Com que gaudeixen d’una estabilitat laboral i econòmica elevada, els funcionaris són un dels col·lectius professionals que tenen més probabilitats d’aconseguir que se’ls concedeixi un préstec hipotecari. A més, és possible que el banc els ofereixi condicions més avantatjoses que a altres propietaris, com són un tipus d’interès més baix o un percentatge de finançament més alt. De fet, hi pot haver hipoteques 100% per a funcionaris, és a dir, hipoteques que estiguin dissenyades exclusivament per a aquest tipus de treballadors.
Avantatges de les hipoteques per a funcionaris
Encara que hi ha hipoteques dissenyades específicament per als funcionaris, el més habitual és que el banc negociï amb ells algunes condicions especials en els seus préstecs hipotecaris degut, principalment, al fet que són un perfil de client de risc baix.
Això és així perquè el primer que analitza l’entitat financera abans de decidir si concedeix o no una hipoteca és el nivell de risc, és a dir, avalua el perfil econòmic i la situació laboral del sol·licitant per garantir, en la mesura del possible, que podrà afrontar el pagament de les quotes. El sou fix i vitalici d’un funcionari assegura, en principi, que cada mes tindrà ingressos estables que no posin en risc la seva solvència financera.
Entre els principals avantatges que hi ha a la negociació de les hipoteques d'empleats públics, cal destacar:
-
Tipus d’interès menor. És possible que, sent funcionari, puguis aconseguir una reducció en el tipus d’interès de la teva hipoteca gràcies a la teva estabilitat laboral i econòmica.
-
Percentatge de finançament més alt. Encara que per regla general els bancs només ofereixen finançament fins a un màxim del 80 % del preu de la compravenda o del valor de la taxació de l’immoble (el menor dels dos), com un funcionari té un perfil de risc baix, pot ocórrer que rebi un percentatge de finançament més alt en el seu préstec hipotecari.
-
Comissions més baixes. Una hipoteca per a funcionaris pot tenir una comissió d’obertura més baixa o, fins i tot, no tenir comissió d’amortització anticipada. El Banc Sabadell no té comissió d’obertura en cap de les seves hipoteques.
Requisits o condicions per sol·licitar una hipoteca per a funcionaris
A més de ser funcionari en actiu, és important per a aquests professionals complir amb alguns requisits que hem de tenir present a l’hora de sol·licitar una hipoteca, com per exemple:
-
Capacitat d’endeutament. Els experts recomanen que el percentatge d’endeutament de la llar no superi el 40 % dels ingressos mensuals. Això significa que, per a un funcionari que cobra 2.000 euros al mes, la quota hipotecària que haurà d’abonar no pot excedir dels 800 euros.
-
Estalvi previ. Encara que un funcionari pugui aconseguir un finançament més alt, els bancs solen concedir hipoteques amb una quantia de fins al 80 % del preu de compravenda de l’immoble o del valor de la taxació. Això implica tenir estalviat un 20 % abans de sol·licitar el préstec, que s’eleva fins al 30-35 % si es té en compte que el procés de compra comporta una sèrie de despeses associades.
-
Historial creditici. El banc analitza sempre si el sol·licitant d’una hipoteca va complir en el passat amb les seves obligacions financeres, per exemple, va pagar altres hipoteques o préstecs al consum. Per a això, consulta les llistes oficials de morosos i consulta amb la Central d’Informació de Riscos (CIR) del Banc d’Espanya.
Tant si ets funcionari com si no, el Banc Sabadell comercialitza un ampli ventall d’hipoteques, que, entre altres avantatges, destaca que no tenen comissió d’obertura. A més, podràs fer una simulació hipotecària1 amb les condicions que triïs.
1 El resultat d’aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les properes pantalles. Si desitges sol·licitar una hipoteca un cop hagis vist el resultat de la teva simulació, hauràs de contactar amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.
Fotografia de AlexanderStein de Pixabay