matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte

Més Sabadell

La informació que necessites per ajudar-te a prendre les millors decisions financeres. Perquè volem créixer plegats, tant a nivell personal com professional.

Ciberseguretat   - Thu Jul 04 16:05:55 CEST 2024

Aquestes són les estafes online més comunes i així pots evitar-les Carlos S. Ponz

Hi ha un gran nombre de fraus per Internet, però és possible reduir la possibilitat de sofrir-ne un si se segueixen algunes pautes.

Tot i que existeixen multitud de ciberamenaces a Internet, conèixer quines són les més habituals és imprescindible per estar alerta i intentar evitar-les. A continuació, analitzem les estafes online més comunes i t’oferim algunes recomanacions perquè redueixis les possibilitats de patir una d’elles.

Quines són les estafes online més habituals

Si bé existeix una àmplia varietat d’estafes online, les més freqüents són:

 • Phishing. És un tipus de delicte informàtic que es caracteritza per intentar adquirir informació confidencial de manera fraudulenta, com la contrasenya dels teus comptes bancaris o informació detallada de les teves targetes de crèdit. El ciberdelinqüent suplanta la identitat d’un banc o d’una empresa i, abusant de la confiança de l’usuari, li demana la contrasenya dels seus comptes o el PIN de les targetes.

 • Smishing. És una variant del phishing on els estafadors intenten suplantar la identitat d'un banc, una empresa o una institució a través d'un SMS. Generalment, el missatge convida a trucar a un número de tarifació especial o a accedir a un enllaç d’un lloc web fals sota un pretext. Si el destinatari accedeix al link, el ciberdelinqüent podrà infectar el dispositiu o accedir a informació sensible.

 • Vishing. Té com a objectiu sostreure les dades bancàries de la víctima o que realitzi transaccions financeres. Es tracta d’una estafa telefònica en la qual, a través d’una trucada, el delinqüent es fa passar per una empresa, organització o persona de confiança, amb la finalitat d’obtenir informació personal i sensible del damnificat. En aquestes trucades, a vegades, s’informa d’una transacció i se sol·licita descarregar una aplicació per autoritzar-la o poden informar d'intents d'operativa fraudulenta i sol·liciten realitzar una transferència per protegir els teus diners.

Important: recorda que al Banc Sabadell no et sol·licitarem mai dades sensibles a través d’un missatge de text, correu electrònic o trucada, i tampoc no et demanarem que transfereixis els teus fons a un compte segur.

Pot interessar-te: Així són les noves estafes online

Com evitar les estafes online

Cadascun de nosaltres pot implementar algunes accions per augmentar el nivell de seguretat i evitar ser víctima d’una estafa online. Entre les quals destaquem aquestes:

 • Actualitza regularment el PIN de la teva targeta i la contrasenya d’accés a la teva banca a distància. Modifica les teves contrasenyes periòdicament i utilitza una de diferent per a cadascuna dels teus comptes, intentant que siguin el més robustes possibles (per exemple, generant contrasenyes amb un mínim de 8 dígits de longitud que combinin lletres majúscules i minúscules, números i caràcters especials). Recorda no apuntar les contrasenyes a cap lloc físic ni compartir-les amb ningú.

 • No comparteixis mai el teu usuari i la teva contrasenya. No comparteixis mai les teves contrasenyes amb ningú per no afavorir-ne la filtració. El Banc Sabadell no et demanarà mai aquesta informació. Per això, no comparteixis cap contrasenya ni dada confidencial, com a claus d’operacions o dades de les teves targetes (PIN, CVV o numeració), encara que el remitent s’identifiqui com el Banc Sabadell.

 • Vigila de prop la teva seguretat. Consulta sempre la informació d’últim accés que es mostra a la banca online de la pàgina web del Banc Sabadell. Recorda utilitzar sempre el correu en mode segur i desconfia d’aquells que provinguin de llocs desconeguts o que continguin informació incoherent. Evita, a més, introduir contrasenyes o iniciar sessió a la teva banca online en ordenadores públics.

 • Mantingues sempre els teus dispositius actualitzats. Actualitza tant el sistema operatiu com les apps del teu mòbil. A més, recorda no instal·lar apps d’orígens desconeguts, sinó de llocs oficials i certificats, com són Google Play Store o App Store. I instal·la sempre un antivirus a l’ordinador i al mòbil.

 • Navega sempre a pàgines segures. A l’hora d’utilitzar Internet, assegura’t que els llocs web als quals et connectes són https:// en lloc de http://. Fixa’t a l’adreça i, si comença per https, mostrarà un cadenat. Quan facis clic sobre el cadenat, comprova que l’adreça està ben escrita.

Si tens qualsevol tipus de dubte, el Banc Sabadell disposa d’un equip d’atenció a la teva disposició 24x7 al telèfon 963 085 000.

Fotografia de Magnet.me a Unplash

Llegir article

L'últim
Ciberseguretat   - Thu Jul 04 08:55:32 CEST 2024

Com evitar ser víctimes del frau del CEO o del Man In The Middle Carlos S. Ponz

El frau del CEO i del Man In The Middle són dos dels atacs de phishing més habituals, aquí t’expliquem com detectar-los i evitar-los.

