matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
Comptes i targetes

Així afectarà el MEI la teva nòmina el 2025

Banc Sabadell, Publicitat - Mon Feb 17 16:05:49 CET 2025
Compartir

El Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI) és un impost que es va posar en marxa a l’última reforma de les pensions per intentar ajudar la sostenibilitat del sistema públic de pensions. Es tracta d’una cotització addicional a la Seguretat Social que apareix reflectida dins de la nòmina i, també, de les cotitzacions dels autònoms, que s’aplicarà de manera progressiva al llarg dels propers anys. A continuació, expliquem què és el MEI i com afecta la nòmina.

Què és el MEI? 

El MEI és una cotització de recent creació que s’aplica tant a les nòmines com a les cotitzacions dels professionals autònoms. Va ser creat per la Llei 21/2021, de 28 de desembre, de garantia del poder adquisitiu de les pensions i d’altres mesures de reforç de la sostenibilitat financera i social del sistema públic de pensions. El seu objectiu és reforçar els ingressos de la Seguretat Social perquè pugui garantir-se el manteniment de les pensions públiques de jubilació, tenint en compte que, en els propers anys, es jubilarà una gran part de la generació del baby-boom, és a dir, dels treballadors nascuts en la dècada dels seixanta del segle passat.

L’aplicació del MEI no tindrà cap efecte en la percepció que rebi un treballador quan es jubili, sinó que la principal missió és engreixar la denominada “guardiola de les pensions” o, el que és el mateix, el Fons de Reserva de la Seguretat Social. En principi, està previst que el MEI s’apliqui fins a l’any 2029.

Com afectarà el MEI la teva nòmina el 2025?

El MEI afecta tots els professionals registrats a la Seguretat Social, fet que significa que aplica tant als treballadors per compte d’altri com als autònoms. En el cas dels empleats que reben una nòmina i que després s’ingressa al seu compte bancari, la quantia del MEI dependrà de la seva base de cotització i de l’any en curs, ja que cada any s’aplica un percentatge diferent de la suma del que aporta l’empresa i el professional.

És a dir, en una nòmina, a la base de cotització per contingències comunes se li aplica el percentatge del MEI i el resultat es descompta del salari del treballador juntament amb la resta de les cotitzacions.

Entre el 2025 i el 2029, la taula de cotitzacions queda de la manera següent:

  • 2025. S’aplica un MEI a la nòmina del 0,8 % (0,67 % a càrrec de l’empresa i 0,13 % a càrrec del treballador).
  • 2026. S’aplica un MEI a la nòmina del 0,9 % (0,75 % a càrrec de l’empresa i 0,15 % a càrrec del treballador).
  • 2027. S’aplica un MEI a la nòmina de l'1 % (0,83 % a càrrec de l’empresa i 0,17 % a càrrec del treballador).
  • 2028. S’aplica un MEI a la nòmina de l'1,1 % (0,92 % a càrrec de l’empresa i 0,18 % a càrrec del treballador).
  • 2029. S’aplica un MEI a la nòmina de l'1,2 % (1 % a càrrec de l’empresa i 0,2 % a càrrec del treballador).

On puc veure el MEI a la meva nòmina? 

Per ser una deducció de la nòmina, el MEI apareix reflectit dins de l’apartat de deduccions. Per aquest motiu, en una nòmina es recull juntament amb les aportacions que fa el treballador en concepte de cotització a la Seguretat Social, en un apartat que rep el nom de “Cotització MEI”. Es tracta d’un concepte fàcil d’identificar si es coneix com llegir una nòmina.

Com funciona aquest impost segons el tipus de treballador?

A més dels treballadors per compte d’altri, com s’ha comentat, l’impost MEI afecta també un altre tipus de treballadors, els professionals autònoms o els funcionaris. Així i tot, l’impacte en els treballadors per compte d’altri serà sensiblement menor, ja que només els afecta en la quota del MEI que els correspon pagar, i són les empreses les qui han d’abonar la resta.

MEI en autònoms

En el cas dels autònoms, l’impacte del MEI es tradueix en la pujada de les quotes que abonen a la Seguretat Social, i el pagament de les quals se sol domiciliar a través d’un compte bancari. El MEI s’aplica en el tipus de les bases de cotització.

Des que es va començar a aplicar el sistema d’ingressos reals als professionals autònoms, les quotes es divideixen en 15 trams, segons els seus beneficis nets. El 2025, les bases estan fixades entre els 205,23 i els 605,42 euros al mes.

MEI en funcionaris 

Per als funcionaris, igual que succeeix amb la resta dels treballadors per compte d’altri, el cost del MEI es distribueix entre ocupador i professional segons les taules aprovades.

Què fer per adaptar-se al MEI en el 2025?

Per tenir un millor control de les finances personals i poder planificar millor les despeses que es tindran, com succeeix en el cas dels impostos, pot ser una bona idea utilitzar els avantatges que aporta la banca digital i un compte online. A través de l’app del banc, és possible:

  • Categoritzar els ingressos i les despeses. El titular d'un compte online pot saber en tot moment quin és el seu nivell mensual d’ingressos i de despeses tant del mes en curs com dels anteriors o del període que necessiti revisar. A més, les despeses es poden desagregar en diferents categories i saber quant es gasta.
  • Crear pressupostos. Per exemple, amb el que s'ha gastat en oci en els dos últims mesos és possible fixar un pressupost i establir el que es gastarà en aquesta partida en el futur.
  • Controlar els pagaments amb la targeta. És possible accedir a tot l’històric de despeses que s’han realitzat amb la targeta i establir límits mensuals de despesa per a determinades partides.

A més, és important tenir en compte que disposar d’un compte online amb nòmina remunerat pot ajudar a pal·liar aquest tipus d'impostos.

Fotografia de Freepik
Compartir


Link
matricula-

Encara no ets de Banc Sabadell?

Fes-te client amb el nou Compte Online Sabadell

Saber mésSaber més

L'últim

Empreses   - 17/06/2025

Quins tipus de finançament per a startups hi ha? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Negoci internacional   - 16/06/2025

Avals i garanties en negoci internacional Negoci Internacional, Banc Sabadell

Llegir article
Estalvi, inversió i jubilació   - 13/06/2025

Com aplicar el repte del cèntim per estalviar? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article