matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
Empreses

Finançament per al sector hoteler: quines opcions existeixen i com accedir-hi

Banc Sabadell, Publicitat - Sun Mar 30 10:15:48 CEST 2025
Compartir
Compartir


Link
matricula-

Les solucions de finançament, en especial les centrades en el finançament estructurat, són clau en un sector tan competitiu com el turístic, que sol requerir inversions importants de manera recurrent ja que la renovació i l'actualització de les instal·lacions i els serveis són imprescindibles. A continuació, analitzem algunes solucions de finançament especialitzat pensades per garantir l’estabilitat financera de les empreses del sector, de bracet amb alguns especialistes que van participar en el webinar ‘Alternatives de finançament per al sector hoteler: innovació i especialització, organitzat per HUB Empresa de Banc Sabadell.

El finançament del sector hoteler a Espanya

La importància del turisme a Espanya és innegable. L’any 2024, el PIB turístic va suposar més del 13 % del total del país, rondant els 208.000 milions d'euros de facturació. Amb el focus posat en el sector hoteler, en termes d’inversió, aquest sector ha estat un dels més dinàmics de l’economia espanyola en els últims anys. Entre el 2017 i el 2024 va acumular al voltant de 24.000 milions d'euros d’inversió.

Així i tot, com va assenyalar durant el webinar María Playá, Directora Negoci Turístic a Banc Sabadell, el 2024 la inversió en aquesta indústria es va anar moderant, per situar-se en una xifra en consonància amb la facturació de les companyies del sector després d’haver recuperat els nivells econòmics previs a la pandèmia i després de les operacions singulars de portfolios els anys anteriors.

Segons Playá, “per a l’inversor, el sector turístic és atractiu perquè acostuma a oferir més rendibilitats que en altres segments. En l’actualitat, cal tenir en compte una sèrie d’elements que impacten en la inversió en el negoci hoteler, com ara la digitalització o les preferències del consumidor per més sostenibilitat, fet que obliga les empreses a haver d’adaptar-se a les exigències cada vegada més grans dels seus clients, per exemple, a través d’obtenir més certificacions”.

Les principals vies de finançament per al sector hoteler

Juntament amb formes més estandarditzades de finançament, en ocasions les empreses més grans o les que afronten un projecte important necessiten recórrer al finançament estructurat. Aquest sol oferir solucions personalitzades que es dissenyen específicament per a cada companyia i poden, per exemple, implicar la creació de productes financers que poden combinar deute, capital i altres instruments financers. Amb això es pretén optimitzar el balanç d’una empresa, millorar-ne els fluxos d'efectiu i proporcionar-li la liquiditat que necessita.

En el cas de les empreses hoteleres, una de les vies principals per a l’accés al finançament, tal com va destacar Playá, poden ser, també, les línies de préstecs que ofereix l’Institut de Crèdit Oficial (ICO). Aquestes línies tenen l’objectiu d’incentivar el desenvolupament d’iniciatives per promoure el creixement, reduir l’impacte en el medi ambient i potenciar la digitalització. Actualment, aquest tipus de finançament s’emmarca dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). En aquest ecosistema, el banc és l’entitat mediadora a través de diferents línies com ara ICO MRR Verd, ICO MRR Empreses i Emprenedors.  

“Per finançar activitats sostenibles, digitalitzar els equips i reforçar la competitivitat del sector turístic, és important comptar amb línies com ara l’ICO MRR. Aquesta línia compta amb un apartat específic per al sector turístic i disposa d’una dotació de 1.000 milions d'euros per a tota la banca. Es tracta d’una línia en què el finançament pot ser d’un a vint anys i està obert a tota la indústria turística, incloent-hi també línies de transport i hostaleria. Amb aquest tipus de finançament, el banc pretén ajudar el sector, i afavorir altres inversions que ja tingués pensat fer qualsevol companyia del sector per compte propi”, va afirmar Playá.

Banc Sabadell inclou en el seu compromís amb les empreses ajudar les companyies a desenvolupar amb èxit els plans de creixement i finançament. En concret, s’adapten per al sector turístic diferents solucions, com ara comptes, lísing o rènting, que se sumen a altres alternatives pensades per al finançament a llarg termini com ara, a més de la línia ICO MRR ja esmentada, les línies BEI (Banc Europeu d’Inversions) per finançar inversions destinades a millorar la competitivitat i la producció o els préstecs a llarg termini.

Com avalua el banc un projecte de finançament per al sector hoteler

A l’hora d’avaluar un projecte de finançament per al sector hoteler, tenint en compte com percep el mercat, actualment, els diferents tipus de contractació entre la propietat i l’explotadora, cal assenyalar que “el primer que fa el banc a l’hora de finançar una empresa gran del sector hoteler és entendre si compta amb un contracte d'arrendament o amb un de gestió. A més, és fonamental saber si actua només a través d’un holding de més empreses”. Així ho va assegurar Pablo Sangil, advocat expert en Sector Immobiliari i soci del Departament Immobiliari a Watson Farley & Williams en resposta a una pregunta de Paula León, Head of Origination Commercial Real Estate & Hotels EMEA a Banc Sabadell.

Sangil també va incidir que, per avaluar en profunditat una empresa a través d’una due diligence legal, elements com ara les llicències i les autoritzacions amb els comptes o els riscos que es poden derivar dels contractes que té signats amb tercers són qüestions fonamentals.

Com accedir al finançament empresarial a través del suport del banc

A més, Banc Sabadell també ofereix a les empreses la Visita 360, pensada perquè cada entitat es pugui anticipar de manera més eficient en la identificació i l’anàlisi dels riscos potencials. En la Visita 360, els directors d’Empresa visiten els gestors de cada companyia per analitzar conjuntament l’evolució de l’organització i les expectatives que hi ha per al següent.

Fotografia de Pexels

matricula-

Portem més de 140 anys al costat de les empreses

Creiem que la millor manera d'ajudar-te a créixer és involucrar-nos com si fóssim part del teu equip. Per això, sempre tens un gestor i especialistes per oferir-te solucions a mida, sigui quina sigui la mida i el sector del teu negoci.

Saber mésSaber més

L'últim

Empreses   - 04/06/2025

Finançament per a empreses i autònoms: Diferents opcions segons les teves necessitats Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Comptes i targetes   - 19/05/2025

M’ha caducat la targeta bancària, què he de fer? Banc Sabadell, Publicitat

Habitualment, abans que caduqui una targeta bancària, sigui de crèdit o de dèbit, el banc n’envia una de nova al seu titular. A continuació, expliquem què fer quan s’acosti el venciment d’una targeta bancària i quins passos cal seguir en cas que se’n desitgi sol·licitar una de nova.


Llegir article
Comptes i targetes   - 19/05/2025

¿Què és la banca digital? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article