Generar uns interessos coneguts per endavant per deixar part dels nostres diners en el banc durant un període de temps determinat. Aquest és l'objectiu principal d'un dipòsit a termini fix. A continuació, t'expliquem què és un dipòsit a termini fix i els avantatges que ofereix.
En què consisteix un dipòsit a termini fix?
Un dipòsit a termini fix és un producte bancari que permet al titular generar uns interessos per permetre que el banc guardi part dels seus diners durant un període de temps concret. Tant el tipus d'interès com el termini temporal es pacten prèviament entre el client i l'entitat. És a dir que, un dipòsit a termini fix és una solució d'estalvi que permet a qui ho contracta obtenir uns interessos coneguts per endavant. Normalment, els interessos que genera el dipòsit a termini fix es liquiden en el compte bancari del titular.
Els dipòsits a termini fix estan coberts pel Fons de Garantia de Dipòsits d'Entitats de Crèdit (FGD), fins a un límit de 100.000 euros per dipositant i entitat.
Com es determina el tipus d'interès d'un dipòsit a termini fix?
L'interès que ofereix un dipòsit a termini fix depèn de dos elements principals:
- La situació del mercat.
- L'estratègia del banc per captar nous fons.
Per conèixer la retribució que rep el titular d'un dipòsit a termini fix pels seus diners cal conèixer la Taxa Anual Equivalent (TAE), que inclou la compensació que ofereix el banc pel dipòsit (que, formalment, es denomina Tipus d'Interès Nominal -TIN-) juntament amb les despeses i les comissions associades. A través de la TAE és possible comparar la rendibilitat que ofereixen diferents dipòsits a termini fix per triar aquell que millor s'ajusti a les necessitats de l'estalviador.
Avantatges d'un dipòsit a termini fix
Entre els principals avantatges d'un dipòsit a termini fix s'hi troben:
- Seguretat. És un producte de baix risc que està protegit pel FGD.
- Rendibilitat. La rendibilitat es coneix per endavant.
- Accessibilitat. És fàcil de contractar.
- Estabilitat. Habitualment, com més temps dura un dipòsit a termini fix, més gran és la rendibilitat que sol obtenir el titular.
A més d'aquests avantatges, és important assenyalar que, en moments de crisi, un dipòsit a termini fix pot convertir-se en un bon refugi.
També cal tenir en compte que, en cas de cancel·lació anticipada, és possible que el banc cobri una penalització o comissió, encara que en cap cas aquesta pot excedir de l'import total dels interessos bruts reportats des de l'inici de la imposició fins a la data de la cancel·lació.
Fiscalitat d'un dipòsit a termini fix
En un dipòsit a termini fix només tributen en la declaració de la renda els interessos generats com a rendiments del capital segons els guanys que s'aconsegueixin, en una forquilla que va del 19 % al 28 % (del 19 % fins a 6.000 euros; del 21 % entre 6.000 i 50.000 euros; del 23 % per a quantitats d'entre 50.000 euros i 200.000 euros; entre els 200.000 i els 300.000 euros s'aplica un tipus del 27 %; mentre que, a partir dels 300.000 euros, el tipus és del 28 %). De manera automàtica, Hisenda es queda sempre amb el 19 % en el mateix moment de percebre els interessos, que després s'ajusta anualment a través de la declaració.
A més, els dipòsits bancaris estan subjectes al pagament de l’impost sobre el patrimoni, sempre que la base liquidable del contribuent sigui superior als 700.000 euros, exclòs l’habitatge habitual fins a 300.000 euros. Algunes comunitats autònomes tenen altres límits diferents mentre que en altres el pagament de l’impost sobre el patrimoni n'està exempt.