Les despeses formiga són petits desemborsaments de diners quotidians que, encara que poden semblar insignificants, si no es controlen és possible que arribin a afectar de manera considerable les finances d’una persona. Per això, és important identificar-les per millorar la gestió de les despeses d’un compte bancari. Si s’aconsegueixen controlar les despeses formiga, probablement es podran destinar més recursos a l’estalvi o a inversions que persegueixin obtenir una rendibilitat. A continuació, expliquem què són les despeses formiga i com és possible evitar-les.
Exemples de compres que afecten la teva economia
És freqüent no parar gaire atenció a les despeses formiga, ja que solen realitzar-se cada dia i la seva quantia, per regla general, no sembla ser important. Així i tot, en sumar-les totes, és possible que suposin una quantitat rellevant, fet pel qual és oportú saber com administrar aquests diners i altres despeses que es produeixen cada mes.
Alguns exemples de compres formiga que poden afectar l’economia d’una persona són:
- Cafès a un bar.
- Compra de snacks.
- Menjars fora de casa o comandes per emportar.
- Subscripcions digitals que no s’utilitzen.
- Compres impulsives de coses que no es necessiten.
Diferències entre despeses formiga, despeses fantasma i despeses vampir
A més de les despeses formiga, existeixen altres despeses que és possible que afectin l’economia d’una persona si no es controlen, com són les despeses fantasma i les despeses formiga.
Com identificar i eliminar les despeses fantasma
Les despeses fantasma solen tenir un caràcter involuntari, ja que ocorren generalment per descuit. Tendeixen a ser despeses fixes d’una quantia més gran que les despeses formiga. Per exemple, la subscripció a una app de pagament per al telèfon mòbil que ja no s’utilitza o la mensualitat del gimnàs al qual no s’hi va des de fa mesos poden ser despeses fantasma que arribin tots els mesos.
És possible eliminar i evitar les despeses fantasma d’un compte online a través de l’app del banc o del servei de banca digital seguint aquestes pautes:
- Revisar les despeses que s’han produït en el compte bancari en l’últim mes.
- Auditar aquelles que corresponen a béns i serveis que són prescindibles.
- Cancel·lar les despeses fantasma que s’hagin identificat.
A més, és recomanable sumar l’estalvi mensual que s’ha aconseguit eliminant les despeses fantasma i analitzar a quines possibles alternatives cal destinar-lo, com ara a la inversió o l’adquisició d’algun bé o servei que sigui veritablement necessari.
Com reduir les despeses vampir i optimitzar l’estalvi
Les despeses vampir són despeses que afecten l’economia d’una persona i que probablement ni se n’hagi adonat que li arriben. La diferència fonamental amb les despeses fantasma és que les despeses vampir poden arribar a camuflar-se dins d’altres despeses. Per exemple, un càrrec per un servei no sol·licitat dins de la factura del telèfon mòbil, els electrodomèstics que consumeixen estant en standby o el pagament d’una assegurança per la compra d’un electrodomèstic que suposadament no es desitjava contractar són casos de despeses vampir que es produeixen amb certa freqüència.
Per evitar aquestes despeses vampir, és possible seguir alguns consells, com ara revisar les factures que arriben o comprar electrodomèstics que afavoreixin l’estalvi energètic.
Estratègies efectives per evitar les despeses formiga
Existeixen diferents estratègies que qualsevol persona pot posar en pràctica per intentar controlar les despeses formiga, com són:
- Mètodes d’estalvi. Existeixen diferents mètodes destinats a afavorir l’estalvi personal. És el cas de, per exemple, el mètode dels sobres, en què es recomana guardar les despeses previstes per a cada mes a diferents sobres, com ara el pagament del lloguer de l’habitatge o la compra del menjar, de manera que no sigui possible gastar de manera compulsiva, encara que sigui en quantitats petites.
- Analitzar les despeses. Si es revisen totes les despeses que té una persona durant un període concret, per exemple, durant un mes, és possible identificar aquelles que resultin prescindibles. Una vegada identificades, cal avaluar si convé eliminar-les per afavorir així la capacitat d’estalvi i de despesa en el futur.
- Metes d’estalvi. Comptar amb metes d’estalvi a llarg termini sol ajudar a millorar la gestió de les finances personals. Per exemple, si s’estableix un percentatge d’estalvi mensual sobre els ingressos, cada persona sabrà a partir de quin moment ha d'aturar les despeses per complir amb els seus compromisos.
- Automatitzar els pagaments. Domiciliar a través del banc tots els pagaments que siguin fixos, com ara la llum o l’aigua, pot ajudar a millorar la gestió de l’economia familiar i controlar les despeses.
- Canviar d’hàbits i rutines. En ocasions, se solen realitzar despeses formiga per simple rutina, com pot ser prendre’s un cafè a un bar tots els matins o comprar el diari. Per això, pot ser una bona idea modificar certs hàbits o intentar reduir-los.
Beneficis de reduir les despeses formiga i millorar la teva salut financera
Reduir les despeses formiga pot millorar la situació financera d’una persona, de manera que estigui en millor posició per assolir les seves metes d’estalvi. Entre els beneficis de reduir les despeses formiga cal destacar:
- Estalvi. Reduir les despeses formiga permet a una persona estalviar més diners per destinar-los a altres despeses més rellevants o, directament, a l’estalvi, per exemple, a través d’un compte d’estalvi.
- Reduir deutes. En comptar amb un volum menor de despeses, és possible destinar més ingressos al pagament de deutes en actiu, com ara un préstec personal o una hipoteca.
- Hàbits saludables. En ocasions, eliminar certes despeses formiga pot comportar hàbits més saludables. Per exemple, renunciar a menjar fora pot fer que es mengi a casa de manera més variada i completa.
- Control financer. És probable que, si es redueixen les despeses formiga, una persona tingui més control sobre les seves finances, fet clau per assolir les metes d’estalvi planejades per al futur.
Fotografia de Freepik