matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat

Més Sabadell

La informació que necessites per ajudar-te a prendre les millors decisions financeres. Perquè volem créixer plegats, tant a nivell personal com professional.

La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - 07/08/2024

Tipus d’habitatges, quines són les seves característiques? Carlos S. Ponz, Publicitat

Conèixer cada tipus d’habitatge és important, ja que condiciona el seu preu de venda i els impostos que caldrà pagar.

Existeixen molts tipus d’habitatge, des d’habitatges lliures de primera o de segona mà a habitatges de protecció oficial (HPO). A continuació, analitzarem els principals tipus d’habitatges que hi ha i les seves característiques.

Quins tipus d’habitatge hi ha?

Segons qui tingui la seva titularitat i d’acord amb la llibertat de venda o lloguer que existeixi, és possible parlar d’habitatges lliures o d’habitatges protegits.

Què és un habitatge lliure?

Els habitatges lliures són aquells que pertanyen a empreses o particulars i que en construir-se no han rebut cap tipus d’ajuda del sector públic, per la qual cosa el seu preu de venda es regeix per la llei de l’oferta i la demanda.

Dins el grup dels habitatges lliures, hi ha habitatges d’obra nova i de segona mà.

  • Habitatges lliures d’obra nova. Tenen l’avantatge que el comprador pot entrar a viure directament al pis o a la casa, ja que, per norma general, no caldrà fer reformes i les instal·lacions, els materials i el mateix disseny són més actuals, eficients i de més qualitat que en un immoble de segona mà. 

Quins impostos té un habitatge d’obra nova? 

Aquest tipus d’habitatge està gravat amb l’impost sobre el valor afegit (IVA), que suposa un 10 % (excepte a les Canàries, on s’aplica l’impost general indirecte canari, IGIC, el tipus del qual és del 6,5 %). 

Quant costa un habitatge d’obra nova? 

El preu acostuma a ser més elevat (sobretot si la compra no es fa sobre plànol) i a no ser negociable. A més, també caldrà pagar l’impost sobre actes jurídics documentats (IAJD), que està transferit a les comunitats autònomes i varia del 0,5 % a l’1,5 % sobre el valor de referència.

  • Habitatges lliures de segona mà. Malgrat que sovint requereixen fer-hi reformes, solen permetre revaloritzar de manera considerable l’immoble.
Quins impostos té un habitatge de segona mà?  

Aquests habitatges es graven per l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP), que se situa entre el 4 % i el 10 % sobre el seu preu i que s’abona a la comunitat autònoma on es troba l’habitatge.

Quant costa un habitatge de segona mà? 

El preu sol ser inferior i negociable en comparació amb el dels immobles d’obra nova. 

Pot interessar-te: Comprar una casa d’obra nova o de segona mà?

Què és un habitatge protegit?

Els habitatges protegits o HPO compten amb finançament públic. El seu preu, per tant, és més assequible que el dels habitatges lliures, ja siguin d’obra nova o de segona mà. Els HPO compleixen unes característiques específiques, com ara les dimensions, que oscil·len entre els 70 i els 90 m², i el preu màxim de venda o renda, calculat i impost per l’Administració a través de la “qualificació provisional”, que s’atorga abans del projecte, i la “qualificació definitiva”, duta a terme després de la seva finalització.

Quant costa un habitatge de protecció oficial? 

Entre els avantatges d’un habitatge de protecció oficial es troben un preu més baix i la possibilitat de beneficiar-se de les ajudes financeres que proporcionen les comunitats autònomes. 

Requisits per accedir a un habitatge de protecció oficial 

Un habitatge de protecció oficial s’ha de destinar al domicili habitual del comprador i no es pot vendre lliurement fins que no hagi passat un termini marcat per l’administració corresponent, que sol situar-se entorn dels 10 anys. A més, altres requisits que cal tenir en compte són: 

  • Ser major d’edat.

  • Ingressos. Els ingressos dels compradors o inquilins no han de superar uns màxims establerts per l’Administració. L’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM) és un índex utilitzat a Espanya com a referència per concedir ajuts, subvencions o el subsidi de desocupació. En 2024, l’ingrés màxim dels sol·licitants correspon a 7.200 euros a l’any en 12 pagues o 8.400 euros en 14 pagues. Segons on es trobi el sol·licitant, per accedir a un habitatge de protecció oficial no es podrà superar el límit de rendes establert, que sol situar-se entre el 2,5 i 5,5 vegades l’IPREM.

  • No tenir un habitatge lliure en propietat.

