matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat
Tornar
Empreses

Com està evolucionant la internacionalització de les empreses industrials

Banc Sabadell, Publicitat - 29/10/2024
Compartir

En un entorn geopolític convuls, en el qual s'acumulen riscos polítics (Orient Mitjà, Guerra d'Ucraïna, polarització electoral als Estats Units) amb uns altres d'índole econòmica (tipus d'interès, creixement de la inflació, volatilitat) les empreses industrials han d'adaptar les seves estratègies operatives per intentar aconseguir els seus objectius. A més, aquelles que hagin d'afrontar un procés d'internacionalització o que siguin presents ja a l'exterior han de sumar a tota la complexitat del mercat internacional l'impacte potencial de l'entorn de fragmentació geopolítica mundial a les seves cadenes de subministraments, així com els possibles canvis reguladors que puguin afectar negativament la seva activitat.

Per intentar abordar amb èxit aquests reptes, les empreses compten amb l'exemple d'altres companyies que, en el passat, van aconseguir superar totes les vicissituds que es van trobar i que avui són sinònim d'èxit en el mercat internacional.

Context actual del sector industrial a Espanya

A pesar que des del final de la pandèmia de la COVID-19 la indústria espanyola havia encadenat diversos exercicis en positiu, el 2023 va tancar amb una paràlisi en el creixement, amb una caiguda interanual del 0,8 %. El context d'incertesa geopolítica global, l'escassetat en l'accés a certes matèries primeres i l'encariment de l'energia són només alguns factors macroeconòmics que expliquen aquesta aturada.

Quant a la internacionalització de les empreses industrials espanyoles, d'acord amb un estudi d'Iberinform, només el 19 % d'aquestes entitats té avui dia activitat fora de les nostres fronteres. Segons adverteix el document, l'entorn de fragmentació geoeconòmica global a conseqüència de les tensions geopolítiques està provocant un afebliment de l'obertura comercial per part de moltes companyies. Aquesta situació s'ha unit a l'encariment dels costos financers per afrontar noves inversions, i ha afeblit la capacitat d'algunes empreses per obrir nous mercats.

Tal com afirma Carlos Dalmau, Director d'Internacional de Banc Sabadell, “les empreses estan normalment acostumades a veure nous esdeveniments geopolítics i haver d'actuar en conseqüència. No obstant això, avui es produeix un context de canvi continu que no permet estabilitzar unes polítiques comercials consistents i, a més, la competència canvia constantment. A tot això se suma la dificultat de trobar espais de cooperació entre els diferents blocs regionals com, per exemple, per mitjà de nous acords comercials o tractats de lliure comerç que ajudin les empreses a desenvolupar-se en nous mercats. Davant d'aquesta situació, les empreses han d'acostumar-se a tenir plans de contingència i intentar anticipar-se depenent de les circumstàncies”.

Dels diferents desafiaments relacionats amb la internacionalització que afronten les empreses industrials espanyoles, se'n parlarà a la setena edició del Congrés Nacional d'Indústria, que se celebrarà a Barcelona els dies 15 i 16 de gener, organitzat pel Ministeri d'Indústria i Turisme, i amb el suport de marques impulsores com Banc Sabadell, que organitzarà una sala específica de debat sobre la sostenibilitat: 

Modera: 

  • Carlos Dalmau, Director d’Internacional, Banc Sabadell.

Participen: 

  • Joan Tristany, Director General, Associació d'Empreses Industrials Internacionalitzades (AMEC).
  • Salvador Solà, Director General, Grup Giró.
  • Guillem Clofent, Director General, Mespack, S.L.

* Les inscripcions són gratuïtes i estan obertes al públic a través de la pàgina web del Congrés

Suport institucional a la internacionalització de la industria espanyola

Tant a nivell espanyol com europeu, la indústria és un pilar fonamental, però sembla necessari impulsar encara més el compromís per una nova reindustrialització que fomenti més competitivitat mentre es continua impulsant una transició ecològica i digital. De moment, els dos grans pilars per aconseguir-ho són, a nivell comunitari, el Pacte Verd Europeu i, a escala nacional, el nou Avantprojecte de llei d'indústria i autonomia estratègica. 

