la hipoteca després d’analitzar la FIPRE, el banc prepararà la Fitxa Europea d’Informació Normalitzada (FEIN), que sí que té caràcter vinculant. També rebrà la Fitxa d'Advertiments Estandarditzats (FiAE), en la qual, entre altres informacions, es reflecteixen les conseqüències legals si es produeix un incompliment del contracte.
Alternatives a una hipoteca verda
A més de les hipoteques verdes també hi ha els préstecs verds, que són préstecs que es destinen a finançar iniciatives sostenibles que tinguin un impacte positiu en el medi ambient.
Cal tenir en compte que, igual que els préstecs convencionals, els préstecs verds solen ser d'una quantia menor que les hipoteques, però si el que vols és, per exemple, fer una reforma per millorar l'eficiència i la sostenibilitat del teu habitatge, pots optar per aquesta mena de préstecs.
Fotografia de Freepik