Entre les estafes digitals més habituals a les empreses destaquen les relacionades amb el phishing, un tipus de delicte informàtic que es caracteritza per adquirir informació confidencial de manera fraudulenta, com la contrasenya dels comptes o la informació de les targetes bancàries. Dins de les modalitats de phishing n’hi ha dues noves que cada vegada són més populars entre els ciberdelinqüents, especialment en períodes de vacacions: el frau del CEO i del Man In The Middle.  

A continuació, t’expliquem en què consisteixen i t’oferim una sèrie de recomanacions per evitar-les.

Què és del frau del CEO

El frau del CEO consisteix en la suplantació de la identitat d’una persona amb autoritat dins d’una empresa, com per exemple el responsable financer (CFO) o el director general (CEO), per intentar enganyar els treballadors que tenen accés als comptes o a altres actius de l’entitat. A través d’aquest frau, el delinqüent intenta aconseguir que se li transfereixi diners o aconseguir informació confidencial de l’organització que pugui utilitzar en el seu profit.

Una de les maneres més habituals en què es produeix el frau del CEO és a través del registre d’un domini web d’una empresa molt similar a la real. A continuació, l’estafador envia un correu electrònic a alguna persona amb responsabilitat dins de la companyia, suplantant algun càrrec per sol·licitar-li que li enviï de manera urgent i confidencial una quantitat de diners a un compte que controla el ciberdelinqüent. 

Què és el frau del Man In The Middle

En el Man In The Middle (home al mig, en anglès) l’estafador intercepta la comunicació entre dues persones connectades a una xarxa. D’aquesta manera, pot obtenir informació sensible (com dades bancàries o el domicili físic de la víctima) que li permetrà més endavant suplantar la identitat d'alguna de les dues persones, de manera que pugui sol·licitar al CFO de l’empresa que li paguin.

És habitual que en un frau del Man In The Middle els delinqüents utilitzin la suplantació de l’adreça de correu electrònic dels proveïdors d’una empresa per desviar pagaments a un compte fraudulent. També pot passar el contrari: suplantar l’adreça de correu electrònic d’un client per desviar els seus cobraments a un compte fraudulent.

Pot interessar-te: Així són les noves estafes online

Recomanacions per evitar ser víctima d’un atac de phishing amb el frau del CEO o del Man In The Middle

La principal recomanació per evitar ser víctima d’un ciberatac és la precaució. Si tens qualsevol dubte sobre una petició que rebis i en la qual t’informin d’un nou compte d’abonament, el millor que pots fer és desconfiar. En el cas del Banc Sabadell, recorda que no et sol·licitarem mai dades sensibles a través d’un missatge de text, correu electrònic o trucada, i tampoc no et demanarem que transfereixis els teus fons a un compte segur.

A més, s’aconsella seguir altres recomanacions per minimitzar la possibilitat de sofrir qualsevol d’aquests fraus, com són:

 • Verifica sempre les adreces de correu electrònic, prestant especial atenció a les variacions que puguis percebre en el mateix correu.

 • Comprova per una via diferent a la del correu electrònic (com l’app del banc) qualsevol canvi en la domiciliació d’un pagament de manera sobtada i sense previ avís.

 • Si reps un correu electrònic indicant que hi ha un canvi en el compte de destí d’un pagament, per regla general es rep de manera simultània una trucada telefònica del suplantador per donar veracitat a l’operació fraudulenta. No confiïs mai en aquesta trucada i comprova sempre l’autenticitat del canvi, posant-te en contacte amb el proveïdor en el número de telèfon que et va proporcionar inicialment.

 • Quan facis una primera operació amb un nou proveïdor confirma sempre que les dades del beneficiari i del domicili bancari de pagament són idèntiques a les incorporades en el contracte prèviament establert o en la fulla de comanda i que no hi hagi cap canvi.

 • No comparteixis mai les teves contrasenyes ni les de la teva empresa amb ningú per no afavorir-ne la filtració. 

 • És fonamental formar els empleats d’una companyia perquè coneguin les possibles ciberestafes a les quals es poden enfrontar, especialment, en relació amb ser previnguts quan els requereixin un pagament.

 • És fonamental en qualsevol empresa apostar per implantar protocols interns per verificar les sol·licituds de pagament que es reben per telèfon o correu electrònic.

Pot interessar-te: Com augmentar la ciberseguretat en qualsevol operació online

En cas de tenir qualsevol tipus de dubte, el Banc Sabadell disposa d’un equip d’atenció a la teva disposició 24x7 al telèfon 963 085 000.

Fotografia de Andrea Piacquadio a Pexels


Llegir article
La teva casa, el teu cotxe i altres   - 02/07/2024

Guia completa sobre els préstecs per a joves Banc Sabadell, Publicitat

Somies amb fer un viatge, estudiar a l’estranger o iniciar el teu propi negoci? La joventut és una etapa plena d’ambicions i projectes, però, a vegades, per materialitzar-los, es necessita un impuls financer. Els préstecs per a joves es presenten com una eina útil per aconseguir les teves metes, oferint-te la liquiditat necessària per fer realitat els teus somnis.

Què són els préstecs per a joves?

Els préstecs per a joves són productes financers dissenyats específicament per a aquest col·lectiu, ofereixen condicions adaptades a les necessitats pròpies d’aquesta edat. Aquests préstecs solen estar dirigits als joves d’entre 18 i 30 anys, i poden ser utilitzats per finançar una àmplia varietat de projectes (des d’un projecte d’emprenedoria fins a cursos de formació).

