matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Préstecs personals i crèdits Hipoteques Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
Estalvi, inversió i jubilació

Anàlisi fonamental i anàlisi tècnica a l’hora d’invertir

Banc Sabadell, Publicitat - Wed Oct 21 13:21:03 CEST 2020
Compartir

Totes dues són eines que poden suposar una gran ajuda per a l'inversor a l'hora de prendre decisions sobre la seva cartera. No obstant això, tenen els seus pros i contres, i és important conèixer-los, encara més, en una conjuntura tan volàtil com l'actual.

Al llarg dels seus gairebé noranta anys de vida, Benjamin Franklin va fer pràcticament de tot: va ser editor i impressor de diaris a Filadèlfia; es va convertir en ambaixador a França; va inventar objectes tan utilitzats com el parallamps, les lents bifocals o l'estufa; i, per si no fos prou, va tenir temps de ser un dels pares fundadors dels EUA durant la segona meitat de segle XVIII. A més de tot això, va tenir temps per investigar els mercats financers, i va arribar a conclusions tan clarividents com ara que “si es vol ser ric, no només s'ha d'aprendre a saber com es guanya, sinó, també, a com s'inverteix” o que “invertir en coneixement és el que produeix sempre els millors beneficis”. En aquest sentit, a l'hora d'analitzar les borses i els valors que hi concorren, des de fa temps dues metodologies competeixen per veure qui els avalua millor: l'anàlisi fonamental i l'anàlisi tècnica.

Anàlisi fonamental: una aposta per la lògica

L'anàlisi fonamental té com a principal objectiu estudiar el valor intrínsec d'un actiu, fixant-se en tots els factors que podrien influir en el seu preu futur. Per aconseguir-ho, s'avaluen tots els fets i les influències externes, els estats financers i les tendències industrials. Compta amb dues eines clau per dur-se a terme amb èxit. Una és l'anàlisi descendent, que es fixa en el mercat a escala general, per, més endavant, examinar un sector determinat i finalitzar en l'observació particular d'una companyia. L'altra, a l'extrem oposat, és l'anàlisi ascendent, que consisteix en el procés invers, anant des d'una entitat específica fins a considerar, d'una manera més holística, tots els aspectes que influeixen en el preu d'un actiu.

L'anàlisi fonamental avalua el valor intrínsec d'un actiu, estudiant-ne tots els factors que podrien influir en el seu preu futur

El gran avantatge de l'anàlisi fonamental és que, com pretén entendre en tota la seva magnitud el valor real d'un actiu, proporciona als inversors una visió de mercat a llarg termini, i permet establir comparacions entre resultats, per exemple, avaluant si el que s’està pagant per una determinada acció en l'actualitat és car o barat, i intentant proporcionar pistes sobre com es pot beneficiar un estalviador dels vaivens de les cotitzacions. A més, com que es basa, principalment, en l'observació de les dades financeres, facilita que es puguin prendre decisions racionals sense fer més cas del necessari als biaixos personals, i això, en època de volatilitat en els mercats, com passa des que va esclatar la crisi sanitària global provocada pel coronavirus, pot contribuir de manera decisiva a efectuar una gestió satisfactòria d'una cartera d'inversió.

Entre els seus principals hàndicaps cal mencionar que es tracta d'un procés complex i que requereix molt temps, ja que cal implicar diferents factors i això, per a molts inversors, pot resultar massa complicat de fer. A més, com es basa en el coneixement a llarg termini de mercat, no és el camí més aconsellable per a la presa de decisions ràpides, ja que, per a aquest tipus de vicissituds, és molt més apropiada l'anàlisi tècnica. Per aquest motiu, moltes gestories i especialistes estan optant per aquesta última en l'actual panorama d'incertesa que ha envaït la majoria de borses mundials.

Anàlisi tècnica: l'agilitat en la presa de decisions

Si mitjançant l'anàlisi fonamental es tracta d'analitzar diferents fonts d'informació, algunes d'aquestes, alienes als moviments de preu de l’actiu mateix, a l’anàlisi tècnica la clau per obtenir valor està en els gràfics. Gràcies a això, es pot avaluar qualsevol tipus de mercat, no només referit a les accions, sinó també, per exemple, als derivats o a les matèries primeres. La seva principal finalitat és predir l'evolució que tindrà la cotització d'un actiu basant-se en el comportament que ha experimentat en el passat. És a dir, que es limita a estudiar cap a on es dirigirà el seu preu en el futur, sense aturar-se a estudiar el seu valor o si està car o barat.