  • Registre. Estar inscrits en un registre públic de demandants d’HPO, gestionat per cada regió. 

  • Empadronament. Estar empadronat a la ciutat on se situa l’habitatge al qual es vol accedir.

  • Ajuts. No haver aconseguit ajuts en finançament públic d’habitatges en els últims 10 anys.

  • Primera concessió. No haver rebut una concessió d’un HPO amb anterioritat, tret que es demostri que es tracta d’un habitatge inadequat per a les circumstàncies familiars o personals.

Tipus d’habitatge de protecció oficial 

Dins dels HPO, existeixen els habitatges protegits de règim especial, reservats a persones amb ingressos familiars anuals que no superin en 2,5 vegades el salari mínim interprofessional. També existeixen les promocions públiques autoconstruïdes o habitatges promoguts, la construcció dels quals està impulsada pel mateix beneficiari, que generalment ha de ser propietari del solar en el qual s’edificarà l’habitatge.

D’altra banda, cal parlar dels habitatges de preu taxat (HPT), que no han estat qualificats com a habitatges protegits, són nous o usats, amb més d’un any des de la seva construcció i als quals s’hi pot accedir amb préstecs específics qualificats, ajudes i subvencions.

Altres tipus d’habitatges protegits

A més dels HPO, a nivell estatal es troben altres tipus d’habitatges protegits, com són:

  • Habitatges de protecció pública (HPP). Pertanyen a l’Administració Pública, organismes o empreses públiques que s’encarreguen de comprar el sòl, finançar les obres i comercialitzar els immobles. Es caracteritzen per tenir un règim de protecció per a venda, ús propi o arrendament que s’estén durant 15 anys.

  • Habitatges de protecció pública bàsica (HPPB). Són iguals que els HPP, tret per la particularitat que tenen un règim de protecció de 20 anys, encara que es poden vendre abans si es compleix un preu màxim de venda legal. 

  • Habitatges de protecció pública de preu limitat (HPPL). Tenen un règim de protecció de 20 anys, encara que és possible sol·licitar la seva desclassificació voluntària a partir dels 15 anys des de la seva classificació definitiva. El seu preu de venda o de lloguer està limitat per l’administració.

Si estàs pensant en comprar un habitatge, pots informar-te sobre les hipoteques del Banc Sabadell i identificar la que pot encaixar millor amb la teva situació econòmica. Si ho desitges, també podràs fer una simulació hipotecària1.

A més, t’oferim la possibilitat de consultar quan vulguis amb un expert perquè t’aconselli sense cap compromís. Pots sol·licitar una cita amb un especialista hipotecari del Banc Sabadell aquí.

1 El resultat d’aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les properes pantalles. Si desitges sol·licitar una hipoteca un cop hagis vist el resultat de la teva simulació, hauràs de contactar amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.

Fotografía de Erik Odiin en Unplash 

Llegir article

L'últim
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - 07/08/2024

Despeses de contractació de la hipoteca, quant cal pagar? Carlos S. Ponz

Descobreix totes les despeses que impliquen signar una hipoteca i qui és el responsable de cada càrrec.

Comprar un habitatge implica moltes més despeses a més del preu que es concreti amb el venedor. En el muntant final que cal pagar s’han de sumar els impostos, les despeses administratives (com les despeses de notaria i les despeses de gestoria), així com les que es derivin del préstec hipotecari, entre les quals es troben les comissions de la hipoteca acordades amb el banc i la taxació de l’habitatge.

Per regla general, les entitats bancàries concedeixen un màxim del 80 % del valor de compra o de taxació de l’habitatge (el que sigui menor). És a dir, almenys cal tenir estalviat el 20 % del preu de l’immoble perquè l’operació de compravenda sigui factible, al que cal sumar entre un 10 % i un 15 % addicional per fer front a les despeses associades.

Les despeses hipotecàries

La contractació d’una hipoteca porta implícits unes despeses que l’entitat cobra al comprador de l’habitatge per prestar-li els diners per finançar l’operació, independentment de si se signa una hipoteca a tipus fix, a tipus variable o una hipoteca mixta. 

Aquestes despeses són:

  • La comissió d’obertura del préstec hipotecari. No obstant això, en contractar una hipoteca, algunes entitats no cobren comissió d’obertura, com és el cas del Banc Sabadell. Descobreix aquí les hipoteques a tipus fix, variable i mixt del Banc Sabadell.

  • Els productes vinculats que poden servir per bonificar el tipus d’interès de la hipoteca, com són una assegurança de vida o de llar.

Qui paga les despeses en contractar una hipoteca?