Característiques principals dels préstecs per a joves

Els préstecs bancaris per a joves es caracteritzen per la seva flexibilitat, adaptant-se a les necessitats i realitats econòmiques d’aquest grup social. A continuació, expliquem les principals característiques d’aquests productes financers:

 • Quantitat: l’import sol dependre del perfil del client i del projecte a finançar.

 • Tipus d’interès: pots triar entre un tipus d’interès fix o variable. El tipus fix t’ofereix la seguretat de saber que la quota mensual no variarà durant el termini del préstec, mentre que el tipus variable et permet beneficiar-te de possibles baixades al mercat.

 • Termini d’amortització: el termini per tornar el préstec pot ser bastant flexible en funció de la quantitat sol·licitada i de l’entitat bancària, cosa que pot permetre adaptar les quotes a la capacitat de pagament. 

 • Requisits: En general, es demanarà ser major d’edat, tenir un bon historial creditici i demostrar ingressos estables. En algunes entitats poden sol·licitar domiciliar una nòmina o contractar assegurances addicionals, al Banc Sabadell no et demanarem aquesta mena de requisits. 

 • Avantatges addicionals: molts préstecs per a joves ofereixen avantatges addicionals, com la possibilitat de contractar-lo online, sense haver d’anar a l’oficina presencialment.

Tipus de préstecs bancaris per a joves

Hi ha diferents tipus de préstecs per a joves, cadascun amb les seves pròpies característiques i condicions com, per exemple:

 • Préstecs personals per a joves: són l’opció més comuna i versàtil, ja que poden utilitzar-se per finançar qualsevol tipus de projecte.

 • Préstecs preconcedits: són préstecs que l’entitat financera ofereix de manera anticipada. La quantitat a prestar i les condicions dependran de les característiques del client.
 • Préstecs universitaris: estan dissenyats específicament per finançar estudis, i solen oferir condicions especials com un termini d’amortització més llarg o la possibilitat d’ajornar les quotes mentre estudies.

 • Préstecs per a emprenedors: ofereixen condicions avantatjoses per a joves que volen posar en marxa el seu propi negoci.

En el cas dels préstecs per a joves sense feina, també existeix la possibilitat de contractar aquest tipus de producte encara que, generalment, l’entitat bancària requerirà un aval per acceptar la sol·licitud.

Consells per sol·licitar un préstec per a joves

Abans d’embarcar-te en la sol·licitud d’un préstec per a joves, és important seguir alguns consells per assegurar-te de prendre la millor decisió:

 • Compara diferents ofertes: abans de sol·licitar un préstec, és clau comparar les ofertes de diferents entitats financeres per trobar la que millor s’adapti a les teves necessitats.

 • Llegeix detingudament les condicions: assegura’t de llegir detingudament les condicions del préstec abans de signar-lo, prestant especial atenció al tipus d’interès, les comissions i les despeses associades.

 • Calcula la teva capacitat de pagament: és important que calculis la teva capacitat de pagament abans de sol·licitar un préstec per assegurar-te que podràs fer front a les quotes mensuals sense dificultat.

 • No demanis més diners del que necessites: sol·licita només l’import que realment necessites per finançar el teu projecte.

 • Paga les quotes a temps: és important que paguis les quotes del préstec a temps per evitar interessos de demora i possibles problemes amb l’entitat financera.

Els préstecs per a joves poden ser una eina molt útil per aconseguir les teves metes. No obstant això, és important utilitzar-los de manera responsable i assegurar-te que pots fer front a les quotes mensuals.

En qualsevol cas, abans de contractar un préstec de qualsevol tipus, és recomanable rebre assessorament professional especialitzat. En el cas del Banc Sabadell, recorda que, si ho desitges, pots consultar amb un expert perquè t’aconselli sense cap compromís. Pots sol·licitar quan vulguis una cita amb un dels nostres especialistes.
Si ja ets client, recorda que el Banc Sabadell comercialitza un ampli ventall de préstecs i crèdits perquè triïs el que millor respongui a les teves necessitats i a la teva situació econòmica.


Llegir article
La teva casa, el teu cotxe i altres   - 02/07/2024

Què és un préstec preconcedit Banc Sabadell, Publicitat

Necessites finançament per a un projecte personal o empresarial o per a algun tipus d’imprevist? Els préstecs preconcedits poden ser una bona opció per a tu.

Oblida’t dels tràmits i de les llargues esperes. Els préstecs preconcedits poden ser una bona opció si busques finançament de manera ràpida i senzilla. 

Descobreix en aquest article què són els préstecs preconcedits, com funcionen i els seus principals avantatges.

Què és un préstec preconcedit?

Un préstec preconcedit és un tipus de finançament que el banc ofereix a alguns dels seus clients sense haver de sol·licitar-lo prèviament. Es tracta d’una proposta personalitzada que el banc fa al client basant-se en el seu perfil financer i l’historial creditici, valorant aspectes com són els ingressos, l’estabilitat laboral i el nivell d’endeutament.

Com saber si tinc un préstec preconcedit? Com puc aconseguir-lo?