L'anàlisi tècnica, desenvolupada per Charles Henry Dow poc abans de finalitzar el segle XIX, sol incloure una part gràfica, que incorpora les figures i les tendències que es van dibuixant al llarg d'un període de temps, i una altra de matemàtica, en la qual es pretén automatitzar i objectivar l'anàlisi dels moviments en els preus, mitjançant diferents càlculs que, posteriorment, es reflecteixen en una sèrie d'indicadors, com l’ADX, l'RSI o el MACD. Amb la informació que s'extreu del preu d'un actiu i del seu volum negociat, es construeix tot el coneixement futur sobre un valor.

L'anàlisi tècnica intenta predir l'evolució que tindrà la cotització d'un actiu basant-se en el seu comportament en el passat

Potser el gran problema que té és que està pensat per a mercats molt líquids, on cap operador té un poder dominant sobre la resta, i en els quals, per tant, hi ha moltes operacions de compra i de venda, fet que determina que, a la fi, el preu és el seu principal condicionant. És per això que, abans de dur-se a terme, cal avaluar prèviament si el mercat té la suficient liquiditat o si, per contra, hi ha algun inversor que està acaparant la majoria de les operacions que s’hi realitzen.

Entre els seus grans avantatges, cal destacar que, com que és molt més àgil de realitzar que l'anàlisi fonamental, permet als inversors poder prendre decisions amb més rapidesa sobre oportunitats potencials que sorgeixin, basant-se, per fer-ho, en la premissa que els mercats són més psicològics que lògics, i per això és imprescindible intentar anticipar-se al comportament dels altres participants.

Utilitzar el millor d’un mateix durant la crisi

Hi ha molts especialistes que procuren combinar les dues eines per avaluar si una inversió és atractiva o no. Per fer-ho es basen en alguns preceptes clau, com ara que només s'ha d'invertir en empreses que s'espera que experimentin un creixement en els anys vinents per sobre de la mitjana, no pagar més per una acció que el seu valor intrínsec de mercat o identificar actius el creixement previst dels quals sigui equivalent als creixements generats en el passat.

Després de l'esclat de la pandèmia global de la COVID-19, les borses de tot el món es van veure sumides en una espiral de volatilitat que ha obligat els inversors a, d'una banda, estudiar i, molt probablement, reequilibrar les seves carteres per adaptar-se a la nova conjuntura, i, d'altra banda, a intentar no prendre decisions basant-se només en paràmetres emocionals, motiu pel qual l'assessorament dels experts és molt important. En aquest sentit, i de cara a identificar oportunitats potencials que solen sorgir amb més recurrència en moments d'incertesa, l'anàlisi tècnica pot tenir un paper clau per anticipar i pronosticar cap a on es dirigirà la cotització de determinats valors i, amb això, poder determinar-ne la compra o no, reduint els riscos intrínsecs que suposa dur a terme una inversió.

No obstant això, les fluctuacions en els preus conviden, també, a actuar amb més precaució del que és habitual i pensar en el llarg termini per evitar sorpreses desagradables, i és en aquest punt en què l'anàlisi fonamental té molt sentit, encara que els factors externs en una època de recessió poden ser més impredictibles que en altres moments del cicle econòmic.

Fotografia de Tech Daily en Unsplash
Compartir


Link
matricula-

Inverteix els teus diners segons el teu perfil i objectius

Tria la inversió que millor s'adapti al teu perfil de risc i a les teves preferències.

Coneix mésConeix més

L'últim

Estalvi, inversió i jubilació   - Fri Apr 11 15:08:15 CEST 2025

Què són les despeses formiga i com evitar-les? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Comptes i targetes   - 11/04/2025

Càrrec en compte: què és, com funciona i com obtenir el justificant Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
La teva llar, el teu cotxe i les teves assegurances   - Thu Apr 10 15:16:21 CEST 2025

Quin és el paper del gestor del banc en la compra d'un habitatge? Banc Sabadell, Publicitat

Comprar un habitatge és una de les decisions econòmiques més importants que pren una persona a la seva vida. Per això, és important analitzar diferents aspectes, com ara el tipus d'immoble que es vol adquirir, la solvència econòmica o el tipus d'hipoteca que s'adapta millor a cada situació. Comptar amb l’ajuda d’un professional com el gestor del banc i fer servir un simulador d’hipoteques és clau en aquest procés.

Què cal tenir en compte per comprar un habitatge?

A l'hora de comprar un habitatge, cal tenir presents tant factors relacionats amb l'immoble com els relatius al cost i al finançament de l'operació. Entre els primers, s’han d’avaluar qüestions com ara el tipus d’habitatge (per exemple, si és una casa d’obra nova o de segona mà), la ubicació, la seva situació jurídica o si compta amb el certificat d’eficiència energètica.

