matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat
Tornar
Estalvi, inversió i jubilació

Com hem d’invertir segons l'edat: la regla del 120

Carlos S. Ponz - 25/07/2024
Compartir

Adaptar les inversions a cada moment de la vida facilita assolir els objectius vitals marcats a llarg termini.

A l’hora d’invertir, es pot adoptar una estratègia conservadora, en què el principal objectiu és la preservació del capital, o una altra en què es prengui un major o un menor nivell de risc segons la rendibilitat potencial que es pretengui obtenir. Entre els elements que cal tenir present en invertir es troba el d’adaptar les inversions que es facin a l’edat que tingui l’inversor, ja que, en funció d’aquesta, es podran prendre decisions amb major o menor risc.

En aquesta premissa es basa la regla del 120, que assegura que com més jove s’és, cal intentar obtenir una major rendibilitat a través de la inversió en renda variable, amb l’objectiu de construir un patrimoni major de cara al futur, encara que s’assumeixi més risc. 

Què és la regla del 120

La regla del 120 afirma que cal estructurar la inversió d’una persona d’acord amb la seva edat. Per aconseguir-ho, cal restar al número 120 l’edat de l’inversor: amb aquest resultat, s’obté el percentatge del capital que cal destinar a la renda variable i assumir així un risc major per intentar obtenir un rendiment més alt. La resta del patrimoni, en principi, caldria col·locar-lo en productes de renda fixa, amb un caire més conservador, però que també posseeixen un cert nivell de risc.

D'acord amb aquesta teoria, com més edat tingui una persona, durà a terme inversions menys arriscades, ja que està més interessada a protegir el seu capital amb vista a la seva jubilació propera, mentre que una altra més jove podrà prendre decisions més ambicioses, tenint en compte que disposarà de més temps per recuperar-se en el cas que alguns dels seus moviments en renda variable no surtin com s'esperava.

Pot interessar-te: Coneix les opcions d’inversió de Banc Sabadell, adaptades a tots els nivells de risc segons la teva edat

Exemple pràctic de la regla 120

Un inversor de 30 anys està en condicions òptimes d’invertir el 90 % dels seus diners en renda variable i deixar només el 10 % restant per a altres productes de menor risc. Si manté aquesta cartera durant un període de temps elevat (de cinc a set anys), tot i les correccions que puguin produir-se als mercats, és probable que obtingui un benefici més alt que si hagués optat per invertir-ho tot en altres alternatives més conservadores.

En un altre supòsit, un treballador de 60 anys s'hauria de construir una cartera amb al voltant d’un 60 % en renda variable i el 40 % restant en renda fixa, tenint la ment posada en procurar consolidar una base estable de patrimoni per mantenir el seu nivell de vida i el seu poder adquisitiu un cop decideixi finalitzar la seva carrera professional.

Pros i contres de la regla del 120

El principal avantatge de la regla del 120 és que permet redistribuir periòdicament els productes financers d’una cartera d'inversió. El reequilibri que proposa aquesta estratègia fa que, cada cert temps, calgui avaluar anualment quin pes té cada inversió en una cartera i ajustar-la per complir amb l'equilibri entre renda fixa i renda variable.

D'altra banda, el principal hàndicap és que, com que no té en compte la situació dels mercats ni el moment del cicle econòmic, hi ha l’amenaça de començar a implementar-la en una conjuntura immediatament prèvia a l’inici d'un rally baixista, quan és probable que hi hagi una alta volatilitat en les cotitzacions. 

Altres regles d'inversió

A més de la regla del 120, hi ha altres estratègies que intenten ajudar aquells estalviadors menys proclius a invertir o a animar-se a fer-ho.

Per exemple, la regla del 72 es basa en la premissa de quant temps necessita una persona per duplicar el seu capital inicial. Si es divideix per 72 el tipus d'interès d'una inversió, el resultat que s'obté és el nombre d'anys en què el patrimoni teòricament es doblarà. No obstant això, aquesta regla té el problema que dona per fet que tota la rendibilitat que s’aconsegueix es torna a reinvertir una altra vegada, i obvia les incidències que es donen al llarg de la vida de qualsevol persona així com la possible volatilitat dels mercats.

