L'economia verda i la innovació sostenible, a més d'oferir respostes als desafiaments ambientals actuals, brinden també oportunitats de negoci per a les empreses. Les organitzacions que adopten pràctiques sostenibles no només contribueixen a la preservació del planeta sinó que, a més, estan més ben posicionades per prosperar en una economia en contínua evolució, on la sostenibilitat és cada vegada més una part central de l'estratègia empresarial. A continuació, t'expliquem per què les empreses que aposten per estratègies basades en la sostenibilitat tenen més possibilitats de ser més rendibles en el futur alhora que es converteixen en referents del compromís social.
Per què la transició cap a un model verd i sostenible suposa una oportunitat?
L'economia verda és un pilar de la Unió Europea (UE) per fomentar un futur més sostenible, i fer front de manera proactiva al canvi climàtic. Entre les mesures que promulga la transició verda trobem les de la reducció en l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle, la inversió en tecnologies netes o l'adopció de pràctiques sostenibles per part de les empreses. En aquesta línia, els fons Next Generation EU s'ocupen de finançar projectes ecològics i sostenibles que compleixin amb els objectius del Pacte Verd Europeu.
La UE busca donar suport a projectes que apostin per la innovació sostenible i que, a més, siguin rendibles a llarg termini. Tal com indica Patricia Busto, la nostra directora de Desenvolupament de Negoci Sostenible de Banc Sabadell, “observem un canvi significatiu en la percepció sobre la relació entre rendibilitat i sostenibilitat per part de les empreses. Sens dubte, la primera sostenibilitat és la financera, és a dir, ha de ser viable. Per a això, és fonamental comprendre l'entorn sectorial, el grau de maduresa de la tecnologia disponible i la situació de cada empresa i projecte”.
En el cas de Banc Sabadell, aquesta experta afirma que se centren en acompanyar en tot moment els gestors de les empreses amb una visió sectorial, identificant oportunitats de negoci basades en la sostenibilitat, alhora que s'analitzen riscos futurs, tecnologies disponibles i s'anticipa al compliment de la normativa vigent en matèria ASG (acrònim d'ambiental, social i govern corporatiu, ESG en anglès). “La sostenibilitat no només és compatible amb la rendibilitat, sinó que impulsa el creixement i l'eficiència, millorant el posicionament de l'empresa en termes de reputació i elegibilitat. El 2023, al voltant del 50 % del nostre finançament a empreses a mitjà i llarg termini va ser sostenible”, indica Patricia Busto.
De tots els desafiaments de la indústria espanyola, incloent-hi per descomptat la sostenibilitat, es parlarà en la setena edició del Congrés Nacional d'Indústria, que se celebrarà a Barcelona els dies 15 i 16 de gener, organitzat pel Ministeri d'Indústria i Turisme, i secundat per marques impulsores com Banc Sabadell, que organitzarà una sala específica de debat sobre la sostenibilitat:
Modera:
- Xavier Ventura Santamans, subdirector general i director territorial Empreses de Catalunya, Banc Sabadell.
Participen:
- Patricia Busto, Directora de Desenvolupament de Negoci Sostenible, Banc Sabadell.
- Inka Guixà Fisas, CEO & Board Vice-President, Farga.
- Sergi Gual, Industrial Manager, AC MARCA.
Les inscripcions són gratuïtes i estan obertes al públic a través de la pàgina web del Congrés.
L'aposta d'Espanya per la sostenibilitat
Quant a Espanya, el teixit industrial es troba davant l'important desafiament d'aprofitar els diferents projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE), com el d'Economia Circular o el de Descarbonització, per promoure encara més la sostenibilitat, millorant les inversions en energies renovables o fomentant la recerca en noves tecnologies netes que conjuguin una millora de l'ecosistema amb una rendibilitat econòmica adequada per al desenvolupament industrial.
Les principals directrius dels PERTE es troben recollides en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) desenvolupat pel Govern amb motiu dels fons europeus Next Generation EU, als quals se suma ara la pròxima Llei d'indústria i autonomia estratègica, encara en fase de tramitació. Els dos principals objectius d'aquesta nova normativa, la base de la qual és el Pla Industrial del Pacte Verd proposat per la Comissió Europea el 2023, són la transformació digital i la sostenibilitat industrial.
Descobreix com Banc Sabadell pot ajudar-te amb els Fons de Recuperació Europeus
Per aconseguir la integració del binomi entre sostenibilitat i rendibilitat en els models de negoci de les empreses espanyoles, Patricia Busto indica que, a més de la regulació, serà clau el suport que es brinda des del sector bancari. “Com a entitat financera i banc d'empreses, acompanyem les corporacions en els seus plans de transició, oferint solucions de finançament i donant suport a les rutes de descarbonització de sectors intensius. Per a les pimes, prioritzem l'assessorament especialitzat, aportant un profund enteniment del seu sector, analitzant els riscos, ajudant en la identificació d'ajudes i subvencions, i adaptant solucions de finançament”, indica.
Quines oportunitats ofereix l'economia verda a les empreses?
El biogàs, el vehicle elèctric o els semiconductors, per no parlar d'altres solucions relacionades amb la mobilitat sostenible, l'eficiència energètica en habitatges o l'economia circular i el reciclatge. El ventall d'oportunitats de negoci que ofereix l'economia verda per a les empreses és molt gran, encara que és important analitzar amb caràcter previ tant si es compleixen els requisits legals com si es disposen dels recursos adequats.
Com assenyala Patricia Busto, “hi ha diferències vinculades a la disponibilitat de recursos i el compliment de la normativa sobre sostenibilitat. Les grans empreses solen tenir més recursos, lideren canvis en la tecnologia i disposen de capacitats per implementar mesures més ràpidament, mentre que les pimes afronten uns desafiaments més importants, a causa de les limitacions financeres i del coneixement. No obstant això, la implementació a les pimes és igual de rellevant perquè representen el 99 % del teixit empresarial i per la seva capil·laritat de l'activitat econòmica, ocupació, desenvolupament social i innovació”.
Segons aquesta experta, des del 2018 Banc Sabadell ha finançat més de 190 operacions, amb 130 greenfields (finançament en noves plantes que afegeixen capacitat de producció neta al sistema energètic) que sumen 5.000 milions d'euros invertits directament pel banc. També ha estructurat més de 10 gigawatts (GW) de potència a Espanya i Portugal. A més, a través de Sinia Renovables, Banc Sabadell està finalitzant el Cicle Inversor V amb 200 milions d'euros en inversions en equity i deute alternatiu.
Fotografia de Freepik