A més de les despeses esmentades prèviament, n’hi ha de tipus administratiu a les quals ha de fer front el comprador, però també el banc. La Llei Hipotecària aclareix qui ha d’abonar cadascuna d’elles.

Quines despeses de la hipoteca paga el client:

  • Les despeses de taxació de l’habitatge.

  • Els aranzels notarials que corresponguin, per exemple, si es vol una còpia de l’escriptura de la hipoteca.

Quines despeses de la hipoteca paga el banc:

  • La gestoria.

  • La notaria.

  • L’impost sobre actes jurídics documentats (AJD) relatiu a la signatura de la hipoteca.

Despeses no relacionades amb la hipoteca

A més de les despeses relacionades directament amb la hipoteca hi ha d’altres associades a la compra de l’habitatge que el client haurà d’afrontar.

En aquestes despeses, cal diferenciar si es tracta d’un habitatge nou o d’una casa de segona mà. Si es tracta d’un habitatge d’obra nova, s’ha de pagar un 10 % de l’impost sobre el valor afegit (IVA), a més de l’AJD, que oscil·la entre un 0,5 % i un 2 % i que varia segons cada comunitat autònoma (de l’AJD s’encarrega el banc, com ja s’ha vist). Per als immobles de segona mà, només cal abonar l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP), que també varia d’una regió a l’altra.

Recomanacions abans de demanar una hipoteca

Tenint en compte totes les despeses que comporta comprar un habitatge, més enllà del preu de l’immoble, és oportú abans de sol·licitar un préstec hipotecari tenir en compte els següents elements que ajudaran el futur propietari a calcular la quota de la hipoteca que podrà afrontar:

  • Estalvi previ. Tenir un matalàs financer previ del 20 %, que s’ha d’ampliar al 35 % per poder respondre davant totes les despeses associades a l’operació.

  • Tipus d’hipoteca.  D’acord amb el tipus d’interès que apliquen, hi ha hipoteques a tipus fix, a tipus variable i mixtes. Pots fer en qualsevol moment una simulació hipotecària1 amb les condicions que triïs per a la teva futura hipoteca.

  • Capacitat d’endeutament. Complir amb els requisits que demana el banc abans d’acceptar el préstec hipotecari, principalment, en relació amb el nivell d’ingressos.

  • Assessorament. Valorar consultar amb un assessor professional, que podrà aconsellar el que més convé segons cada situació econòmica particular, i respondrà a qualsevol dubte que sorgeixi al llarg del procés. Recorda que pots sol·licitar una cita amb un dels nostres especialistes hipotecaris

1 El resultat d’aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les properes pantalles. Si desitges sol·licitar una hipoteca un cop hagis vist el resultat de la teva simulació, hauràs de contactar amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.

Fotografia de Alena Darmel a Pexels

Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - 06/08/2024

Qui intervé en la signatura d’una hipoteca? María G. Zornoza

La signatura de l’escriptura hipotecària és el pas previ a convertir-se finalment en propietari i compta amb la participació d’un notari.

La compra d’un habitatge és una de les decisions econòmiques més importants en la vida d’una persona. A l’hora de comprar, gairebé sempre es necessita demanar finançament al banc. Un cop l’entitat bancària hagi revisat els requisits i aprovat la petició, què ha de tenir en compte el titular de la hipoteca? Qui intervé en el procés de la signatura? Quina documentació es necessita? A continuació, responem totes aquestes preguntes.

L’acta notarial, què és i per a què serveix?

Durant el procés de signatura d’una hipoteca, el comprador ha d’anar a dues cites amb el notari. En la primera, signarà l’acta notarial, un document en el qual el notari dona fe que el futur propietari ha entès les claus del contracte de la hipoteca. En aquesta ocasió, el comprador anirà sol i el notari s’encarregarà que conegui les condicions del contracte que signarà.

La signatura de l’escriptura de la hipoteca

En la segona visita se signarà l’escriptura de la hipoteca. Cal tenir en compte que, en signar el contracte hipotecari, s’està contractant un préstec, la garantia del qual és l’habitatge. En la signatura del contracte de la hipoteca seran presents:

  • El demandant del préstec hipotecari.

  • La part que presta els diners.

  • El notari, que donarà fe i autoritzarà l’escriptura, informant i explicant els deutes o les clàusules del document a les parts implicades.

  • El gestor, que es farà càrrec de preparar les càrregues i del procés a nivell administratiu abans i després de la signatura.

  • L’avalador és una figura opcional i serà el responsable del pagament si el signant incompleix les obligacions establertes en el contracte.