Per saber si tens un préstec preconcedit, el més habitual és que el banc t’ho comuniqui a través d’una trucada telefònica, un missatge de text o una notificació a l’app o web de l’entitat. En alguns casos, encara que no t’arribi una notificació, també pots consultar la disponibilitat d’un préstec preconcedit accedint a l’àrea privada del teu client a l’app o pàgina web del banc. Accedeix a la teva àrea privada del Banc Sabadell per descobrir el teu préstec preconcedit personalitzat.  

En què es diferencia un préstec preconcedit dels altres préstecs?

La principal diferència entre un préstec preconcedit i els altres tipus de préstecs es troba en el procés de la sol·licitud. En el cas dels préstecs preconcedits, no hi ha una petició inicial del client, com passa en els préstecs tradicionals.

Quins avantatges ofereixen els préstecs preconcedits?

Els préstecs preconcedits tenen diversos avantatges per als clients:

 • Rapidesa i comoditat: com que no cal fer una sol·licitud formal, el procés per obtenir el préstec és molt més àgil i senzill.

 • Preaprovació: que el banc hi hagi preaprovat el préstec indica que les possibilitats que te’l concedeixin són més altes que en un de tradicional.

 • Condicions personalitzades: les condicions del préstec, com són l’import, el tipus d’interès i el termini de devolució, s’adapten al teu perfil financer.

 • Flexibilitat: en alguns casos, pots modificar les condicions del préstec preconcedit perquè s’ajustin millor a les teves necessitats.

Què he de tenir en compte si m’ofereixen un préstec preconcedit?

Abans d’acceptar un préstec preconcedit, és important que llegeixis detingudament les seves condicions i que comparis les diferents ofertes disponibles al mercat. També es recomana que t’asseguris que realment necessites el préstec i que pots assumir les quotes de devolució sense problemes.

Un cop aprovat, quant de temps triguen a ingressar un préstec preconcedit?

El temps que triga a ingressar-se un préstec preconcedit en el compte del prestatari pot variar en funció de l’entitat bancària. En la majoria dels casos, el termini sol ser de 24- 48 hores després de la seva aprovació definitiva.

Què passa si em deneguen un préstec preconcedit?

Que un préstec sigui preconcedit no garanteix automàticament que el client el vagi a obtenir. Primer, cal que el prestatari accepti l’oferta. En segon lloc, el banc durà a terme una sèrie de verificacions per assegurar-se que la solvència del client no hagi empitjorat des que es va fer l’oferta preconcedida. 

Després d’aquestes verificacions, el banc decidirà si concedeix el préstec de manera definitiva.

Si l’entitat bancària rebutja aquesta petició, pots sol·licitar informació sobre les raons de la denegació del préstec preconcedit. En alguns casos, és possible que puguis tornar a sol·licitar el préstec més endavant un cop hagis millorat la teva situació financera.

Des del Banc Sabadell estem compromesos amb oferir-te solucions financeres que s’adaptin a les teves necessitats. Per això, tenim diferents préstecs i crèdits dissenyats per adaptar-se a cada circumstància.

Si ets client del banc i tens més de sis mesos d’antiguitat, pots comprovar si pots optar a contractar un préstec preconcedit al Banc Sabadell a través de la teva àrea privada

Davant qualsevol dubte, també pots consultar amb un expert del Banc Sabadell perquè t’aconselli sense cap compromís. Pots sol·licitar una cita amb un dels nostres especialistes financers.


Llegir article
La teva empresa   - Mon Jul 01 11:45:22 CEST 2024

Què és un préstec sindicat? Publicitat

En l’àmbit financer, els préstecs sindicats representen una eina clau per als grans projectes i operacions que requereixen sumes significatives de capital. Aquest tipus de préstec permet a les empreses accedir a grans quantitats de finançament a través de la participació de múltiples entitats financeres.

Què són els préstecs sindicats?

Un préstec sindicat és una forma de finançament en la qual diversos bancs o institucions financeres s’uneixen per proporcionar conjuntament un préstec a un prestatari. La característica distintiva d’aquest tipus de préstec és que, a causa de la gran suma involucrada, cap banc individual assumiria el risc total del préstec per si sol. En canvi, es distribueix entre diversos participants i redueix el risc per a cada entitat.

El préstec sindicat és comú en situacions que necessiten grans sumes de diners, com a fusions i adquisicions, grans projectes d’infraestructura, finançament corporatiu de gran envergadura, i refinançament de deutes importants. Aquests préstecs poden variar significativament en termes d’estructura i condicions, però comparteixen la característica bàsica de la participació múltiple.

Qui intervenen en un préstec sindicat?

En un préstec sindicat, intervenen una sèrie d’actors clau que juguen rols específics en l’estructuració, execució i seguiment del préstec.

Com en qualsevol tipus de préstec bancari, tant el prestatari com el prestador tenen un paper fonamental, amb la diferència que en aquest cas no hi ha només un prestador, ja que diverses entitats bancàries són les que formen part d’aquest acord.

Una altra de les diferències clau d’aquest tipus de préstec és la figura de l’agent. Aquest càrrec recau sobre un dels bancs prestadors, que actua com a líder en l’organització del préstec, i n’és el responsable de l’estructuració, ha de buscar creditors participants i de gestionar la relació amb el prestatari. És a dir, l’agent s’encarrega de la gestió operativa amb la finalitat que existeixi un control sobre el préstec.