Centrant-nos en el suport a la internacionalització de les empreses, l'acció del Govern es fonamenta en l'‘Estratègia d'Internacionalització de l'Economia Espanyola 2017-2027’, que es desenvolupa en plans d'acció biennals. En el component 13, centrat en l'impuls de les petites i mitjanes empreses (pimes), el document concreta inversions i reformes en 5 grans objectius: impulsar l'emprenedoria, potenciar el creixement empresarial, facilitar la transició digital i impulsar la innovació empresarial, donar suport al sector del comerç i promoure la internacionalització.

Dins d'aquest últim objectiu, s'aposta per la reactivació del comerç i la inversió directa estrangera com a factors dinamitzadors de la internacionalització. D'aquesta manera, es desenvolupen una sèrie de programes per afavorir el creixement exterior de les empreses:

  • Línia de finançament d'estudis de viabilitat, factibilitat i modernització sectorial i institucional amb càrrec al Fons per a la Internacionalització de l'Empreses (FIEM). Té una dotació de 50 milions d'euros.
  • Programa INNOVAInvest, de suport a la inversió estrangera en R+D. La dotació és de 10 milions d'euros.
  • Programa VIVES d'ajudes econòmiques als empleats en pràctiques en empreses. Té una dotació de 60 milions d'euros.
  • Programa de formació Mentoring internacional de la Cambra de Comerç d'Espanya, amb una dotació de 45 milions d'euros.
  • Programa de digitalització de les associacions i les federacions exportadores. Té una dotació de 3 milions d'euros.
  • Programa de digitalització de les cambres de comerç espanyoles a l'estranger i federacions de cambres amb reconeixement oficial. La dotació és de 2,5 milions d'euros.
  • Programa de digitalització de la Cambra de Comerç d'Espanya i xarxa cameral, amb un pressupost de 3 milions d'euros.
  • Programa d'Ampliació de la Base Exportadora, per assegurar un suport àgil i personalitzat a la internacionalització de les empreses, en particular, de les pimes. Té una dotació de 7,5 milions d'euros.
  • Programa d'Enfortiment de l'ecosistema espanyol d'empreses de creixement ràpid, que inclou un programa d'immersió en ecosistemes de referència internacionals i activitats d'innovació oberta sectorial a gran escala. Té una dotació de 5 milions d'euros.
  • Ajudes a l'obertura i consolidació de mercats mitjançant subvencions per a despeses derivades d'inspeccions i auditories d'autoritats de països tercers, aquells derivats de la certificació/homologació vinculats amb requisits obligatoris de tercers països, així com per a aquelles despeses jurídiques i de consultoria jurídica per a la defensa dels interessos espanyols. No compta amb una dotació específica assignada.
  • Programa d'impuls de projectes d'inversió d'impacte mitjançant el pagament de ‘bonus’ en els costos de finançament de COFIDES. Tampoc té una dotació assignada.
  • Impuls a la digitalització dels serveis de l'administració per al suport a la internacionalització: desenvolupament d'eines de big data i modelització, reforç de serveis de control i seguiment d'inversions internacionals per agilitzar els procediments, modernització de serveis de suport exterior i xarxa de laboratoris de comerç exterior de referència. La dotació és de 3 milions d'euros.
  • Reforç de serveis de control i seguiment d'inversions internacionals per agilitzar els procediments. Té una dotació de 0,65 milions d'euros.
  • Programa de xarxa de laboratoris de comerç exterior de referència. Per a la millora de l'eficiència i de la seguretat del sistema de laboratoris de comerç exterior. Té una dotació de 5 milions d'euros.
  • Digital ICEX per a la digitalització de l'ICEX i la creació d'un Campus Virtual. Sense dotació assignada.

