L'ús del telèfon ha revolucionat molts dels aspectes del nostre dia a dia. Dins dels avantatges des del punt de vista de la comunicació i la connectivitat que ens aporta el telèfon, convé fer-ne un ús responsable i ser conscient que per als ciberdelinqüents s'ha convertit en una gran eina a través de la qual dur a terme les seves estafes. A continuació, expliquem quins són els principals fraus telefònics que hi ha i com poder protegir-se’n.
Quines són les principals estafes telefòniques?
La protecció de les dades personals és un aspecte clau en l'era digital. Les estafes telefòniques, que solen basar-se en la suplantació fraudulenta d'una identitat, com ara un empleat del banc o un tècnic de l'Administració, s'agrupen generalment dins de la denominació de
Entre els tipus de vishing més freqüents cal destacar:
- Transferència a ‘compte segur’. Un estafador es fa passar per un professional del banc i telefona al client fent-li creure que ha detectat i bloquejat algunes transferències fraudulentes en el seu compte. No obstant això, li adverteixen que el compte encara està en perill i que, per protegir els seus diners, ha de transferir els fons a un suposat ‘compte segur’.
- Comprador online. Algú que afirma ser un comprador d'un producte que la víctima ha posat a la venda en un lloc web de segona mà li truca per telèfon per dir-li que, per agilitzar el pagament, li doni una certa informació confidencial sobre el seu compte bancari o que faci servir una plataforma de pagament diferent de la de l'aplicació de compravenda de segona mà.
- Hisenda. Un suposat tècnic d'Hisenda diu que ha de solucionar un error en les dades financeres de la víctima continguts a l'Agència Tributària. D'aquesta manera, pretén obtenir informació com el número de compte o la contrasenya de la banca electrònica.
Claus per protegir-se de les estafes telefòniques
La principal recomanació per protegir les dades sensibles d'una persona és ser conscient de les estafes que hi ha i prendre algunes mesures per protegir la informació personal.
Per poder fer-ho, és aconsellable seguir unes certes pautes, com ara:
- Trucades entrants. Les trucades amb prefixos estrangers que no es coneixen poden ser un indici d'una possible estafa. Convé estar especialment previnguts davant aquesta mena de trucades.
- Identificació. Pot ser oportú demanar a la persona que telefona que s'identifiqui amb informació que en confirmi sense cap dubte la identitat. Davant qualsevol dubte, el més convenient és no donar cap mena d'informació sensible.
- Senyals d'alerta. Cal ser previnguts si es reben trucades o missatges de text no sol·licitats que sol·liciten informació personal o financera, o que suggereixen visitar llocs web que semblen poc professionals o que no coincideixen amb la marca de l'entitat legítima.
- Contrasenyes. Convé fer servir contrasenyes sòlides i úniques per a l'accés a la banca digital, i ser cautelosos en compartir informació personal amb tercers.
- Ofertes poc creïbles. Cal desconfiar sempre d'ofertes que semblin massa bones o de persones que afirmin que ens faran un pagament o una devolució d'alguna cosa que no s'havia demanat.
- Antimalware. És important instal·lar i mantenir actualitzats un antimalware i un antivirus als dispositius que s'utilitzin per a operacions financeres.
- Webs oficials. Per accedir a la banca electrònica sempre cal visitar la pàgina web oficial del banc o descarregar la seva app des de markets oficials.
A més d'aquestes recomanacions, és important tenir present que el banc:
- Mai no demanarà a un client cap contrasenya ni informació confidencial per e-mail, app, missatge de text o trucada telefònica.
- No li demanarà que transfereixi fons a un compte segur.
- A entitats com ara Banc Sabadell, per a cada operació financera que es realitzi, com ara una compra online, domiciliar un rebut o fer una transferència des del
compte bancari , és possible incloure-hi una verificació extra mitjançant la signatura digital.
Vols saber-ne més sobre ciberseguretat? Descobreix com pots fer que la teva
Si sospites que has pogut ser víctima d'algun tipus de frau, posa’t en contacte amb nosaltres immediatament perquè et puguem ajudar. Et recordem que el nostre equip d'atenció es troba a la teva disposició les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, al telèfon 963 085 000.
Fotografia de Freepik