Finalment, generalment també formen part d’aquest acord els assessors legals, diversos professionals del dret que ofereixen assessoria legal tant al prestatari com als prestadors en relació amb els termes i les condicions del préstec.

Quins tipus de préstecs sindicats existeixen?

Els préstecs sindicats es poden classificar en funció de quins prestadors en formen part:

 • Préstec sindicat tradicional: és el tipus més habitual i es tracta del clàssic préstec on intervenen diverses entitats financeres. 

 • Préstecs bilaterals: són aquells en els quals només participa un banc com a creditor, sent comú en operacions de menor envergadura o amb prestataris d’alt perfil creditici.

 • Préstecs Club Deal: a diferència dels préstecs sindicats tradicionals, en els Club Deal no només intervenen bancs, sinó també inversors institucionals com a fons de pensions, companyies d’assegurances o family offices.

D’altra banda, aquest tipus de préstecs també es poden classificar en diferents categories segons l’estructura i les característiques:

 • Préstecs pont: s’utilitzen com a finançament temporal per cobrir necessitats de liquiditat fins que s’obtingui finançament a llarg termini. En el contracte sol indicar-se el seu mètode de pagament, que generalment acostuma a ser a través de l’emissió de bons, un préstec sindicat tradicional o la venda d’actius, entre d’altres.

 • Préstecs estructurats: aquests préstecs s’utilitzen per reduir el tipus d’interès o el cost abonat pel prestatari, amb un caràcter a llarg termini. Incorporen característiques més complexes, com a opcions de pagament variables, vinculats a actius específics o amb garanties especials.

Com sol ser un contracte de préstec sindicat?

Els préstecs sindicats, per la seva complexitat i la participació de múltiples actors, necessiten una documentació contractual exhaustiva que reguli les obligacions i drets de totes les parts involucrades. En aquest apartat, aprofundirem en els components essencials d’un contracte de préstec sindicat, detallant la seva estructura i els elements clau que el defineixen.

1. Definicions: les definicions en un contracte de préstec sindicat serveixen com a brúixola per comprendre tots els termes que hi poden aparèixer. En aquesta secció, s’estableix un glossari precís i detallat de tots els conceptes i expressions utilitzats al llarg del contracte, garantint una comprensió clara i uniforme per a totes les parts.

2. Entitats prestadores i les seves obligacions: en el contracte d’un préstec sindicat es troba el sindicat de creditors, format per diverses entitats financeres que aporten capital al prestatari. El contracte identifica clarament cada entitat prestadora, especificant el seu percentatge de participació en el préstec i, en conseqüència, la seva proporció en els interessos i el risc creditici.

3. Banc agent: designat per la resta d’entitats prestadores, assumeix un rol fonamental en la gestió i administració del préstec. El contracte detalla les funcions i responsabilitats del banc agent, incloent-hi la recepció i distribució dels fons, la comunicació amb el prestatari, el monitoratge del compliment de les condicions del préstec i la representació dels interessos del sindicat de creditors.

4.  Condicions prèvies a la disposició del préstec: abans que el prestatari pugui accedir als fons del préstec, han de complir-se una sèrie de condicions prèvies establertes en el contracte. Aquestes condicions poden incloure l’obtenció de permisos o llicències reguladores, el lliurament de garanties específiques o la presentació d’informes financers auditats.

5. Disposició del préstec: mitjançant el calendari d’amortització i circulant. El contracte detalla les sumes a desemborsar en cada etapa, així com els calendaris d’amortització i circulant que regulen el pagament del capital i els interessos al llarg de la vida del préstec.

6. Amortització anticipada obligatòria parcial i total: el contracte estableix escenaris específics en els quals el prestatari pot estar obligat a amortitzar una part o la totalitat del capital del préstec abans del seu venciment. Aquestes situacions poden incloure la recepció d’ingressos extraordinaris, l’incompliment de les condicions del préstec, la insolvència del prestatari o els canvis en la seva estructura de propietat.

7. Obligacions que s’han de fer o no: el contracte defineix clarament les obligacions i prohibicions que el prestatari ha de complir durant la vigència del préstec. Aquestes obligacions poden incloure la presentació d’informes financers periòdics, el manteniment d’alguns ràtios financers, l’obtenció d’aprovacions prèvies per a algunes activitats o l’abstenció de les accions que puguin afectar negativament la solvència o els interessos dels prestadors, per exemple.

8. Obligacions d’informació: el contracte estableix l’obligació del prestatari de proporcionar informació precisa i actualitzada als prestadors sobre la seva situació financera, l’ús dels fons del préstec i el compliment de les seves condicions. Aquesta informació pot incloure estats financers auditats, informes de gestió, projeccions financeres i qualsevol altra informació rellevant per a l’avaluació del risc creditici.

9. Garanties: per mitigar el risc creditici, el contracte pot establir la constitució de garanties per part del prestatari. Aquestes garanties poden incloure actius físics, com a béns immobles o maquinària, així com garanties personals o avals per part de tercers. El contracte detalla les característiques, el valor i els termes legals de les garanties atorgades.

Els préstecs sindicats són una solució financera efectiva per als grans projectes i necessitats de capital significatives, i permeten a múltiples bancs compartir el risc i proporcionar conjuntament els fons necessaris. Comprendre qui intervenen en aquests préstecs, els tipus disponibles i com s’estructuren pot ajudar les empreses a prendre decisions informades sobre les seves opcions de finançament.

