matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances

Quines són les despeses de comprar un pis de segona mà?

Carlos S. Ponz - 14/03/2025
Compartir
Compartir


Link
matricula-

Comprar un habitatge de segona mà sol tenir alguns avantatges pel que fa a comprar una casa nova, com un preu més assequible, una ubicació més cèntrica i la possibilitat de traslladar-se immediatament. No obstant això, és important conèixer les despeses associades a la compra d'un pis de segona mà, ja que poden influir en el pressupost total. A continuació expliquen quines són les principals despeses que corresponen pagar al comprador i al venedor en adquirir un habitatge de segona mà.

Impostos en la compra d'un pis de segona mà

En comprar un habitatge de segona mà a Espanya, el comprador ha de fer front a diferents impostos. És important tenir en compte que aquests són diferents dels impostos associats a la compra d'un habitatge nou

Els impostos que s’han de pagar en comprar un pis de segona mà són: 

  1. Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP). És l'impost més important en comprar un habitatge usat i s'abona en la modalitat de Transmissions Patrimonials Oneroses (TPO), que varia d'una comunitat autònoma a una altra.
  • ITP del 10 %: Catalunya i Comunitat Valenciana.
  • ITP del 9 %: Castella-la Manxa.
  • ITP del 8 %: Aragó, Astúries, Illes Balears, Cantàbria, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia i Múrcia.
  • ITP del 7 %: Andalusia i La Rioja.
  • ITP del 6,5 %: Canàries.
  • ITP del 6 %: Comunitat de Madrid i Navarra.
  • ITP del 4 %: País Basc.

Exemple pràctic: Si es compra un habitatge de segona mà a Madrid per 200.000 euros, on l’ITP és del 6 %, s’han de pagar 12.000 euros d’aquest impost.

L'ITP l’ha d'abonar el comprador de l'habitatge durant els 30 dies hàbils posteriors a formalitzar la compra de l'habitatge. Per fer-ho, una de les fórmules més habituals és emplenar el model d'autoliquidació de l'impost i pagar-ho al banc. Hi ha comunitats autònomes que faciliten ajudes per fer front a aquest impost de fins al 50 % a determinats col·lectius. 

A més, s’ha de tenir en compte la plusvàlua municipal. Encara que és habitual que aquest impost el pagui el venedor de l'habitatge, en casos excepcionals es pot pactar que sigui el comprador qui l'aboni.

Així doncs, es paga IVA en comprar un habitatge usat?

No, l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) no es paga en comprar un pis de segona mà. L'IVA només s'aplica en la compravenda d'habitatges d'obra nova, és a dir, en les primeres entregues realitzades directament del promotor al venedor. El seu percentatge també varia segons la comunitat autònoma i actualment oscil·la entre un 6 % i un 10 %.

Despeses notarials

S’ha d’anar al notari per formalitzar l'operació de compravenda de l’habitatge. En general, les despeses notarials oscil·len entre els 600 i els 1.500 euros i es calculen segons el preu de l'habitatge. Per exemple, per a habitatges de fins a 100.000 euros, les despeses de notaria serien entre 600 i 850 euros. 

I què inclouen les despeses notarials? 

  • Escriptura pública de compravenda, que és obligatòria.
  • Còpia autoritzada de l'escriptura, que es lliura al comprador per a la inscripció al Registre de la Propietat.

A més, si el nou propietari sol·licita una hipoteca, també haurà d'abonar el cost dels aranzels notarials que corresponguin si vol una còpia de l'escriptura de la hipoteca.

Despeses del Registre de la Propietat

Si bé aquest pas no és obligatori, és recomanable inscriure l'escriptura pública al Registre de la Propietat ja que, d'aquesta manera, el comprador deixa constància del dret adquirit per la propietat. El seu cost ronda entre els 500 i els 800 euros i està regulat pel Col·legi de Registradors d'Espanya.

Despeses de taxació

La taxació d'un habitatge permet determinar-ne el valor veritable i, d'aquesta manera, el banc s'assegura que el nou propietari pugui afrontar el pagament de les quotes de la hipoteca. En general, no s'atorga més del 80 % de la valoració esmentada. El cost d'una taxació d'habitatge, que és una despesa necessària per a l'obertura d'una hipoteca, acostuma a rondar els 400 euros.

Despeses de gestoria

Igual que passa amb la inscripció al Registre de la Propietat, la gestoria és una despesa opcional per al nou propietari tot i que és recomanable, ja que els professionals de la gestoria s'ocupen de tota la paperassa. El seu cost ronda els 300 o 400 euros tot i que les seves tarifes no estan regulades.

Altres despeses

L'únic cost que queda per abonar al nou propietari, en cas de necessitar finançament, són les despeses d'obertura d'una hipoteca. A més de la taxació esmentada, només hauria d'afrontar la possible comissió d'obertura de la hipoteca que apliquen alguns bancs. En el cas de Banc Sabadell, actualment no s'aplica aquesta comissió. 

Exemple pràctic de les despeses

Il·lustrarem totes les despeses que ha d'abonar el nou propietari d'un habitatge de segona mà en finançar la seva compra mitjançant una hipoteca. És important recordar abans de començar que, per regla general, el banc finança fins al 80 % del valor de taxació o del preu de compravenda de l'habitatge, cosa que significa que cal tenir estalviat el 20 % restant més al voltant d'un 15 % extra per a les despeses associades. Abans de contractar una hipoteca pot ser una bona idea utilitzar un simulador d'hipoteques per calcular el cost real que té un préstec hipotecari:

En Guillermo acaba de tancar la compra d'un habitatge de segona mà a València per un total de 300.000 euros. Pensa demanar al voltant de 240.000 euros d'hipoteca, ja que compta amb uns estalvis de prop de 100.000 euros. Aquests diners que té estalviats els emprarà de la manera següent:

  • 20 % del preu de compravenda de l'habitatge: 60.000 euros.
  • ITP: 30.000 euros.
  • Notaria: 1.000 euros.
  • Registre de la Propietat: 500 euros.
  • Taxació de l’habitatge: 400 euros.
  • Gestoria: 300 euros.
  • Comissió d'obertura de la hipoteca: 0 euros.

En total, totes aquestes operacions han suposat una despesa de 92.200 euros. Amb els diners que li sobren, en Guillermo pensa invertir en alguna reforma i adquirir mobles nous.

Fotografia de Freepik

matricula-

Simula la teva hipoteca ara i explora les teves opcions hipotecàries amb flexibilitat.

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca

L'últim

Empreses   - 04/06/2025

Finançament per a empreses i autònoms: Diferents opcions segons les teves necessitats Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Comptes i targetes   - 19/05/2025

M’ha caducat la targeta bancària, què he de fer? Banc Sabadell, Publicitat

Habitualment, abans que caduqui una targeta bancària, sigui de crèdit o de dèbit, el banc n’envia una de nova al seu titular. A continuació, expliquem què fer quan s’acosti el venciment d’una targeta bancària i quins passos cal seguir en cas que se’n desitgi sol·licitar una de nova.


Llegir article
Comptes i targetes   - 19/05/2025

¿Què és la banca digital? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article