matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
La teva casa, el teu cotxe i altres
Com es calcula la quota de la hipoteca?
Juanjo Bueno, Publicitat - Tue Jan 02 09:43:59 CET 2024
Compartir

En sol·licitar una hipoteca l’entitat bancària analitza una sèrie d’aspectes per assegurar que la quantitat que paga cada mes el titular no compromet la seva situació econòmica

La signatura d'una hipoteca per finançar la compra d'un habitatge suposa adoptar un compromís a llarg termini amb l'entitat bancària. En aquesta operació és important tenir en compte alguns factors, com la solvència econòmica del titular, el capital a finançar i el termini d'amortització, per assegurar que el préstec hipotecari es podrà retornar còmodament. Tots aquests aspectes, a més, ajuden el futur propietari a calcular quina és la quota mensual que pagarà pel préstec hipotecari.

Quin percentatge dels ingressos he de destinar a pagar la quota de la hipoteca?

Un dels factors principals que analitza l'entitat bancària a l'hora de concedir una hipoteca són els ingressos del comprador. «El banc recomana que la quota mensual no superi un determinat percentatge sobre els ingressos mensuals nets, habitualment al voltant del 30 %», apunten des de l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE).

Aquest límit del 30 % permet que el titular de la hipoteca tingui prou solvència financera per retornar el préstec, sense comprometre la seva situació econòmica.

Des de l'AHE assenyalen que, per analitzar la solvència del comprador, el banc també té en compte altres factors econòmics i personals. Aquí destaquen, entre altres, l'estat civil, el nombre d'integrants de la unitat familiar, el tipus de contracte laboral i l'antiguitat en la seva ocupació professional, l'edat, l'historial creditici o la tinença d'altres actius (com un habitatge de lloguer).

Pot interessar-te: Quins són els requisits per demanar una hipoteca

 

Casos pràctics

La Maria, de 37 anys, vol comprar un habitatge a Madrid amb un salari mensual de 3.200 euros. Segons la recomanació que la quantitat destinada al pagament de l'habitatge no ha de superar el 30 % dels ingressos mensuals, la Maria pot abonar una quota de, com a màxim, 960 euros al mes.

En el cas de l’Àlvar i el Joan, de 42 i 44 anys respectivament, els ingressos conjunts dels quals pugen a 4.100 euros al mes, és possible contractar una hipoteca que suposi pagar una quota mensual de 1.230 euros.

 

Quin percentatge de finançament puc demanar per a la hipoteca?

A més dels ingressos mensuals, és important tenir en compte que, en general, les entitats bancàries concedeixen finançament de, com a màxim, fins a un 80 % del valor de la taxació de l'immoble.

A aquest percentatge se li ha d’afegir entre un 10 % i un 15 % procedent de les despeses associades a la compra, com els impostos, la notaria, el Registre de la Propietat, etc.

 

Per tant, el comprador ha de tenir uns estalvis d'aproximadament el 35 % del valor de l'habitatge per fer front a l'adquisició.

En qualsevol cas, en aquest procés d’anàlisi de la solvència econòmica necessària per comprar un habitatge és recomanable comptar amb l'assessorament professional d'un expert de confiança com el de l'entitat bancària, que pot aconsellar el que convé més d'acord amb cada situació econòmica particular i respondre qualsevol dubte.

Vols que un expert t'aconselli sobre què t'interessa més sense cap tipus de compromís? Deixa't assessorar per un especialista aquí.   

Fotografía de cottonbro en Pexels

Compartir


Link
matricula-

Simula la teva hipoteca ara i descobreix quina s'adapta millor a tu

Esbrina què encaixa millor amb tu, si la nova Hipoteca Mixta, la Fixa o la Variable. Fes la teva simulació sense compromís ni documentació inicial i coneix com seria la teva quota mensual aquí i ara. 

Calcula la teva hipotecaCalcula la teva hipoteca