Independentment del préstec que busquis, pots conèixer tots els préstecs i crèdits del Banc Sabadell a la nostra pàgina web.

Si tens qualsevol dubte et recomanem consultar amb un expert del Banc Sabadell perquè t’aconselli sense cap compromís. Pots sol·licitar quan vulguis una cita amb un dels nostres especialistes.


Llegir article
La teva casa, el teu cotxe i altres   - 24/06/2024

Préstecs entre familiars: et donem totes les claus Banc Sabadell, Publicitat

Els préstecs entre familiars són una forma habitual d’ajudar la persona que estimes que necessita finançament. Ja sigui per cobrir una emergència, finançar un projecte o simplement per tirar endavant; un préstec familiar pot ser una solució viable. No obstant això, abans de formalitzar un préstec entre familiars, és important considerar amb molt de compte tots els aspectes involucrats per evitar problemes en el futur.

En què consisteixen els préstecs familiars?

Un préstec familiar, també conegut com a préstec entre particulars, es caracteritza per lliurar una quantitat de diners acordada entre dues persones físiques, no necessàriament familiars, sinó que poden ser entre amics, companys de feina o qualsevol individu que estableixi un vincle de confiança i coneixement mutu. A diferència d’un préstec bancari, aquest tipus d’acord no involucra la intermediació d’una entitat financera, sinó que es fa de manera directa entre les parts involucrades.

En un préstec familiar, el prestatari rep una quantitat de diners del prestador, amb l’obligació de tornar-la en un termini determinat, que pot ser flexible i adaptar-se a les necessitats de les dues parts. La devolució del préstec no sempre implica pagar interessos, ja que aquesta condició és acordada lliurement entre el prestador i el prestatari.

Els préstecs familiars solen utilitzar-se per finançar diversos projectes o necessitats, com són la compra d’un habitatge, l’adquisició d’un vehicle o l’emprenedoria d’un projecte personal, per exemple.

És important destacar que, per evitar confusions amb les donacions i les implicacions fiscals que aquestes comporten, és fonamental formalitzar el préstec familiar de manera adequada. Això implica elaborar un contracte escrit que detalli clarament les condicions de l’acord, incloent-hi la suma prestada, el termini de devolució, els interessos (si n’hi ha), les garanties (en cas d’existir-hi) i les conseqüències de l’impagament. Formalitzar el préstec per escrit protegeix les dues parts i proporciona claredat en cas de sorgir-hi disputes o malentesos en el futur.

Aspectes fiscals a tenir en compte

Les autoritats fiscals, com Hisenda a Espanya, posen atenció als préstecs particulars, ja que un mal préstec documentat o estructurat pot ser interpretat com una donació, el que implica el pagament d’impostos més elevats. Per evitar aquesta situació, és important:

 • Formalitzar el contracte per escrit: el contracte ha d’incloure tots els detalls del préstec, tal com es va esmentar anteriorment.

 • Declarar el préstec davant Hisenda: si el préstec comporta interessos superiors al tipus d’interès legal dels diners, és obligatori declarar-ho davant Hisenda.

 • Conservar documentació: és fonamental conservar tota la documentació relacionada amb el préstec, incloent-hi el contracte, els rebuts de pagament i qualsevol altre document rellevant.

Per a Hisenda, els préstecs entre familiars estan subjectes al conegut Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) en la seva modalitat de Transmissions Patrimonials Oneroses (TPO). No obstant això, si s’acorda la gratuïtat del préstec, aquest estarà exempt de tributació.

Què passa si no s’estipula la gratuïtat en el contracte?

Si el contracte no especifica que el préstec és gratuït, Hisenda podria exigir el pagament del 3 % de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). Aquest impost l’assumiria el prestador, qui haurà de declarar-lo en la seva declaració anual de l’IRPF.

Per declarar un préstec familiar exempt d’aquests impostos i evitar que Hisenda l’interpreti com una donació, cal liquidar l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) en la seva modalitat de Transmissions Patrimonials Oneroses (TPO) a través del model 600.

D’altra banda, sempre que es cobrin interessos, el prestador els haurà d’afegir en la seva declaració de l’IRPF, mentre que el prestatari podrà fer una retenció a compte dels interessos pagats, encara que no és realment necessari.

Què és el model 600?

El model 600 és el formulari oficial de l’Agència Tributària per liquidar l’ITP en operacions com els préstecs familiars. Aquest tràmit s’ha de fer a la Delegació d’Hisenda de la comunitat autònoma del prestatari, qui té l’obligació de presentar-lo en un termini de 30 dies des de la signatura del contracte.

Per presentar el model 600 i declarar el préstec familiar, cal seguir aquests passos:

 • Emplenar el model 600: el model es pot descarregar de manera gratuïta al lloc web de l’Agència Tributària. És important completar totes les dades requerides amb precisió.

 • Reunir la documentació necessària: per presentar el model 600, cal la documentació següent:

  • Contracte original del préstec signat per les dues parts.

  • Còpia del contracte del préstec.

Llavors, què he de tenir en compte i com puc formalitzar un préstec familiar de manera segura?