L’escriptura de la hipoteca ha de comptar amb la informació detallada del comprador, amb les condicions del contracte -com els terminis de devolució o les taxes d’interessos aplicables- i amb les responsabilitats de l’entitat financera. A més, ha d’estipular de manera meticulosa l’estat i la descripció de l’immoble, així com les possibles càrregues que pugui ocasionar.

A més, també cal signar el contracte de compravenda. En aquest cas, sí que hi participa el venedor, que està al marge del pas previ per respectar la privacitat i confidencialitat del nou propietari. Totes les persones han d’assistir-hi de manera presencial, encara que poden estar representats a través d’un poder notarial per altres persones.

Terminis i documentació clau en la signatura de la hipoteca

El comprador té la potestat de triar el notari que desitgi que sigui present en la signatura del document hipotecari i que l’assistirà i servirà de guia. Per exemple, aquesta figura informa el comprador de quins són les despeses en contractar la hipoteca i qui s’encarrega de pagar cadascuna d’elles, entre altres coses.

Sobre els terminis, el calendari pot variar. Un cop que el banc doni el vistiplau al préstec, aquest envia tota la documentació i el notari i el comprador disposen d’un termini de 10 dies, fixats per la Llei Hipotecària, per revisar-la, estudiar les clàusules de l’escriptura i consultar qualsevol dubte.

A més del contracte hipotecari, el banc envia la Fitxa Europea d’Informació Normalitzada (FEIN), que conté la informació personalitzada sobre la hipoteca. D’aquesta manera, el comprador podrà conèixer amb antelació totes les condicions del préstec, sent un document vinculant.

L’entitat financera també envia la Fitxa d’Advertències Estandarditzades (FiAE), que informa sobre les clàusules més rellevants del préstec hipotecari, incloent-hi els potencials riscos que aquest comporta i altres elements com, per exemple, si hi ha algun cost pel venciment anticipat de la hipoteca o el repartiment de les despeses de constitució de la hipoteca. A més d’aquestes fitxes, el banc envia altres documents com una simulació de les quotes hipotecàries o les condicions de les garanties de les assegurances.

Una vegada revisada aquesta informació, tal com s’ha comentat, el client està obligat a anar a la notaria dues vegades. Tot seguit, es procedirà a la signatura de la hipoteca i s’obtindran tres còpies de l’escriptura: una per al sol·licitant del préstec, una altra per a l’entitat bancària i la tercera es quedarà a la notaria on s’ha materialitzat el procés i qui serà l’encarregada de proporcionar el document en cas de pèrdua.

Si estàs pensant en comprar un habitatge, pots informar-te sobre les hipoteques del Banc Sabadell i identificar la que millor encaixi amb la teva situació econòmica. Si ho desitges, també podràs fer una simulació hipotecària1.

Vols que un expert t’aconselli sobre què t’interessa més sense cap tipus de compromís? Deixa’t assessorar per un especialista aquí.

1  El resultat d’aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les properes pantalles. Si desitges sol·licitar una hipoteca un cop hagis vist el resultat de la teva simulació, hauràs de contactar amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.


Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - 06/08/2024

Quant de temps es triga a comprar una casa? Carlos S. Ponz

Signar una hipoteca té uns terminis marcats que es poden agilitzar si, com a futur propietari, es té la documentació ja preparada.

Per calcular quant de temps es triga a signar una hipoteca és important tenir clares totes les fases que implica la sol·licitud i la concessió d’un préstec hipotecari. A més, l’assessorament de l’entitat bancària durant tot el procés és clau i ajudarà perquè l’operació es faci amb èxit.

A continuació, t’expliquem detalladament les diferents fases que formen part de la signatura d’una hipoteca i l’adquisició d’un habitatge.

Com sol·licitar una hipoteca?

El primer pas és veure l’oferta hipotecària del banc. A més, pots utilitzar el simulador del Banc Sabadell1 per veure com podria quedar la teva quota cada mes. 

El futur propietari ha de tenir en compte, que abans de contractar una hipoteca, és important posar atenció a tres aspectes clau:

  • Tipus d’interès: és el preu que es paga a l’entitat bancària pels diners prestats. Hi ha dos conceptes principals: el tipus d’interès nominal (TIN), que és un percentatge fixat pel banc, i la taxa anual equivalent (TAE), que és el valor més utilitzat per comparar hipoteques, ja que té en compte altres despeses associades a la hipoteca, com són les comissions. 

