Les convocatòries sobre economia circular que ja s’estan publicant ajuden les empreses que vulguin transformar les seves estructures per ser més eficients i sostenibles.
Un dels reptes del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) és la modernització del teixit industrial per adequar-lo als requisits de l’estratègia europea sobre economia circular, que es materialitza en un Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) sobre el foment de l’economia circular a l’empresa. L’últim trimestre del 2022 es publicaran les primeres convocatòries relatives a aquest PERTE, centrades en els projectes d’eficiència energètica i economia circular en entitats del sector turístic, i en el foment de l’economia circular en l’àmbit de l’empresa.
Claus del PERTE d’Economia Circular
Segons l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular, Espanya Circular 2030, els reptes principals a què s’enfronta el teixit industrial són la transformació digital basada en les dades, l’augment de la dimensió de les empreses industrials i la millora de l’eficiència en la gestió de l’aigua, els residus, l’energia i els recursos.
El Consell de Ministres va aprovar el març de 2022 el PERTE d’Economia Circular, que té com a missió principal accelerar la transició cap a un sistema productiu més eficient i sostenible en l’ús de matèries primeres, reduint la petjada ecològica mitjançant el foment d’accions com el reciclatge i la reutilització dels productes. Les inversions previstes al PERTE inclouen ajuts per valor de 492 milions d’euros i s’espera mobilitzar recursos per valor de més de 1.200 milions fins a l’any 2026.
Pot interessar-te: Banc Sabadell t’ajuda a descobrir les claus del fons europeu Next Generation EU
Aquest PERTE se centra en 18 instruments distribuïts en dues línies d’acció principals:
- Actuacions sobre sectors clau. Com el tèxtil, el del plàstic i el de béns d’equip per a la indústria de les energies renovables. Està previst que rebin, en conjunt, uns ajuts de 300 milions d’euros.
- Actuacions transversals. Per impulsar l’economia circular a l’empresa, amb ajuts que es distribuiran en quatre categories adreçades a la reducció del consum de matèries primeres, el desenvolupament de l’ecodisseny, la gestió de residus i la digitalització. Rebran de manera directa 100 milions d’euros, ampliables en 92 milions més en funció de la demanda que atreguin.
Totes les convocatòries que es publiquin estan obertes a les empreses, però cal que compleixin els requisits formals previstos per a cadascuna d’elles.
Pot interessar-te: Com pots sol·licitar els ajuts del fons Next Generation EU
Durant el quart trimestre del 2022, es publicaran dues convocatòries centrades en l’economia circular:
- Projectes d’eficiència energètica i economia circular en empreses turístiques. Dirigida pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (tot i que estarà vehiculada per les comunitats autònomes). Estarà adreçada tant a persones físiques com jurídiques que siguin propietàries d’edificis existents destinats a l’allotjament turístic, com a empreses que siguin directament les explotadores d’aquests edificis. El pressupost total d’aquesta convocatòria és de 170 milions d’euros.
- Foment de l’economia circular a l’àmbit de l’empresa. Anirà directament a càrrec del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Se centrarà en empreses, entitats d’economia social i agrupacions. El pressupost és de 192 milions d’euros.
La importància de comptar amb assessorament
L’assessorament és clau perquè les empreses puguin preparar les seves estructures financeres i complir adequadament els requisits de cada convocatòria, així com per poder accedir als ajuts europeus en les millors condicions. En tot això, el paper de les entitats bancàries és determinant, amb un servei d’informació, d’assessorament professionalitzat i d’acompanyament en tot aquest procés.
Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.
Fotografia de Pixabay a Pexels