Per minimitzar els riscos i evitar qualsevol problema en fer un préstec familiar, es recomana seguir aquests passos:

 1. Comunicació oberta i honesta: és fonamental mantenir una comunicació oberta i honesta amb l’altra part des del principi. Les dues parts han de parlar sobre les condicions del préstec, incloent-hi la suma, el termini, els interessos, les garanties (si n’hi ha) i les conseqüències de l’impagament.

 2. Formalitzar l’acord per escrit: aquest pas ajudarà a evitar malentesos o disputes en el futur. El contracte ha d’incloure tots els detalls del préstec, com són les condicions esmentades anteriorment, així com les responsabilitats de totes dues parts. En aquest cas, no cal fer-ho davant de notari, de manera que dependrà de les dues parts l’elecció per a la seva formalització.

 3. Fixar un calendari de pagaments: establir un calendari de pagaments clar i realista que totes dues parts puguin complir. Això ajudarà a mantenir l’organització i evitar retards en els pagaments.

 4. Considerar els interessos: si es decideix cobrar interessos, és important establir un tipus d’interès just i raonable per a les dues parts. Atès que, encara que aquesta decisió està en mans del prestador, aquest tipus de préstecs estan regulats per la mateixa llei que regula els préstecs concedits per qualsevol entitat financera.

 5. Ser transparents amb Hisenda: a Espanya, els préstecs familiars amb interessos superiors al tipus d’interès legal dels diners (establert pel Ministeri d’Economia i Hisenda) han de declarar-se davant d’Hisenda.

 6. Revisar l’acord: s’aconsella revisar l’acord periòdicament, especialment si les circumstàncies d’alguna de les parts canvien.

 7. Buscar assessorament professional: si no se senten segurs per formalitzar l’acord, poden buscar assessorament legal o financer per garantir que el préstec es recordi de manera adequada i segura.

 8. Valorar totes les opcions: un préstec bancari pot adaptar-se a les teves necessitats, no el descartis i optis directament pel préstec familiar sense valorar l’oferta que pot fer-te la teva entitat. 

Quins són els avantatges d’un préstec familiar?

 • Flexibilitat: els préstecs familiars solen tenir condicions més flexibles que els préstecs bancaris, pel que fa als terminis i requisits.

 • Confiança: en tractar-se d’un acord entre familiars, existeix un grau de confiança i comprensió més alt entre les parts.

 • Rapidesa: el procés de sol·licitud i aprovació d’un préstec familiar pot ser més ràpid que el d’un préstec bancari.

 • Estalvi de costos: com que no hi estan involucrats intermediaris financers, es poden evitar comissions i altres despeses associades als préstecs bancaris. De fet, en aquesta modalitat és possible acordar un préstec sense interessos entre familiars.

Quins són els desavantatges d’un préstec familiar?

 • Barrejar diners en les relacions personals: si no es maneja adequadament, un préstec familiar pot generar tensions o conflictes en la relació. 

 • Falta de formalització: l’absència d’un contracte formal pot donar lloc a malentesos o disputes en el futur.

 • Possibles problemes legals: si el préstec no es documenta correctament, podrien sorgir problemes legals en cas d’impagament o defunció del prestatari.

 • Dificultats per cobrar: si el prestatari no compleix amb les seves obligacions de pagament, pot ser difícil i delicat cobrar el deute.

 • Garanties ambigües: a més de posar en risc la relació i comptar amb possibles problemes legals o de cobrament, si no es recull tot correctament en el contracte, pot haver-hi algunes ambigüitats que acabin afectant el préstec familiar. Per disposar de totes les garanties, un préstec bancari pot suposar la millor opció, a més, actualment, les entitats ofereixen préstecs personalitzats en funció de les necessitats concretes del client en aquest moment.

Pot interessar-te: descobreix la teva oferta en préstecs i crèdits al Banc Sabadell.

Els préstecs familiars poden ser una eina útil per ajudar una persona que necessita finançament. No obstant això, és important abordar aquest tipus d’acords amb precaució i responsabilitat per evitar problemes en el futur. Una comunicació oberta, la formalització de l’acord per escrit i la cerca d’assessorament professional, quan sigui necessari, poden contribuir al fet que l’experiència sigui totalment positiva per a les dues parts.


Llegir article
El teu dia a dia   - Fri Jun 21 13:33:31 CEST 2024

On canviar les monedes per bitllets Banc Sabadell, Publicitat

En el dia a dia, és comú acumular monedes a casa o al negoci, ja sigui per propines, pagaments en efectiu o simplement per l’ús quotidià dels diners. Si et trobes en aquesta situació i necessites canviar aquestes monedes per bitllets, no t’amoïnis, hi ha diverses opcions disponibles per fer-ho de manera senzilla i segura i, en alguns casos, sense comissions!

En aquest article, descobriràs on es poden canviar les monedes per bitllets i et donarem tota la informació que necessites per triar la millor opció segons les teves necessitats.

Màquines de canvi: ràpid però amb comissions

Una opció cada vegada més popular per canviar les monedes per bitllets és l’ús de màquines de canvi. Aquestes màquines estan dissenyades per contar i canviar grans quantitats de monedes de manera ràpida i eficient.

El funcionament d’aquestes màquines és bastant senzill. Només necessites buidar les teves monedes a la màquina, que les contarà automàticament. Quan el comptatge estigui complet, la màquina et proporcionarà un rebut que pots canviar per efectiu al taulell de l’establiment o usar com a val de compra.

