matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances

Entrada d’un pis, què és i quant cal donar per comprar una casa?

Banc Sabadell, Publicitat - 16/04/2025
Compartir
Compartir


Link
matricula-

A l’hora de comprar un habitatge, és clau conèixer tots els factors que influeixen en aquest procés, que constitueix la decisió econòmica més important en la vida d’una persona. Un d’ells és saber què significa l’entrada d’un pis i quants diners es necessita tenir estalviats per sol·licitar una hipoteca i poder realitzar la compra. A continuació, expliquem en què consisteix l’entrada d’una casa, quin percentatge se sol demanar i quines altres despeses cal tenir presents en comprar un habitatge.

Què és, l’entrada d’un pis?

L’entrada d’un pis és la quantitat de diners que el comprador ha de pagar a la bestreta amb fons propis en el procés de compra d’un habitatge. És a dir, es tracta de l’import que no es finança a través de la hipoteca

Quant cal donar d’entrada per comprar una casa?

Per regla general, els bancs ofereixen finançament fins al 80 % del valor de compravenda d’un habitatge o de taxació (el que sigui menor dels dos). Això vol dir que el futur propietari ha de tenir estalviat, com a mínim, el 20 % restant. 

Per exemple, si una persona està interessada en comprar un immoble el preu del qual és de 300.000 euros, necessita abonar 60.000 euros d’entrada. 

Quines altres despeses cal sumar a l’entrada d’un habitatge?

A més dels diners que cal tenir estalviats per a l’entrada, cal tenir presents les altres despeses associades a la compra d’un habitatge. Aquestes suposen entre un 10 % i un 15 % del preu total:

1. Impostos

Els impostos que cal pagar en comprar un habitatge varien en funció del tipus d’immoble i la comunitat autònoma en què s’ubica. Segons el tipus d’habitatge:

  • Impostos habitatge obra nova: S’aplica l’impost sobre el valor afegit (IVA), que és d’un 10 % a tot el territori nacional excepte a les Canàries, on s'aplica l'impost general indirecte canari que és del 6,5 %. A més, el comprador ha de fer front a l’impost sobre actes jurídics documentats (AJD), referent a la formalització de certs moviments a través d’escriptura pública. L’IAJD varia entre el 0,5 % i l’1,5 % en funció del valor de referència i la comunitat autònoma.
  • Impostos habitatge segona mà: S’aplica l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP), dins de la seva concepció de transmissions oneroses de béns immobles (TPO). Aquest impost oscil·la entre el 4 % i el 10 % del preu de l'immoble, segons la regió. 

En aquesta guia sobre l’ITP, l'AJD i l'IVA s’hi troben tots els detalls sobre els impostos que cal pagar en comprar una casa.

2. Taxació i altres despeses de la hipoteca

Si el nou propietari sol·licita una hipoteca per comprar l’immoble, cal realitzar una taxació de l’habitatge. Aquesta permet determinar quin és el valor real de l’habitatge i el seu cost ronda els 400 euros. A més de la taxació, l’únic cost al qual ha de fer front el comprador en relació amb les despeses d’una hipoteca és la possible comissió d’obertura. En el cas de Banc Sabadell, actualment no s'aplica aquesta comissió.

3. Notaria i gestoria

Per formalitzar l’operació de compravenda és necessari acudir al notari. Les despeses notarials es calculen en funció del preu de l’immoble i solen rondar entre els 600 i els 1.500 euros. Aquestes despeses s’abonen per fer front a l’escriptura pública de compravenda i la còpia autoritzada perquè el nou propietari pugui inscriure l’habitatge al Registre de la Propietat. A més, si l’operació es finança mitjançant una hipoteca i el titular desitja una còpia de l’escriptura, també ha d’abonar aquestes despeses notarials.

A més, i tot i que es tracta d’una despesa opcional, és recomanable comptar amb l’ajuda d’una gestoria que s’encarregui de tota la paperassa. El seu cost oscil·la entre els 300 i els 400 euros. 

4. Registre de la Propietat

Inscriure l’habitatge al Registre de la Propietat no és un pas obligatori en comprar una casa, si bé, en fer-ho es deixa constància del dret adquirit per la propietat. El seu cost, que està regulat pel Col·legi de Registradors, se situa entre els 500 i els 800 euros. 

Exemple d’entrada i de despeses en comprar un habitatge

Continuant amb l’exemple anterior, si una persona està interessada en adquirir un habitatge de segona mà el preu del qual són 300.000 euros i està ubicat a Madrid, l’entrada i les despeses de l’operació ascendeixen a 80.200 euros, desglossats de la manera següent:

20 % de l’entrada: 60.000 euros

6 % ITP: 18.000 euros

Gestoria: 1.000 euros

Registre de la Propietat: 500 euros.

Taxació de l’habitatge: 400 euros.

Gestoria: 300 euros.

Comissió d'obertura de la hipoteca: 0 euros.

En qualsevol cas, per saber el cost aproximat i com serien les quotes de la hipoteca, és recomanable utilitzar el simulador de Banc Sabadell.

Fotografia de Freepik

matricula-

Simula la teva hipoteca ara i explora les teves opcions hipotecàries amb flexibilitat.

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca

L'últim

Empreses   - Tue Jun 17 12:46:46 CEST 2025

Quins tipus de finançament per a startups hi ha? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Negoci internacional   - Mon Jun 16 10:27:15 CEST 2025

Avals i garanties en negoci internacional Negoci Internacional, Banc Sabadell

Llegir article
Estalvi, inversió i jubilació   - Fri Jun 13 13:44:52 CEST 2025

Com aplicar el repte del cèntim per estalviar? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article