Tal com indica Carlos Dalmau, “en general, el suport institucional a la digitalització és un factor clau per influir en positiu en la internacionalització de les empreses. La digitalització no sols facilita la comunicació entre empreses i clients en diferents parts del món, també permet l'automatització de processos, redueix els costos de transacció, agilitza els processos logístics i facilita la cerca de socis comercials, la negociació de contractes i la realització de transaccions internacionals. Tota aquesta innovació tecnològica està transformant la manera en què les empreses operen a nivell global. També està modificant el patró de comerç nacional i internacional, ajudant a reduir les barreres d'entrada per a les empreses i obrint noves oportunitats”. 

Altres mesures institucionals de suport a la indústria

A més de l'‘Estratègia d'Internacionalització de l'Economia Espanyola 2017-2027’, existeixen altres mesures en l'àmbit polític per impulsar el desenvolupament de la indústria a Espanya, entre les quals cal destacar:

  • Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). Va ser desenvolupat per a l'assignació dels fons europeus Next Generation EU. La palanca V d'aquest document se centra en la ‘Modernització i digitalització del teixit industrial i de la pime, recuperació del turisme i impuls a una Espanya nació emprenedora’. Dins d'aquesta, la palanca 12 se centra en la política industrial d'Espanya fins a l'any 2030 i desenvolupa una sèrie d'iniciatives per aconseguir la transformació digital de la indústria, l'augment del pes de la indústria en l'economia i la millora en la gestió de recursos i energies renovables.
  • Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE). Tenen com a missió enfortir el creixement econòmic, l'ocupació i la competitivitat a Espanya a través de la col·laboració publicoprivada. Entre els PERTE, n'hi ha alguns centrats en indústries específiques, com el naval (amb una dotació de 150 milions d'euros), l'aeroespacial (931 milions), l'agroalimentari (1.357 milions) o el centrat en salut (1.640 milions). De la concreció de projectes d'èxit en els pròxims anys dependrà en bona part el creixement de la indústria espanyola de cara al futur.
  • Estratègia Nacional d'Indústria Connectada 4.0. Pretén accelerar la transformació digital de la indústria a Espanya, ajudant les empreses a millorar-ne l'accés al mercat global per mitjà de més hiperconnectivitat, amb cadenes de subministrament integrades i canals de distribució plenament digitals. Per aconseguir-ho, s'han posat en marxa programes d'ajudes per a les empreses com ACTIVA Indústria 4.0. o ACTIVA Finançament.
  • Nova Llei d'indústria i autonomia estratègica. L'objectiu d'aquesta Llei és millorar la competitivitat de la indústria a Espanya a través de més autonomia estratègica. Per fer-ho, promou el desenvolupament d'eines com la Reserva Estratègica basada en les Capacitats Nacionals de Producció Industrial (RECAPI), que pretén anticipar-se a crisis potencials de subministrament de recursos que resultin vitals per a l'activitat de les empreses. Aquesta Llei també pretén reforçar el paper de la indústria en l'estructura econòmica i social d'Espanya.

Com adverteix Carlos Dalmau, “el sector exportador espanyol va experimentar una recuperació ràpida en els anys posteriors a la COVID-19, si bé és cert que des del 2023 ha mostrat un cert estancament en termes nominals. Les empreses detecten noves oportunitats amb el canvi de conjuntura, s'obren a nous mercats buscant diversificar-se i reduir el risc davant caigudes potencials”.

En aquest sentit, els casos d'èxit d'empreses industrials que, en el passat van saber detectar l'oportunitat de negoci per internacionalitzar-se, com Acerinox, Inditex o Cellnex, són bons exemples a seguir per adaptar-se a la conjuntura geopolítica actual i afrontar amb plenes garanties el procés d'internacionalització.

Fotografia de Freepik

Compartir


Link
matricula-

Portem més de 140 anys al costat de les empreses

Creiem que la millor manera d'ajudar-te a créixer és involucrar-nos com si fóssim part del teu equip. Per això, sempre tens un gestor i especialistes per oferir-te solucions a mida, sigui quina sigui la mida i el sector del teu negoci.

