Cal informar correctament els ciutadans perquè siguin conscients de la situació i puguin planificar amb temps una jubilació sense ensurts
«Cal ser realista i informar els ciutadans». Així de contundent es manifesta Inmaculada Domínguez, professora d'Economia Financera i experta en pensions al Podcast de Banc Sabadell, on llança un missatge esperançador en assegurar que la supervivència del sistema públic de pensions està garantida, però també explica que les prestacions hauran de ser necessàriament una mica més reduïdes que les actuals per assegurar la sostenibilitat.
Si fins ara les prestacions arribaven a suposar el 90 % del salari a Espanya, un percentatge molt superior al d'altres països europeus, en el futur aquesta xifra baixarà considerablement. Segons Domínguez, amb les reformes ja aprovades, les dels anys 2011 i 2013, les pensions baixaran un 20 %, de manera que complementar les prestacions serà més necessari que mai en el futur per mantenir el nivell d'ingressos després de la jubilació.
La reforma de l'any 2011, que es continua aplicant de forma progressiva per evitar canvis bruscos en el sistema, ha tocat gairebé tots els elements que el componen. Per exemple, a la llum d'aquest canvi, l’edat legal de jubilació arribarà als 67 anys el 2027 i el període que es té en compte per calcular la pensió serà de 25 anys enfront dels 15 anys que es tenien en compte fins ara.
Canvis en el sistema de pensions per garantir-ne la sostenibilitat
Quan es va crear la Seguretat Social només es tenien en compte els dos últims anys de cotització per calcular les prestacions dels ciutadans. «Gairebé podies 'comprar-te' una pensió si aconseguies un gran salari en aquest període», assenyala Domínguez. D'aquests dos anys, el període de càlcul ca passar a vuit anys, fet que va suposar una autèntica revolució; després, a 15 anys; i el 2022 passarà a ser de 25 anys. Avui en dia ja hi ha sobre la taula la possibilitat d'augmentar aquest període fins als 35 anys, i hi ha qui fins i tot defensa fer servir tota la vida laboral per calcular la pensió, com es fa en altres països.
Una cosa en què coincideixen tots els experts és que el sistema continuarà canviant inevitablement en els pròxims anys. Segons Domínguez, té sentit que els ciutadans rebin una mica menys de pensió si viuran més anys, i a gaudir durant més temps de la prestació pública. «S'acosten canvis i, no ens enganyem, seran per reduir l’import de la pensió perquè cal abaixar la despesa del sistema», adverteix.
«A Espanya falta molta informació, els ciutadans no saben quant cotitzen ni la pensió que rebran en el futur», Domínguez al Podcast de Banc Sabadell
Per això és important informar correctament la població perquè pugui planificar amb temps una jubilació sense ensurts. Domínguez creu que a Espanya falta molta informació, ja que els ciutadans no són realment conscients de quant cotitzen ni de com aporten al sistema. Saben que rebran una pensió quan es jubilin, però no com es calcula. Tampoc reben informació sobre el nivell a què arribarà aquesta pensió.
Hi ha altres països que sí que aporten aquesta informació als residents a través de la famosa 'carta taronja’ de les pensions, una carta que s'envia als residents d’un país i en què se'ls informa de la pensió que rebran en funció del que han anat cotitzant. És un sistema que, de fet, les autoritats espanyoles es van comprometre a aplicar també a Espanya, però que finalment va quedar en paper mullat.
Actualment almenys deu països europeus envien aquesta 'carta taronja' als seus ciutadans: Alemanya, Suècia, Àustria, el Regne Unit, Finlàndia, França, Itàlia, Croàcia, Irlanda i Portugal. Això sí, no tots ho fan de la mateixa manera; hi ha variacions en funció de l'edat, la cotització i la periodicitat.
Seria un pas important per a Espanya, un país en què, segons la professora d'Economia Financera i experta en pensions, els ciutadans viuen condicionats per la immediatesa i centrats en els seus problemes d'economia diària. «Pensar en un horitzó de 15- 20 anys ens costa, és realment complicat», assenyala. Per això és important oferir a la gent informació útil i senzilla que els permeti prendre les millors decisions possibles.
La importància de l'estalvi
I és que només hi ha una manera d’arribar ben preparat a la jubilació: l'estalvi. L'estalvi permet a qualsevol ciutadà complementar la seva pensió per mantenir el nivell de vida després de jubilar-se, estar preparat per a qualsevol imprevist que pugui sorgir, cobrir despeses de dependència associades a l'envelliment i, sobretot, gaudir d’aquesta etapa de la vida.
Qualsevol mena d'estalvi val per complementar la pensió, però Domínguez recorda que és millor que sigui finalista per maximitzar el rendiment del capital acumulat i aconseguir abans l'objectiu fixat. Els plans de pensions són productes transparents, il·líquids i segurs, totalment orientats a aconseguir estalvi per a la jubilació. A més, són productes supervisats per la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions i estan subjectes a auditories anuals.
Més enllà dels plans de pensions, hi ha altres productes que serveixen per estalviar per a la jubilació, com les assegurances individuals d'estalvi a llarg termini (SIALP) o els plans individuals d'estalvi sistemàtics (PIES), amb diferències fiscals i de liquiditat pel que fa als plans de pensions tradicionals.
I també hi ha productes d’estalvi col·lectiu com els plans de pensions d’ocupació (PPO), plans que les empreses posen a disposició dels seus treballadors perquè, de manera voluntària, tinguin un complement a la seva pensió quan es jubilin. «El ventall és molt ampli», assenyala Domínguez, després d'insistir en la importància d'estar ben assessorat per triar els productes que millor cobreixin les necessitats de cada persona. Els plans de pensions de cicle de vida també tenen cada vegada més penetració, ja que es tracta d'una opció que s'adapta a l'edat de cada persona i permet optimitzar la inversió.
Els productes d'estalvi per a la jubilació són fonamentals si es vol avançar la jubilació assumint una retallada de la pensió
L'estalvi és important per a tots els ciutadans i és fonamental per a aquells que vulguin avançar un temps la jubilació. Com recorda l'experta en pensions, una persona que avui dia hi hagi cotitzat més de 38 anys es pot jubilar a 65 anys i fins i tot a 63 o a 61 si assumeix els coeficients reductors que s'apliquen a la jubilació anticipada. En aquest cas, serà més important arribar ben preparat a la jubilació perquè aquestes retallades s'apliquen durant tot el temps que es cobra la prestació.
Per contra, també es pot prolongar la permanència en el mercat laboral a través de diverses fórmules que permeten compatibilitzar treball i pensió a Espanya: la jubilació parcial, la jubilació flexible i la jubilació activa. Aquesta mena de jubilacions són, de fet, les que es volen promoure a Espanya per assegurar el màxim de cotitzants possibles. «Són mesures positives perquè permeten estalviar sense reduir drets. Quan la persona decideix deixar la jubilació flexible o parcial, recupera totalment els seus drets», assenyala l'experta.
Sigui quina sigui la fórmula escollida per sortir del mercat laboral, l'estalvi és fonamental per complementar la jubilació. Per això, informar els ciutadans de la situació real del sistema i de la pensió que rebran en el futur pot ser un factor clau per implantar una veritable cultura de l'estalvi a Espanya.
Tria la millor opció que s'adapti a tu i recorda que en qualsevol moment pots comptar amb l'assessorament dels nostres experts, sol·licitant una cita amb ells.