  • Quota mensual: és la quantitat mensual que el titular haurà de pagar al banc per la seva hipoteca, més els interessos. La quantia d’aquesta quota dependrà del capital total del préstec, del tipus d’interès (segons si és una hipoteca a tipus fix, a tipus variable o mixta) i del termini d’amortització. Els experts recomanen que una persona destini, com a màxim, un 30 % dels seus ingressos mensuals per pagar la hipoteca.

  • Termini d’amortització: és el període en el qual s’han de tornar els diners prestats al banc. Per norma general, aquest termini dura entre 20 i 30 anys.

En el moment de sol·licitar una hipoteca, cal que la persona interessada a contractar el préstec, lliuri una sèrie de documentació a l’entitat bancària. L’objectiu d’aquesta informació és comprovar si el futur propietari compleix amb els requisits per sol·licitar una hipoteca de solvència econòmica per fer front a aquest préstec. Tenir la documentació preparada abans de la sol·licitud de la hipoteca agilitzarà els temps.

Pot interessar-te: Quina documentació cal presentar per formalitzar una hipoteca?

Analitzar la informació de la hipoteca

Un cop s’hagi sol·licitat la hipoteca i el banc hagi aprovat la concessió d’aquest préstec, l’entitat enviarà al futur propietari tota la informació relativa a la hipoteca. Aquesta informació es compon de les conegudes fitxes de la hipoteca que contenen tot allò necessari perquè el titular estudiï i comprengui tots els termes del contracte que signarà.

El període de temps que transcorre des que el banc aprova la sol·licitud fins que envia la informació al futur comprador és d’uns 15 dies, en els quals s’analitza la solvència econòmica del sol·licitant i s’aprova el préstec.

Signar l’acta notarial

Quan el titular del préstec hagi analitzat tota la informació i resolt tots els dubtes de la mà del gestor de l’entitat, ha d’acudir a la notaria per signar l’acta notarial. En aquesta ocasió, només són presents la persona que sol·licita la hipoteca i el notari. Amb la signatura d’aquest document, el notari dona fe que el comprador de l’habitatge entén tots els termes del contracte. Segons la Llei Hipotecària, aprovada en 2019, existeix un termini mínim de 10 dies entre que el futur titular rep la documentació i el moment en què signa l’escriptura.

Signar la hipoteca

Quan s’hagi signat l’acta notarial, el titular va un altre cop al notari, en aquesta ocasió per signar la hipoteca. En aquest moment intervenen el demandant del préstec, el banc, el notari, el gestor i l’avalador (una figura opcional).

Un cop signada la hipoteca, aquesta pot trigar uns 15 dies laborables a registrar-se. Aquest període de temps serà major o menor en funció, per exemple, de la càrrega de treball que existeixi en aquests moments en el Registre de la Propietat on es faci el tràmit o del cadastre, que també intervé en el canvi de titularitat de l’habitatge.

En qualsevol cas, cal tenir en compte que la durada de les diferents fases és aproximada i depèn de diversos factors com és el tipus d’hipoteca o d’immoble. Aquest procés pot ser complicat, de manera que comptar amb l’assessorament de l’entitat bancària resulta fonamental per triar l’opció que més s’adapti a les condicions de cada cas i que l’operació finalitzi amb èxit.

Pots sol·licitar quan vulguis una cita amb un expert que t’aconselli sobre què t’interessa més sense cap mena de compromís.

El resultat d’aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les properes pantalles. Si desitges sol·licitar una hipoteca un cop hagis vist el resultat de la teva simulació, hauràs de contactar amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.

Fotografia de Ron Lach a Pexels


Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - 06/08/2024

Preparar la compra d’una casa pas a pas María G. Zornoza

Fixar-se un pressupost realista i saber quin tipus d’immoble es busca són elements clau per preparar la compra d’un habitatge.

La compra d’un habitatge és una de les decisions més importants en la vida d’una persona. Abans de convertir-se en propietari és important tenir clar quins són els passos a seguir fins signar la hipoteca, procurant donar resposta a preguntes com: Quant cal estalviar abans de comprar una casa?, quin és el valor real d’una casa? o què cal tenir en compte abans de demanar una hipoteca?

Quant he de pagar cada mes d’hipoteca?

El primer que cal saber és quants diners podem destinar a la quota d’una hipoteca. Els experts recomanen que el cost mensual del préstec no superi el 30 % dels ingressos del comprador. Per exemple, una família que tingui uns ingressos de 3.000 euros mensuals hauria d’optar per una hipoteca d’uns 1.000 euros al mes com a màxim, així que caldria fer els càlculs perquè, amb l’entrada i les despeses, quedi una quota mensual que no superi aquest 30 %.

Calcula aquí amb el nostre simulador com quedaria la teva hipoteca1.