Saber mésSaber més

L'últim

Estalvi, inversió i jubilació   - 05/12/2024

Què és un dipòsit a termini fix? Carlos S.Ponz, Publicitat

Generar uns interessos coneguts per endavant per deixar part dels nostres diners en el banc durant un període de temps determinat. Aquest és l'objectiu principal d'un dipòsit a termini fix. A continuació, t'expliquem què és un dipòsit a termini fix i els avantatges que ofereix.

En què consisteix un dipòsit a termini fix?

Un dipòsit a termini fix és un producte bancari que permet al titular generar uns interessos per permetre que el banc guardi part dels seus diners durant un període de temps concret. Tant el tipus d'interès com el termini temporal es pacten prèviament entre el client i l'entitat. És a dir que, un dipòsit a termini fix és una solució d'estalvi que permet a qui ho contracta obtenir uns interessos coneguts per endavant. Normalment, els interessos que genera el dipòsit a termini fix es liquiden en el compte bancari del titular.

Els dipòsits a termini fix estan coberts pel Fons de Garantia de Dipòsits d'Entitats de Crèdit (FGD), fins a un límit de 100.000 euros per dipositant i entitat.

Com es determina el tipus d'interès d'un dipòsit a termini fix?

L'interès que ofereix un dipòsit a termini fix depèn de dos elements principals:

  • La situació del mercat.
  • L'estratègia del banc per captar nous fons.

Per conèixer la retribució que rep el titular d'un dipòsit a termini fix pels seus diners cal conèixer la Taxa Anual Equivalent (TAE), que inclou la compensació que ofereix el banc pel dipòsit (que, formalment, es denomina Tipus d'Interès Nominal -TIN-) juntament amb les despeses i les comissions associades. A través de la TAE és possible comparar la rendibilitat que ofereixen diferents dipòsits a termini fix per triar aquell que millor s'ajusti a les necessitats de l'estalviador.

Avantatges d'un dipòsit a termini fix

Entre els principals avantatges d'un dipòsit a termini fix s'hi troben:

  • Seguretat. És un producte de baix risc que està protegit pel FGD.
  • Rendibilitat. La rendibilitat es coneix per endavant.
  • Accessibilitat. És fàcil de contractar.
  • Estabilitat. Habitualment, com més temps dura un dipòsit a termini fix, més gran és la rendibilitat que sol obtenir el titular.

A més d'aquests avantatges, és important assenyalar que, en moments de crisi, un dipòsit a termini fix pot convertir-se en un bon refugi.

També cal tenir en compte que, en cas de cancel·lació anticipada, és possible que el banc cobri una penalització o comissió, encara que en cap cas aquesta pot excedir de l'import total dels interessos bruts reportats des de l'inici de la imposició fins a la data de la cancel·lació.

Fiscalitat d'un dipòsit a termini fix

En un dipòsit a termini fix només tributen en la declaració de la renda els interessos generats com a rendiments del capital segons els guanys que s'aconsegueixin, en una forquilla que va del 19 % al 28 % (del 19 % fins a 6.000 euros; del 21 % entre 6.000 i 50.000 euros; del 23 % per a quantitats d'entre 50.000 euros i 200.000 euros; entre els 200.000 i els 300.000 euros s'aplica un tipus del 27 %; mentre que, a partir dels 300.000 euros, el tipus és del 28 %). De manera automàtica, Hisenda es queda sempre amb el 19 % en el mateix moment de percebre els interessos, que després s'ajusta anualment a través de la declaració.

A més, els dipòsits bancaris estan subjectes al pagament de l’impost sobre el patrimoni, sempre que la base liquidable del contribuent sigui superior als 700.000 euros, exclòs l’habitatge habitual fins a 300.000 euros. Algunes comunitats autònomes tenen altres límits diferents mentre que en altres el pagament de l’impost sobre el patrimoni n'està exempt.


