matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Préstecs personals i crèdits Hipoteques Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
Estalvi, inversió i jubilació

La importància de complementar la pensió de jubilació: les prestacions cauran un 20 % amb les reformes ja aprovades

Carlos S. Ponz - 30/08/2023
Compartir

Cal informar correctament els ciutadans perquè siguin conscients de la situació i puguin planificar amb temps una jubilació sense ensurts

«Cal ser realista i informar els ciutadans». Així de contundent es manifesta Inmaculada Domínguez, professora d'Economia Financera i experta en pensions al Podcast de Banc Sabadell, on llança un missatge esperançador en assegurar que la supervivència del sistema públic de pensions està garantida, però també explica que les prestacions hauran de ser necessàriament una mica més reduïdes que les actuals per assegurar la sostenibilitat.

Si fins ara les prestacions arribaven a suposar el 90 % del salari a Espanya, un percentatge molt superior al d'altres països europeus, en el futur aquesta xifra baixarà considerablement. Segons Domínguez, amb les reformes ja aprovades, les dels anys 2011 i 2013, les pensions baixaran un 20 %, de manera que complementar les prestacions serà més necessari que mai en el futur per mantenir el nivell d'ingressos després de la jubilació.

La reforma de l'any 2011, que es continua aplicant de forma progressiva per evitar canvis bruscos en el sistema, ha tocat gairebé tots els elements que el componen. Per exemple, a la llum d'aquest canvi, l’edat legal de jubilació arribarà als 67 anys el 2027 i el període que es té en compte per calcular la pensió serà de 25 anys enfront dels 15 anys que es tenien en compte fins ara.

Canvis en el sistema de pensions per garantir-ne la sostenibilitat

Quan es va crear la Seguretat Social només es tenien en compte els dos últims anys de cotització per calcular les prestacions dels ciutadans. «Gairebé podies 'comprar-te' una pensió si aconseguies un gran salari en aquest període», assenyala Domínguez. D'aquests dos anys, el període de càlcul ca passar a vuit anys, fet que va suposar una autèntica revolució; després, a 15 anys; i el 2022 passarà a ser de 25 anys. Avui en dia ja hi ha sobre la taula la possibilitat d'augmentar aquest període fins als 35 anys, i hi ha qui fins i tot defensa fer servir tota la vida laboral per calcular la pensió, com es fa en altres països.

Una cosa en què coincideixen tots els experts és que el sistema continuarà canviant inevitablement en els pròxims anys. Segons Domínguez, té sentit que els ciutadans rebin una mica menys de pensió si viuran més anys, i a gaudir durant més temps de la prestació pública. «S'acosten canvis i, no ens enganyem, seran per reduir l’import de la pensió perquè cal abaixar la despesa del sistema», adverteix.

«A Espanya falta molta informació, els ciutadans no saben quant cotitzen ni la pensió que rebran en el futur», Domínguez al Podcast de Banc Sabadell

Per això és important informar correctament la població perquè pugui planificar amb temps una jubilació sense ensurts. Domínguez creu que a Espanya falta molta informació, ja que els ciutadans no són realment conscients de quant cotitzen ni de com aporten al sistema. Saben que rebran una pensió quan es jubilin, però no com es calcula. Tampoc reben informació sobre el nivell a què arribarà aquesta pensió.

Hi ha altres països que sí que aporten aquesta informació als residents a través de la famosa 'carta taronja’ de les pensions, una carta que s'envia als residents d’un país i en què se'ls informa de la pensió que rebran en funció del que han anat cotitzant. És un sistema que, de fet, les autoritats espanyoles es van comprometre a aplicar també a Espanya, però que finalment va quedar en paper mullat.

Actualment almenys deu països europeus envien aquesta 'carta taronja' als seus ciutadans: Alemanya, Suècia, Àustria, el Regne Unit, Finlàndia, França, Itàlia, Croàcia, Irlanda i Portugal. Això sí, no tots ho fan de la mateixa manera; hi ha variacions en funció de l'edat, la cotització i la periodicitat.

Seria un pas important per a Espanya, un país en què, segons la professora d'Economia Financera i experta en pensions, els ciutadans viuen condicionats per la immediatesa i centrats en els seus problemes d'economia diària. «Pensar en un horitzó de 15- 20 anys ens costa, és realment complicat», assenyala. Per això és important oferir a la gent informació útil i senzilla que els permeti prendre les millors decisions possibles.

La importància de l'estalvi

I és que només hi ha una manera d’arribar ben preparat a la jubilació: l'estalvi. L'estalvi permet a qualsevol ciutadà complementar la seva pensió per mantenir el nivell de vida després de jubilar-se, estar preparat per a qualsevol imprevist que pugui sorgir, cobrir despeses de dependència associades a l'envelliment i, sobretot, gaudir d’aquesta etapa de la vida.