Quina hipoteca puc aconseguir?

A l’hora de demanar una hipoteca és important saber que les entitats bancàries ofereixen finançament per cobrir, com a màxim, el 80 % del valor de l’immoble o de la seva taxació (el que sigui més baix). Això significa que el comprador ha de disposar d’estalvis per abonar, com a mínim, el 20 % del preu de l’habitatge, al que cal sumar un 15 % més per poder cobrir les despeses associades (com el notari, el pagament d’impostos o la taxació de l’immoble). Això suposa que els compradors han de disposar d’estalvis pel valor d’un 35 % del preu de l’habitatge.

Imaginem que els futurs propietaris volen adquirir un immoble valorat en 250.000 euros. Seguint la regla del 80-20, abans de sol·licitar una hipoteca hauran de tenir un capital mínim de 50.000 euros. A això cal afegir-li les despeses associades, és a dir, seguint aquest exemple, uns 37.000 euros més. En definitiva, els futurs propietaris haurien de disposar d’uns estalvis previs d’uns 87.000 euros (50.000 euros d’entrada + 37.000 euros per a les despeses) per estar en condicions de sol·licitar la hipoteca.

Pot interessar-te: Despeses de contractació d’hipoteca, quant s’ha de pagar?

Com triar el tipus d’habitatge?

Una compra tan important com la d’un habitatge exigeix una anàlisi prèvia del mercat immobiliari i de la seva variada oferta. Hi ha diferents tipus d’habitatge a la venda amb diferents preus i condicions. Per exemple, no és el mateix comprar una casa d’obra nova que un immoble de segona mà. Ni la taxació de l’habitatge ni les despeses associades seran les mateixes en un cas o l’altre. 

En el cas dels habitatges de segona mà, a més, es recomana demanar una nota simple al Registre de la Propietat per tenir-ne informació detallada de l’estat i de les possibles càrregues que pugui portar adherides.

Saber per endavant quina classe d’immoble ens interessa comprar serà de gran utilitat per delimitar la cerca de l’habitatge. És important tenir en compte aspectes com són la ubicació, la mida o el nombre d’habitacions. També la presència o no d’altres elements complementaris, com són la terrassa, el jardí, el garatge o la piscina comunitària. Finalment, mai no està de més conèixer bé el barri, la comunitat de veïns i la disponibilitat de serveis públics propers. 

Coneix les hipoteques del Banc Sabadell i tria la que millor respongui a les teves necessitats i a la teva situació econòmica. A més, podràs utilitzar el nostre simulador de despeses de la hipoteca1 per comprovar quina seria la teva quota en funció de les condicions que triïs.

Recorda que, si ho desitges, també pots recórrer a un expert del Banc Sabadell perquè t’aconselli sense cap compromís. Pots sol·licitar una cita amb un dels nostres especialistes.

1 El resultat d’aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les properes pantalles. Si desitges sol·licitar una hipoteca un cop hagis vist el resultat de la teva simulació, hauràs de contactar amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.

Fotografia de Tatiana Syrikova a Pexels


Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - 06/08/2024

Com influeixen els tipus d’interès en la hipoteca? Carlos López

Descobreix com afecta la pujada o baixada dels tipus d’interès a la teva hipoteca.

La contractació d’una hipoteca per comprar un habitatge suposa un compromís a llarg termini que, en general, sol superar els 20 anys. Per això, abans de signar un préstec hipotecari és important entendre quins factors influeixen a l’hora de definir la quota que es pagarà mes a mes. Un dels més importants és el tipus d’interès, que és el preu que té el capital prestat per l’entitat bancària.

Què són els interessos en una hipoteca

En els préstecs, hi ha dos tipus d’interès que determinen el cost dels diners: el Tipus d’Interès Nominal (TIN) i la Taxa Anual Equivalent (TAE)

  • El TIN és el percentatge d’interès fix que aplica el banc a una hipoteca pels diners prestats. Es tracta d’un indicador amb caràcter oficial establert pel Banc d’Espanya i és obligatori en tot tipus de préstecs. És a dir, si una hipoteca és de 100.000 euros al 2 %, el TIN serà aquest 2 %. El TIN assenyala el cost efectiu de la hipoteca, però no inclou les despeses derivades d’aquesta operació, simplement serveix per saber quin percentatge pagarà el titular pel capital prestat.

  • La TAE es calcula afegint al TIN del préstec una altra sèrie de despeses, com són les comissions. És a dir, que aporta una visió real del cost que suposa per al futur propietari la contractació d’un préstec hipotecari. Per això, és habitualment el valor que més s’utilitza a l’hora d’analitzar i establir comparacions entre hipoteques.