Llegir article
Comptes i targetes   - 29/11/2024

Comptes bancaris per a estrangers a Espanya Banc Sabadell, Publicitat

Obrir un compte bancari és molt necessari per a qualsevol persona estrangera que arriba a Espanya i té pensat quedar-se un temps. Un compte bancari per a estrangers permet tant guardar els diners com poder gestionar-los en el dia a dia, realitzar transferències, domiciliar rebuts, dur a terme ingressos i retirades de diners, entre altres operacions financeres. A continuació, expliquem com obrir un compte bancari per a estrangers a Espanya.

Què és un compte bancari per a estrangers?

Un compte bancari per a estrangers és un dipòsit financer que permet al seu titular dur a terme diferents operacions i poder gestionar de manera eficient els seus diners sense ser resident al país. 

Avantatges dels comptes bancaris per a estrangers 

En general, un compte bancari per a estrangers  ofereix entre els seus principals avantatges:

  • Disposar de targeta per fer pagaments de manera senzilla. A més, en configurar-la en l’app del banc, el titular pot operar-hi i pagar les seves compres sense necessitat de fer servir la targeta física.
  • Realitzar transferències online. 
  • Operar a través del servei de banca digital. 
  • Gaudir de serveis per a clients amb comptes a l'estranger. Algunes entitats com Banc Sabadell compten amb serveis específics, com Card Transfer, perquè aquells clients que disposin de comptes bancaris a l'estranger puguin enviar diners des del seu banc internacional al seu compte en euros de Banc Sabadell.

A l'hora de valorar els serveis de l'entitat és important tenir en compte també altres punts que poden aportar valor afegit com l'atenció per part del gestor en la llengua del client, és més, entitats com Banc Sabadell ofereixen un servei de traducció exclusiu per facilitar les gestions. 

Requisits per obrir un compte com a estranger

Habitualment, qualsevol persona estrangera pot obrir un compte bancari a Espanya a través del web del banc. Igual que en el cas d'un altre compte bancari, els requisits principals són:

  • Ser major d’edat.
  • Aportar un document d'identificació, que pot ser el document nacional d'identitat (DNI) o, en aquest cas, la targeta d'identitat d'estranger (TIE), el número d'identitat d'estranger (NIE) o el passaport.

1 Vàlid per a targetes emeses en països de la Unió Europea, Islàndia, Noruega i el Regne Unit (excepte Croàcia, Luxemburg, Malta i Xipre).

Fotografía de Freepik


Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - 29/11/2024

Quantes vegades es pot subrogar una hipoteca? Banc Sabadell, Publicitat

A través d’una subrogació d’hipoteca, el titular del préstec hipotecari pot canviar la seva hipoteca d’un banc a un altre, modificant algunes de les condicions, com ara el tipus d’interès o el termini d’amortització. Tot i que, en principi, no hi ha un límit de vegades en què es pot subrogar una hipoteca, cal tenir en compte que comporta una sèrie de costs. A continuació, t’expliquem en detall el cost de subrogar una hipoteca i tot el que és important conèixer abans de repetir aquesta operació per al teu préstec hipotecari.

Quan es pot realitzar una subrogació hipotecària?

Una subrogació d’hipoteca es duu a terme per modificar-ne les condicions financeres, com ara eliminar productes vinculats, variar el tipus d’interès o ajustar els terminis d’amortització. Aquest procés de canviar la hipoteca d’un banc a un altre és possible realitzar-lo en qualsevol moment.

Un dels avantatges d’una subrogació d’hipoteca és que no cal realitzar un nou préstec hipotecari. D’aquesta manera, s’estalvien determinades despeses, com ara l’impost d’actes jurídics documentats (IAJD). 

És possible subrogar una hipoteca més d’una vegada?

És possible fer més d’una subrogació de la mateixa hipoteca, encara que abans de fer-ho cal tenir en compte diferents elements, entre els quals destaquen el context del mercat, les condicions de la hipoteca al nou banc i les despeses de subrogar el préstec hipotecari.