Pel que fa als aspectes econòmics clau per comprar una casa, els més rellevants són: una casa d’obra nova o de segona mà

  • Solvència econòmica. Per regla general, el banc concedeix com a màxim un finançament del 80 % sobre el valor de taxació de l'immoble o del preu de compravenda, el que sigui menor. Això vol dir que el sol·licitant d'una hipoteca ha de tenir al voltant d'un 35 % d'estalvi previ per adquirir la casa. En aquest percentatge s'hi inclou el 20 % restant de l'habitatge i entre el 10 % i el 15 % que suposaran les despeses associades a la compra.
  • Despeses associades. Directament relacionades amb la hipoteca hi ha la taxació i la comissió d'obertura del préstec (que no sol superar l'1,5 % sobre l'import total). També hi ha una altra sèrie de despeses, com les de la gestoria (inscripció legal del canvi de propietari de l’habitatge), les del Registre de la Propietat de l'escriptura de compravenda i de la nota simple, i les de la notaria, que habitualment voregen el 0,5 % del valor total de l’habitatge. 
  • Capacitat d'endeutament. Per concedir un préstec hipotecari, el banc calcula la capacitat d’endeutament del client. El pagament de la hipoteca no ha de superar el 30 % dels ingressos mensuals del futur propietari.

En què contribueix el gestor del banc en la compra d'un habitatge?

Comptar amb un expert del banc pot resultar clau per a la compra d'un habitatge, ja que pot acompanyar aconsellar el futur propietari, així com respondre qualsevol dubte que sorgeixi al llarg del procés segons la seva situació econòmica particular.

Un gestor del banc pot fer igualment un estudi de viabilitat del préstec per conèixer el nivell de risc en demanar una hipoteca. I, a partir d'aquí, decidir quin tipus d’hipoteca es vol contractar (hipoteca a tipus fix, a tipus variable o mixta), sempre amb la flexibilitat necessària per obtenir un préstec hipotecari a mida de cada client.

Com ajuda el gestor del banc en la tramitació d'una hipoteca?

El gestor del banc també pot ajudar el futur propietari a resoldre els possibles dubtes que hi hagi a l'hora de contractar una hipoteca en alguns aspectes clau, com ara:

  • Tipus d'interès. El tipus d'interès és el preu que es paga a l'entitat bancària pels diners prestats. Hi ha dos conceptes fonamentals: el tipus d'interès nominal (TIN), que és un percentatge fixat pel banc, i la taxa anual equivalent (TAE), que és el valor més utilitzat per comparar hipoteques, ja que té en compte altres despeses associades a la hipoteca, com ara les comissions.
  • Quota mensual. La quota mensual és la quantitat de diners que el titular de la hipoteca haurà de pagar al banc per la seva hipoteca, més els interessos. La quantia d’aquesta quota dependrà del capital total del préstec, del tipus d’interès i del termini d’amortització. 
  • Termini d'amortització. És el període en què s'han de tornar al banc els diners prestats. Per norma general, aquest termini és d’entre 20 i 30 anys.

El gestor també pot ajudar el sol·licitant a preparar la documentació que s’ha de presentar en formalitzar una hipoteca. Cal tenir en compte que, un cop s'ha sol·licitat el préstec hipotecari i el banc ha aprovat la concessió, l'entitat enviarà tota la informació relativa a la hipoteca al futur propietari. Aquesta informació està composta per les conegudes fitxes de la hipoteca, que contenen tot el necessari perquè el titular estudiï i comprengui tots els termes del contracte que signarà. El període de temps que passa des que el banc aprova la sol·licitud fins que envia la informació al futur comprador és d'aproximadament 15 dies.

Més endavant, i després que el gestor del banc respongui totes les qüestions que puguin sorgir al sol·licitant, aquest ha d'acudir a la notaria per signar l'acta notarial. Amb la signatura d’aquest document, el notari dona fe que el comprador de l’habitatge entén tots els termes del contracte. Un cop signada l'acta notarial, el titular acudeix una segona vegada al notari, en aquesta ocasió per signar la hipoteca. En aquest moment hi intervenen el demandant del préstec, el banc, el notari i el gestor. Quan la hipoteca ja s'ha signat, pot tardar uns 15 dies feiners a registrar-se. 

Com es pot veure, completar la compravenda d'un habitatge exigeix​ una sèrie de passos i de tràmits en què un gestor del banc pot tenir un paper clau. Per això, comptar amb el seu suport pot ser fonamental per escollir l'opció que més s'adapti a les condicions de cada cas i perquè l'operació conclogui amb èxit.

Fotografia de RDNE Stock project en Pexels


Llegir article