El TIN i la TAE s’apliquen a tots els préstecs concedits per entitats bancàries, tant a les hipoteques d’interès fix com a les hipoteques variables o a les mixtes. En el cas d’aquestes dues, a més, entra en joc un índex de referència, que a Espanya sol ser l’euríbor, i que fa que les quotes mensuals variïn al llarg de tota la vida del préstec.

Quina hipoteca em convé més segons el tipus d’interès?

D’acord amb el tipus d’interès, existeixen tres tipus d’hipoteques:

  • Hipoteca fixa. L’interès es manté igual durant tota la vida del préstec hipotecari. Això significa, en la pràctica, que no està subjecta a les variacions de l’índex de referència, que a Espanya és habitualment l’euríbor.

  • Hipoteca variable. La quota puja o baixa en funció de l’evolució de l’índex de referència. Per regla general, una hipoteca a tipus fix ofereix un tipus d’interès més elevat que les hipoteques a tipus variable i té un termini més reduït. A canvi, ofereix seguretat perquè és inalterable al mercat, mentre que una hipoteca a tipus variable està subjecta als canvis que es produeixin als mercats.

  • Hipoteca mixta. És una barreja entre les dues hipoteques anteriors, ja que durant els primers anys del préstec s’aplica un tipus d’interès fix i, posteriorment, es passa a un de variable. És a dir, que durant la primera etapa de vida d’aquesta hipoteca la quota sempre és la mateixa i, després d’un temps, s’hi aplica un tipus d’interès variable, que es calcula sumant un diferencial a l’índex de referència.

Què és millor: una hipoteca fixa, variable o mixta? 

La resposta depèn de diversos factors com són la solvència econòmica del futur propietari, l’import i el termini d’amortització del préstec. A més, pots utilitzar eines com el simulador del Banc Sabadell1 per identificar quin tipus d’hipoteca encaixa millor amb les teves necessitats.  

En qualsevol cas, els experts recomanen que el pagament mensual de la hipoteca no sigui superior al 30 % dels ingressos mensuals del comprador. Així mateix, cal tenir en compte que els bancs concedeixen préstecs per, com a màxim, el 80 % del valor de compra o de la taxació de l’habitatge (el que sigui menor), de manera que el futur propietari ha de disposar del 20 % restant en estalvis. A més, ha de fer front a les despeses associades a la compra de l’habitatge, que suposen entre un 10 % i un 15 % addicional.

Recorda que, si ho desitges, també pots consultar amb un expert del Banc Sabadell perquè t’aconselli sense cap compromís. Pots sol·licitar una cita amb un dels nostres especialistes.

 1 El resultat d’aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les properes pantalles. Si desitges sol·licitar una hipoteca un cop hagis vist el resultat de la teva simulació, hauràs de contactar amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.


Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - 06/08/2024

El ‘scoring’ bancari, així influeix en demanar una hipoteca Carlos S. Ponz

El scoring bancari és una eina que analitza la situació financera del comprador de l’habitatge quan sol·licita una hipoteca.

El scoring bancari és una eina que el banc fa servir per decidir si és adequat concedir o no un préstec hipotecari segons diferents paràmetres, com són la capacitat de solvència del sol·licitant o el seu nivell d’endeutament.

Com es calcula el scoring bancari? Quins són els elements que més influeixen en el scoring bancari? A continuació, et responem a aquestes i altres qüestions.

Què és el scoring bancari i com es calcula

El scoring bancari utilitza diferents algorismes per fer una anàlisi de riscos. Una de les seves premisses és que la tecnologia elimina qualsevol biaix humà a l’hora d’analitzar si convé o no de concedir un préstec o una hipoteca. No obstant això, aquesta aparent homogeneïtzació de les respostes no és determinant per a totes les entitats financeres, com es detalla més endavant, sinó que algunes d’elles continuen afegint la decisió humana per analitzar des d’una altra òptica cada petició.

De cara a evitar incidències potencials, a través del scoring bancari s’avalua la solvència de la persona que sol·licita una hipoteca i la impossibilitat de pagament. D’aquesta manera, el banc pot prendre una decisió objectiva sobre el risc de l’operació i, amb aquesta informació, autoritzar la concessió del préstec. 

Què influeix en el scoring bancari

Per establir la puntuació final del scoring, quins elements es tenen en compte?:

  • Capacitat de generació d’ingressos. El més habitual per conèixer aquesta dada és analitzar la domiciliació de la nòmina. Els experts recomanen que la quantitat destinada al pagament de la hipoteca no superi el 30 % dels ingressos mensuals.