Factors que cal considerar abans de subrogar una hipoteca

  • Context del mercat. Ja que la majoria de les hipoteques a tipus variable o mixt té com a índex de referència l’euríbor, si aquest baixa de manera rellevant és probable que sigui aconsellable realitzar una subrogació d’hipoteca per intentar rebaixar el tipus d’interès.
  • Noves condicions. Abans de prendre la decisió de subrogar la hipoteca, cal analitzar les condicions del préstec hipotecari que es podran canviar, ja que qualsevol hipoteca suposa per al titular un compromís financer a llarg termini.
  • Despeses de subrogació d’hipoteca. Una subrogació d’hipoteca comporta per al titular les despeses següents:
    • Comissió per subrogació hipotecària. Pot variar entre el 0 % i el 2 % de l'import pendent de pagament.
    • Taxació de l’habitatge. El seu cost es situa entre els 250 i els 500 euros.

En una subrogació hipotecària, el titular no ha de pagar cap despesa associada a la cancel·lació de la hipoteca per obrir-ne una de nova en un altre banc. La resta dels costs els sol assumir directament el banc.

Posem un exemple del cost real que suposa per a un client la subrogació d’una hipoteca. 

Si a una persona li resten per pagar 100.000 euros de la seva antiga hipoteca i el banc li aplica una comissió de subrogació hipotecària del 0,60 %, les despeses que li suposaria completar la subrogació hipotecària serien:

  • Comissió de subrogació: 600 euros.
  • Cost de la taxació: al voltant de 350 euros per les característiques del seu habitatge.

El cost de la subrogació hipotecària seria d’uns 950 euros.

Subrogació i ampliació d’hipoteca: és possible?

Una ampliació de la hipoteca suposa modificar el contracte hipotecari, bé per reduir l’import de les quotes augmentant el termini d’amortització del préstec o permetent que el titular pugui aconseguir més capital. Habitualment, l’ampliació de la hipoteca es fa al mateix banc on està contractada per mitjà d’una novació d'hipoteca.

També és possible realitzar una subrogació hipotecària amb ampliació del capital, encara que abans d’optar per una de les dues alternatives cal tenir-ne en compte el cost:

  • Ampliació de la hipoteca vigent. El titular ha de pagar la nova taxació de l’habitatge i la comissió per novació, que està indicada a l’escriptura de la hipoteca i sol rondar entre el 0 % i l’1 % de l’import pendent per pagar. 
  • Subrogació hipotecària amb ampliació del capital. Com s’ha vist, els costos per al titular són la taxació de l’habitatge i la comissió per subrogació d’hipoteca.

En general, resulta més senzill realitzar una novació, ja que s’acorda amb el mateix banc amb el qual s’ha contractat la hipoteca i, també, sol ser més barat, ja que la comissió per novació tendeix a ser més baixa que la comissió per subrogació. En tot cas, el cost final dependrà de la situació de cada hipoteca i de les condicions que es negociïn amb el banc, per això mateix és recomanable parlar amb un especialista hipotecari de l’entitat perquè pugui valorar la situació i assessorar tenint en compte les necessitats particulars de cada persona. 

Recorda que, en qualsevol moment, pots utilitzar el Simulador d’hipoteques de Banc Sabadell1 per obtenir una idea aproximada de com podria ser la teva hipoteca segons el tipus d’interès i el termini d’amortització.

1 El resultat d'aquesta simulació serà de caràcter publicitari i orientatiu basat en dades provisionals. Per elaborar-la, ens basarem en les condicions actuals del mercat i en les dades que ens facilitis a través de les pròximes pantalles. Si vols demanar una hipoteca, un cop vegis el resultat de la simulació, hauràs de posar-te en contacte amb nosaltres per obtenir més informació i rebre la teva oferta personalitzada.

Fotografia de Freepik


Llegir article