Aquest procés és generalment més ràpid que anar a un banc, ja que no necessites classificar les monedes prèviament ni demanar cita prèvia per poder fer el canvi.

Però, on hi ha màquines per canviar monedes per bitllets? Pel que fa a la disponibilitat i la ubicació, màquines com Coinstar es poden trobar a molts supermercats i grans magatzems, com són Carrefour, Alcampo, i El Corte Inglés. Aquestes màquines són molt útils perquè estan disponibles en llocs que visites regularment.

D’altra banda, has de tenir en compte que les màquines de canvi solen cobrar una comissió pel servei. Aquesta comissió generalment ronda el 10 % del total de les monedes contades. És important tenir en compte aquesta tarifa quan utilitzis aquestes màquines, ja que pot afectar significativament la suma final que reps en bitllets.

El teu banc: busca la teva oficina més propera

Una altra de les formes més recomanables i segures per canviar les monedes per bitllets és a través d’un banc, ja sigui a les màquines de canvi de la sucursal o demanant cita prèvia.

Si ja ets client de l’entitat, canviar les teves monedes per bitllets pot ser més senzill i econòmic. La majoria dels bancs ofereixen aquest servei als seus clients amb comissions reduïdes o fins i tot sense comissions. No obstant això, si no ets client del banc, és probable que se t’apliqui una comissió superior pel servei. Aquesta comissió pot variar, així que et recomanem que vagis a una oficina de la teva entitat. Troba aquí l’oficina més propera del Banc Sabadell

Recorda que alguns necessiten que les monedes estiguin classificades per denominació i en bosses específiques. Això ajudarà a agilitzar el procés de comptatge i canvi. A més, és possible que necessitis presentar el document d’identitat, especialment si no ets client del banc.

Per a això, moltes entitats et facilitaran fundes en forma de cartutx per a la seva classificació si els informes abans que portaràs monedes per canviar per bitllets o ingressar al teu compte corrent.

El Banc d’Espanya: servei obert a tots els ciutadans

El Banc d’Espanya ofereix un servei gratuït de canvi de monedes per bitllets als ciutadans. Aquest servei es fa tant a la seu central del Banc d’Espanya a Madrid com a la resta de les sucursals situades en 15 localitats diferents: La Corunya, Alacant, Badajoz, Barcelona, Bilbao, Las Palmas de Gran Canaria, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Palma, Santa Cruz de Tenerife, Sevilla, València, Valladolid i Saragossa. 

El Banc d’Espanya accepta fins a 2.000 monedes per persona i dia si estan classificades per denominació. Si les monedes no estan classificades, el límit és de 200 monedes.

A les sucursals de Madrid, Barcelona, Sevilla i Saragossa, es poden fer aquestes operacions a través de màquines recaptadores que no requereixen que les monedes estiguin classificades, de manera que en aquest cas no tindràs cap límit diari.

Si la quantia a canviar supera els 1.000 €, tant el Banc d’Espanya com les entitats bancàries en general, tenen l’obligació de requerir que t’identifiquis amb el teu document nacional d’identitat (DNI).

¿Dónde cambiar monedas por billetes sin comisión? 

Informa’t sobre si la teva entitat inclou aquest servei sense costos i sol·licita cita prèvia i, sinó, pots acudir al Banc d'Espanya tenint en compte les condicions indicades anteriorment.

Consideracions importants

En triar entre un banc i una màquina de canvi, hi ha diversos factors que has de tenir en compte:

 • Comoditat i accessibilitat: si necessites canviar monedes fora de l’horari bancari, les màquines de canvi als supermercats i grans magatzems poden ser una opció més útil. Aquestes màquines solen estar disponibles durant les hores d’operació de l’establiment, el que pot incloure les nits i els caps de setmana. 

 • Cost: si ets client d’un banc, canviar monedes a la sucursal pot ser més econòmic. D’altra banda, les màquines de canvi, encara que útils, cobren una tarifa que pot ser alta en comparació.

En general, si estàs buscant llocs on canviar monedes per bitllets a Madrid o Barcelona, per exemple, sempre serà una millor opció acudir a una sucursal del Banc d’Espanya ja que aquesta operació serà gratuïta. Si et trobes a una ciutat on aquesta opció no està disponible, consulta amb el teu banc si cobren comissions per fer aquesta transacció, quin en seria el cost i si tenen establert un màxim diari.

Canviar monedes per bitllets és una transacció senzilla que pots fer de diverses maneres. Amb una mica de planificació i coneixement de les opcions disponibles, trobaràs la millor alternativa per a la teva situació específica.


Llegir article

Veure més resultats
matricula-

Comença a operar en minuts
i sense comissions

Fes-te client amb el nou Compte online Sabadell. Obre el teu compteObre el teu compte
matricula-

Descobreix els pròxims seminaris web de HUB Empresa

matricula-

Oportunitats del PERTE de l’economia circular pel sector del plàstic

Online 18 de juliol 13:00 h Coneix mésConeix més

Nou acord de liberalització del comerç a Xile

Online 18 de setembre 09:30 h
 
Coneix mésConeix més

Clients Satisfets, Clients Lleials: claus per al creixement estratègic en pimes

València + online 19 de setembre 09:30 h Coneix mésConeix més