  • Situació financera. Per exemple, si el sol·licitant té deutes que estan pendents de pagament amb tercers. 

  • Historial de crèdit. En la Central d’Informació de Riscos del Banc d’Espanya (CIRBE) queda registrat qualsevol dada significativa sobre la morositat i és una eina clau per conèixer l’historial de crèdit d’una persona.

  • Situació personal del sol·licitant. El seu estat civil, si té persones al seu càrrec o l’edat que té

Per normal general, els bancs concedeixen finançament de fins al 80 % del valor de compra o de taxació de l’immoble (el que sigui menor), de manera que cal tenir estalviat un 20 % per al pagament de l’entrada i entre un 10 % i un 15 % més per a les despeses de comprar l’habitatge.

Hi ha eines com el simulador del Banc Sabadell1 que poden ajudar-te a calcular quant hauries de pagar mes a mes per la teva hipoteca.

És possible que se sol·liciti una altra informació complementària? 

Hi ha ocasions en les quals alguns bancs demanen més dades al client, normalment per dos motius: perquè existeixen dubtes raonables sobre si seguir amb l’operació i cal assegurar encara més el resultat final, o perquè el scoring bancari s’utilitza com a única eina vinculant i determinant per concedir el crèdit i es vol assegurar la decisió final que prengui l’eina.

Entre les dades extra que es poden demanar per analitzar la solvència econòmica del futur propietari, es troben, per exemple:

  • La declaració de béns i serveis i de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

  • Una declaració formal sobre la finalitat del préstec que se sol·licita, (per exemple, a través de factures o d’un contracte de compravenda).

  • Una còpia del contracte laboral.

  • E El compromís de no tenir deutes amb tercers actualment.

  • Informació patrimonial sobre els béns i els drets tant dels titulars com dels avaladors de l’operació, incloent-hi dades sobre els productes financers que tenen contractats i els saldos dels comptes corrents.

Com millorar el resultat del scoring bancari?

En realitat, el scoring bancari no deixa de ser una baremació estadística que es formula a través de logaritmes que canvien a mida que s’introdueix nova informació. Quants més dades s’aportin, l’anàlisi final serà més objectiva. Si una persona obté una puntuació alta s’estima que té unes probabilitats elevades de respondre amb èxit al préstec hipotecari que sol·licita, mentre que si és baixa, el risc d’impagament creix, el que significa que és possible que el banc decideixi no acceptar l’operació.

Encara que no existeix una fórmula màgica per millorar el resultat del scoring bancari per part del sol·licitant d’una hipoteca, sí que hi ha algunes pautes que influeixen positivament, com:

  • Tenir un nivell d’endeutament personal que no superi el 30-35 % dels ingressos anuals que es generen.

  • Demostrar que, històricament, s’han abonat en els terminis corresponents els deutes que s’han tingut.

  • Evitar en la mesura del possible el sobreendeutament, és a dir, que abans de sol·licitar un préstec o una hipoteca d’una quantia important, és oportú haver finalitzat el pagament d’altres deutes amb entitats bancàries, per petites que fossin.

En qualsevol cas, cal tenir en compte que alguns bancs consideren el scoring bancari com una mera aplicació informativa, ja que la decisió definitiva sempre la prenen els professionals habilitats per a això.

Per contractar una hipoteca es recomana comptar amb l’assessorament professional d’un expert de confiança com el de l’entitat bancària, que respondrà a qualsevol dubte que sorgeixi al llarg del procés.

Vols que un expert t’aconselli sense cap tipus de compromís? Deixa’t assessorar per un especialista hipotecari del Banc Sabadell.

1 El resultat d’aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les properes pantalles. Si desitges sol·licitar una hipoteca un cop hagis vist el resultat de la teva simulació, hauràs de contactar amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.


Llegir article

Veure més resultats
matricula-
Comença a operar en minuts
i sense comissions
Fes-te client amb el nou Compte online Sabadell. Obre el teu compteObre el teu compte
matricula-

Descobreix els pròxims seminaris web de HUB Empresa

matricula-

Nou acord de liberalització del comerç a Xile

Online 18 de setembre 09:30 h
 
Coneix mésConeix més

Compromís ESG | Gioseppo, empresa amb impacte social

València + online 24 de septembre 09:30 h Coneix mésConeix més

Presentació de les noves línies ICO MRR, una gran oportunitat per impulsar el creixement de les empreses

Madrid + online 25 de setembre 09:30 h Coneix mésConeix més