Una altra opció és la regla del 115, que serveix per conèixer quant de temps es triga a triplicar una inversió. En realitat, es tracta de fer la mateixa operació que amb la del 72, però fent servir el número 115. Per tant, té el mateix inconvenient que l'anterior.

Pot interessar-te: La Teoria dels Cubs: com pots estalviar i diversificar alhora

També hi ha la regla del 70, que intenta esbrinar quant trigarà la inflació a reduir a la meitat una determinada quantitat de diners. Per conèixer aquesta dada, només cal dividir el número 70 entre la taxa d'inflació esperada. Aquest càlcul sol tenir utilitat en un context d'elevada inflació, en què els diners es deprecien molt ràpid.

Tens algun dubte sobre la manera com pots invertir? Consulta en qualsevol moment els nostres gestors especialitzats a través d’una cita prèvia sense cap compromís

Fotografia de Isabella Fischer en Unplash

Compartir


Link
matricula-

Inverteix els teus diners segons el teu perfil i objectius

Tria la inversió que millor s'adapti al teu perfil de risc i a les teves preferències.

Coneix mésConeix més

L'últim

Estalvi, inversió i jubilació   - Thu Dec 05 10:52:41 CET 2024

Què és un dipòsit a termini fix? Carlos S.Ponz, Publicitat

Generar uns interessos coneguts per endavant per deixar part dels nostres diners en el banc durant un període de temps determinat. Aquest és l'objectiu principal d'un dipòsit a termini fix. A continuació, t'expliquem què és un dipòsit a termini fix i els avantatges que ofereix.

En què consisteix un dipòsit a termini fix?

Un dipòsit a termini fix és un producte bancari que permet al titular generar uns interessos per permetre que el banc guardi part dels seus diners durant un període de temps concret. Tant el tipus d'interès com el termini temporal es pacten prèviament entre el client i l'entitat. És a dir que, un dipòsit a termini fix és una solució d'estalvi que permet a qui ho contracta obtenir uns interessos coneguts per endavant. Normalment, els interessos que genera el dipòsit a termini fix es liquiden en el compte bancari del titular.

Els dipòsits a termini fix estan coberts pel Fons de Garantia de Dipòsits d'Entitats de Crèdit (FGD), fins a un límit de 100.000 euros per dipositant i entitat.

Com es determina el tipus d'interès d'un dipòsit a termini fix?

L'interès que ofereix un dipòsit a termini fix depèn de dos elements principals:

  • La situació del mercat.
  • L'estratègia del banc per captar nous fons.

Per conèixer la retribució que rep el titular d'un dipòsit a termini fix pels seus diners cal conèixer la Taxa Anual Equivalent (TAE), que inclou la compensació que ofereix el banc pel dipòsit (que, formalment, es denomina Tipus d'Interès Nominal -TIN-) juntament amb les despeses i les comissions associades. A través de la TAE és possible comparar la rendibilitat que ofereixen diferents dipòsits a termini fix per triar aquell que millor s'ajusti a les necessitats de l'estalviador.

Avantatges d'un dipòsit a termini fix

Entre els principals avantatges d'un dipòsit a termini fix s'hi troben:

  • Seguretat. És un producte de baix risc que està protegit pel FGD.
  • Rendibilitat. La rendibilitat es coneix per endavant.
  • Accessibilitat. És fàcil de contractar.
  • Estabilitat. Habitualment, com més temps dura un dipòsit a termini fix, més gran és la rendibilitat que sol obtenir el titular.

A més d'aquests avantatges, és important assenyalar que, en moments de crisi, un dipòsit a termini fix pot convertir-se en un bon refugi.

També cal tenir en compte que, en cas de cancel·lació anticipada, és possible que el banc cobri una penalització o comissió, encara que en cap cas aquesta pot excedir de l'import total dels interessos bruts reportats des de l'inici de la imposició fins a la data de la cancel·lació.