Qualsevol mena d'estalvi val per complementar la pensió, però Domínguez recorda que és millor que sigui finalista per maximitzar el rendiment del capital acumulat i aconseguir abans l'objectiu fixat. Els plans de pensions són productes transparents, il·líquids i segurs, totalment orientats a aconseguir estalvi per a la jubilació. A més, són productes supervisats per la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions i estan subjectes a auditories anuals.

Més enllà dels plans de pensions, hi ha altres productes que serveixen per estalviar per a la jubilació, com les assegurances individuals d'estalvi a llarg termini (SIALP) o els plans individuals d'estalvi sistemàtics (PIES), amb diferències fiscals i de liquiditat pel que fa als plans de pensions tradicionals.

I també hi ha productes d’estalvi col·lectiu com els plans de pensions d’ocupació (PPO), plans que les empreses posen a disposició dels seus treballadors perquè, de manera voluntària, tinguin un complement a la seva pensió quan es jubilin. «El ventall és molt ampli», assenyala Domínguez, després d'insistir en la importància d'estar ben assessorat per triar els productes que millor cobreixin les necessitats de cada persona. Els plans de pensions de cicle de vida també tenen cada vegada més penetració, ja que es tracta d'una opció que s'adapta a l'edat de cada persona i permet optimitzar la inversió.

Els productes d'estalvi per a la jubilació són fonamentals si es vol avançar la jubilació assumint una retallada de la pensió

L'estalvi és important per a tots els ciutadans i és fonamental per a aquells que vulguin avançar un temps la jubilació. Com recorda l'experta en pensions, una persona que avui dia hi hagi cotitzat més de 38 anys es pot jubilar a 65 anys i fins i tot a 63 o a 61 si assumeix els coeficients reductors que s'apliquen a la jubilació anticipada. En aquest cas, serà més important arribar ben preparat a la jubilació perquè aquestes retallades s'apliquen durant tot el temps que es cobra la prestació.

Per contra, també es pot prolongar la permanència en el mercat laboral a través de diverses fórmules que permeten compatibilitzar treball i pensió a Espanya: la jubilació parcial, la jubilació flexible i la jubilació activa. Aquesta mena de jubilacions són, de fet, les que es volen promoure a Espanya per assegurar el màxim de cotitzants possibles. «Són mesures positives perquè permeten estalviar sense reduir drets. Quan la persona decideix deixar la jubilació flexible o parcial, recupera totalment els seus drets», assenyala l'experta.

Sigui quina sigui la fórmula escollida per sortir del mercat laboral, l'estalvi és fonamental per complementar la jubilació. Per això, informar els ciutadans de la situació real del sistema i de la pensió que rebran en el futur pot ser un factor clau per implantar una veritable cultura de l'estalvi a Espanya.

Tria la millor opció que s'adapti a tu i recorda que en qualsevol moment pots comptar amb l'assessorament dels nostres experts, sol·licitant una cita amb ells.

Compartir


Link
matricula-

Tria els nostres plans de pensions

I escull l'opció que millor s'adapta a tu i compta amb l'assessoramente dels nostres experts sempre que ho necessitis.

Coneix-ne més Coneix-ne més 

L'últim

Estalvi, inversió i jubilació   - Fri Apr 11 15:08:15 CEST 2025

Què són les despeses formiga i com evitar-les? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Comptes i targetes   - 11/04/2025

Càrrec en compte: què és, com funciona i com obtenir el justificant Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - Thu Apr 10 15:16:21 CEST 2025

Quin és el paper del gestor del banc en la compra d'un habitatge? Banc Sabadell, Publicitat

Comprar un habitatge és una de les decisions econòmiques més importants que pren una persona a la seva vida. Per això, és important analitzar diferents aspectes, com ara el tipus d'immoble que es vol adquirir, la solvència econòmica o el tipus d'hipoteca que s'adapta millor a cada situació. Comptar amb l’ajuda d’un professional com el gestor del banc i fer servir un simulador d’hipoteques és clau en aquest procés.

Què cal tenir en compte per comprar un habitatge?

A l'hora de comprar un habitatge, cal tenir presents tant factors relacionats amb l'immoble com els relatius al cost i al finançament de l'operació. Entre els primers, s’han d’avaluar qüestions com ara el tipus d’habitatge (per exemple, si és una casa d’obra nova o de segona mà), la ubicació, la seva situació jurídica o si compta amb el certificat d’eficiència energètica.