Fiscalitat d'un dipòsit a termini fix

En un dipòsit a termini fix només tributen en la declaració de la renda els interessos generats com a rendiments del capital segons els guanys que s'aconsegueixin, en una forquilla que va del 19 % al 28 % (del 19 % fins a 6.000 euros; del 21 % entre 6.000 i 50.000 euros; del 23 % per a quantitats d'entre 50.000 euros i 200.000 euros; entre els 200.000 i els 300.000 euros s'aplica un tipus del 27 %; mentre que, a partir dels 300.000 euros, el tipus és del 28 %). De manera automàtica, Hisenda es queda sempre amb el 19 % en el mateix moment de percebre els interessos, que després s'ajusta anualment a través de la declaració.

A més, els dipòsits bancaris estan subjectes al pagament de l’impost sobre el patrimoni, sempre que la base liquidable del contribuent sigui superior als 700.000 euros, exclòs l’habitatge habitual fins a 300.000 euros. Algunes comunitats autònomes tenen altres límits diferents mentre que en altres el pagament de l’impost sobre el patrimoni n'està exempt.


Llegir article
Comptes i targetes   - Fri Nov 29 15:35:14 CET 2024

Comptes bancaris per a estrangers a Espanya Banc Sabadell, Publicitat

Obrir un compte bancari és molt necessari per a qualsevol persona estrangera que arriba a Espanya i té pensat quedar-se un temps. Un compte bancari per a estrangers permet tant guardar els diners com poder gestionar-los en el dia a dia, realitzar transferències, domiciliar rebuts, dur a terme ingressos i retirades de diners, entre altres operacions financeres. A continuació, expliquem com obrir un compte bancari per a estrangers a Espanya.

Què és un compte bancari per a estrangers?

Un compte bancari per a estrangers és un dipòsit financer que permet al seu titular dur a terme diferents operacions i poder gestionar de manera eficient els seus diners sense ser resident al país. 

Avantatges dels comptes bancaris per a estrangers 

En general, un compte bancari per a estrangers  ofereix entre els seus principals avantatges:

  • Disposar de targeta per fer pagaments de manera senzilla. A més, en configurar-la en l’app del banc, el titular pot operar-hi i pagar les seves compres sense necessitat de fer servir la targeta física.
  • Realitzar transferències online. 
  • Operar a través del servei de banca digital. 
  • Gaudir de serveis per a clients amb comptes a l'estranger. Algunes entitats com Banc Sabadell compten amb serveis específics, com Card Transfer, perquè aquells clients que disposin de comptes bancaris a l'estranger puguin enviar diners des del seu banc internacional al seu compte en euros de Banc Sabadell.

A l'hora de valorar els serveis de l'entitat és important tenir en compte també altres punts que poden aportar valor afegit com l'atenció per part del gestor en la llengua del client, és més, entitats com Banc Sabadell ofereixen un servei de traducció exclusiu per facilitar les gestions. 

Requisits per obrir un compte com a estranger

Habitualment, qualsevol persona estrangera pot obrir un compte bancari a Espanya a través del web del banc. Igual que en el cas d'un altre compte bancari, els requisits principals són:

  • Ser major d’edat.
  • Aportar un document d'identificació, que pot ser el document nacional d'identitat (DNI) o, en aquest cas, la targeta d'identitat d'estranger (TIE), el número d'identitat d'estranger (NIE) o el passaport.

1 Vàlid per a targetes emeses en països de la Unió Europea, Islàndia, Noruega i el Regne Unit (excepte Croàcia, Luxemburg, Malta i Xipre).

Fotografía de Freepik


Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - Fri Nov 29 09:22:32 CET 2024

Quantes vegades es pot subrogar una hipoteca? Banc Sabadell, Publicitat

A través d’una subrogació d’hipoteca, el titular del préstec hipotecari pot canviar la seva hipoteca d’un banc a un altre, modificant algunes de les condicions, com ara el tipus d’interès o el termini d’amortització. Tot i que, en principi, no hi ha un límit de vegades en què es pot subrogar una hipoteca, cal tenir en compte que comporta una sèrie de costs. A continuació, t’expliquem en detall el cost de subrogar una hipoteca i tot el que és important conèixer abans de repetir aquesta operació per al teu préstec hipotecari.

Quan es pot realitzar una subrogació hipotecària?

Una subrogació d’hipoteca es duu a terme per modificar-ne les condicions financeres, com ara eliminar productes vinculats, variar el tipus d’interès o ajustar els terminis d’amortització. Aquest procés de canviar la hipoteca d’un banc a un altre és possible realitzar-lo en qualsevol moment.

Un dels avantatges d’una subrogació d’hipoteca és que no cal realitzar un nou préstec hipotecari. D’aquesta manera, s’estalvien determinades despeses, com ara l’impost d’actes jurídics documentats (IAJD). 

És possible subrogar una hipoteca més d’una vegada?

És possible fer més d’una subrogació de la mateixa hipoteca, encara que abans de fer-ho cal tenir en compte diferents elements, entre els quals destaquen el context del mercat, les condicions de la hipoteca al nou banc i les despeses de subrogar el préstec hipotecari.

Factors que cal considerar abans de subrogar una hipoteca

  • Context del mercat. Ja que la majoria de les hipoteques a tipus variable o mixt té com a índex de referència l’euríbor, si aquest baixa de manera rellevant és probable que sigui aconsellable realitzar una subrogació d’hipoteca per intentar rebaixar el tipus d’interès.
  • Noves condicions. Abans de prendre la decisió de subrogar la hipoteca, cal analitzar les condicions del préstec hipotecari que es podran canviar, ja que qualsevol hipoteca suposa per al titular un compromís financer a llarg termini.
  • Despeses de subrogació d’hipoteca. Una subrogació d’hipoteca comporta per al titular les despeses següents:
    • Comissió per subrogació hipotecària. Pot variar entre el 0 % i el 2 % de l'import pendent de pagament.
    • Taxació de l’habitatge. El seu cost es situa entre els 250 i els 500 euros.

En una subrogació hipotecària, el titular no ha de pagar cap despesa associada a la cancel·lació de la hipoteca per obrir-ne una de nova en un altre banc. La resta dels costs els sol assumir directament el banc.

Posem un exemple del cost real que suposa per a un client la subrogació d’una hipoteca. 

Si a una persona li resten per pagar 100.000 euros de la seva antiga hipoteca i el banc li aplica una comissió de subrogació hipotecària del 0,60 %, les despeses que li suposaria completar la subrogació hipotecària serien:

  • Comissió de subrogació: 600 euros.
  • Cost de la taxació: al voltant de 350 euros per les característiques del seu habitatge.

El cost de la subrogació hipotecària seria d’uns 950 euros.

Subrogació i ampliació d’hipoteca: és possible?

Una ampliació de la hipoteca suposa modificar el contracte hipotecari, bé per reduir l’import de les quotes augmentant el termini d’amortització del préstec o permetent que el titular pugui aconseguir més capital. Habitualment, l’ampliació de la hipoteca es fa al mateix banc on està contractada per mitjà d’una novació d'hipoteca.

També és possible realitzar una subrogació hipotecària amb ampliació del capital, encara que abans d’optar per una de les dues alternatives cal tenir-ne en compte el cost:

  • Ampliació de la hipoteca vigent. El titular ha de pagar la nova taxació de l’habitatge i la comissió per novació, que està indicada a l’escriptura de la hipoteca i sol rondar entre el 0 % i l’1 % de l’import pendent per pagar. 
  • Subrogació hipotecària amb ampliació del capital. Com s’ha vist, els costos per al titular són la taxació de l’habitatge i la comissió per subrogació d’hipoteca.

En general, resulta més senzill realitzar una novació, ja que s’acorda amb el mateix banc amb el qual s’ha contractat la hipoteca i, també, sol ser més barat, ja que la comissió per novació tendeix a ser més baixa que la comissió per subrogació. En tot cas, el cost final dependrà de la situació de cada hipoteca i de les condicions que es negociïn amb el banc, per això mateix és recomanable parlar amb un especialista hipotecari de l’entitat perquè pugui valorar la situació i assessorar tenint en compte les necessitats particulars de cada persona. 

Recorda que, en qualsevol moment, pots utilitzar el Simulador d’hipoteques de Banc Sabadell1 per obtenir una idea aproximada de com podria ser la teva hipoteca segons el tipus d’interès i el termini d’amortització.

1 El resultat d'aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la, ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les pròximes pantalles. Si vols demanar una hipoteca, un cop vegis el resultat de la simulació, hauràs de posar-te en contacte amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.

Fotografia de Freepik


Llegir article