Pel que fa als aspectes econòmics clau per comprar una casa, els més rellevants són: una casa d’obra nova o de segona mà

  • Solvència econòmica. Per regla general, el banc concedeix com a màxim un finançament del 80 % sobre el valor de taxació de l'immoble o del preu de compravenda, el que sigui menor. Això vol dir que el sol·licitant d'una hipoteca ha de tenir al voltant d'un 35 % d'estalvi previ per adquirir la casa. En aquest percentatge s'hi inclou el 20 % restant de l'habitatge i entre el 10 % i el 15 % que suposaran les despeses associades a la compra.
  • Despeses associades. Directament relacionades amb la hipoteca hi ha la taxació i la comissió d'obertura del préstec (que no sol superar l'1,5 % sobre l'import total). També hi ha una altra sèrie de despeses, com les de la gestoria (inscripció legal del canvi de propietari de l’habitatge), les del Registre de la Propietat de l'escriptura de compravenda i de la nota simple, i les de la notaria, que habitualment voregen el 0,5 % del valor total de l’habitatge. 
  • Capacitat d'endeutament. Per concedir un préstec hipotecari, el banc calcula la capacitat d’endeutament del client. El pagament de la hipoteca no ha de superar el 30 % dels ingressos mensuals del futur propietari.

En què contribueix el gestor del banc en la compra d'un habitatge?

Comptar amb un expert del banc pot resultar clau per a la compra d'un habitatge, ja que pot acompanyar aconsellar el futur propietari, així com respondre qualsevol dubte que sorgeixi al llarg del procés segons la seva situació econòmica particular.

Un gestor del banc pot fer igualment un estudi de viabilitat del préstec per conèixer el nivell de risc en demanar una hipoteca. I, a partir d'aquí, decidir quin tipus d’hipoteca es vol contractar (hipoteca a tipus fix, a tipus variable o mixta), sempre amb la flexibilitat necessària per obtenir un préstec hipotecari a mida de cada client.

Com ajuda el gestor del banc en la tramitació d'una hipoteca?

El gestor del banc també pot ajudar el futur propietari a resoldre els possibles dubtes que hi hagi a l'hora de contractar una hipoteca en alguns aspectes clau, com ara:

  • Tipus d'interès. El tipus d'interès és el preu que es paga a l'entitat bancària pels diners prestats. Hi ha dos conceptes fonamentals: el tipus d'interès nominal (TIN), que és un percentatge fixat pel banc, i la taxa anual equivalent (TAE), que és el valor més utilitzat per comparar hipoteques, ja que té en compte altres despeses associades a la hipoteca, com ara les comissions.
  • Quota mensual. La quota mensual és la quantitat de diners que el titular de la hipoteca haurà de pagar al banc per la seva hipoteca, més els interessos. La quantia d’aquesta quota dependrà del capital total del préstec, del tipus d’interès i del termini d’amortització. 
  • Termini d'amortització. És el període en què s'han de tornar al banc els diners prestats. Per norma general, aquest termini és d’entre 20 i 30 anys.

El gestor també pot ajudar el sol·licitant a preparar la documentació que s’ha de presentar en formalitzar una hipoteca. Cal tenir en compte que, un cop s'ha sol·licitat el préstec hipotecari i el banc ha aprovat la concessió, l'entitat enviarà tota la informació relativa a la hipoteca al futur propietari. Aquesta informació està composta per les conegudes fitxes de la hipoteca, que contenen tot el necessari perquè el titular estudiï i comprengui tots els termes del contracte que signarà. El període de temps que passa des que el banc aprova la sol·licitud fins que envia la informació al futur comprador és d'aproximadament 15 dies.

Més endavant, i després que el gestor del banc respongui totes les qüestions que puguin sorgir al sol·licitant, aquest ha d'acudir a la notaria per signar l'acta notarial. Amb la signatura d’aquest document, el notari dona fe que el comprador de l’habitatge entén tots els termes del contracte. Un cop signada l'acta notarial, el titular acudeix una segona vegada al notari, en aquesta ocasió per signar la hipoteca. En aquest moment hi intervenen el demandant del préstec, el banc, el notari i el gestor. Quan la hipoteca ja s'ha signat, pot tardar uns 15 dies feiners a registrar-se. 

Com es pot veure, completar la compravenda d'un habitatge exigeix​ una sèrie de passos i de tràmits en què un gestor del banc pot tenir un paper clau. Per això, comptar amb el seu suport pot ser fonamental per escollir l'opció que més s'adapti a les condicions de cada cas i perquè l'operació conclogui amb èxit.

Fotografia de RDNE Stock project en Pexels


Llegir article