matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online
Centre d’Ajuda Contacte
Tornar
Els teus diners

Inversió responsable, ètica i solidària: beneficiosa per a la societat i el medi ambient i per a tu

Carlos S. Ponz - 29/05/2024
Compartir

La inversió responsable, especialment l’ètica i solidària, compta amb avantatges molt interessants

L’ésser humà és cada vegada més conscient dels desafiaments ambientals que afronta el planeta en el qual vivim, la qual cosa ha permès convertir en temes prioritaris de l’agenda social, la lluita contra el canvi climàtic i la necessitat de protegir la biodiversitat. Aquest canvi de paradigma té un dels seus principals catalitzadors en els més joves, enormement conscienciats en potenciar un enfocament més sostenible de la societat a través de, per exemple, promoure un comportament més responsable de les empreses o afavorir la creació d’ocupacions verdes. En la indústria financera, aquesta imparable consciència global en favor de la sostenibilitat s’ha traslladat amb força no sols cap als productes d’inversió, sinó cap a la pròpia presa de decisions per part dels inversors.

En aquest context, cada vegada està guanyant més pes la inversió responsable, un tipus d’inversió que té en compte els factors mediambientals, socials i de governança que s’agrupen sota les sigles ESG (environmental, social and governance). Des de la perspectiva d’un inversor, els productes d’inversió responsable poden arribar a oferir grans avantatges alhora que s’encarreguen de finançar actius que contribueixen a preservar la naturalesa i l’entorn. 

A continuació, t’expliquem per què apostar per les finances sostenibles no és només una cosa beneficiosa per al medi ambient i la societat, sinó que, també, pot ser-ho per a tu com a inversor. A més, t’expliquem amb detall tot sobre les inversions amb criteris ètics i solidaris, una aposta que cada vegada cobra més protagonisme dins de les finances sostenibles.

Inversió responsable: l’aposta pels fons d’inversió ètics i solidaris

La inversió responsable intenta demostrar que és possible construir un futur millor a través de productes competitius, flexibles i avantatjosos. En el cas dels fons d’inversió responsables, cal distingir entre els fons ètics i els fons solidaris.

Els fons ètics incorporen en el seu procés d’inversió filtres de caràcter ètic i social, a més de criteris econòmics i financers per evitar males pràctiques en termes de responsabilitat social. Per part seva, els fons d’inversió solidaris són aquells en els quals la societat gestora destina una part de les comissions de gestió reportades a causes solidàries.

En l’actualitat hi ha alguns fons d’inversió que són, alhora, ètics i solidaris. Aquest és el cas de Sabadell Inversión Ética y Solidaria, FI1, gestionat per Sabadell Asset Management (Amundi), que persegueix un triple objectiu: tractar d’obtenir una rendibilitat i assumir un risc d’acord amb el seu nivell (Indicador de risc 2/7), invertir de manera ètica i ser solidari. Cal no oblidar que, com a productes d’inversió comporten un risc de pèrdua de capital

Per què invertir en un fons ètic i solidari

Un fons d’inversió ètic i solidari incorpora a la selecció d’inversions una anàlisi addicional orientada a avaluar i promoure el finançament de causes solidàries. En el cas de Sabadell Inversión Ética y Solidaria, FI, el fons contribueix a la consecució de nou objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides, entre ells, la cura de la infància, l’ajuda a poblacions afectades per la desnutrició, l’atenció a persones que han patit desastres naturals o el suport a col·lectius amb alguna malaltia, discapacitat o condició genètica especial.

Entre els anys 2006 i 2021, l’import de la comissió de gestió del fons, que es va destinar a causes solidàries, va superar els dos milions d’euros. Aquests diners van servir per col·laborar amb més de 25 comunitats de 9 països diferents. Només en 2020 es van beneficiar 27 organitzacions, entre ONG, congregacions religioses i fundacions.

Avantatges dels fons d’inversió ètics i solidaris

Invertir en un fons ètic i solidari ofereix un avantatge principal als seus partícips:

  • Benefici social, ètic i solidari. Un fons ètic i solidari inclou en la selecció d’inversions una anàlisi addicional orientada a evitar males pràctiques en termes de responsabilitat social i mediambiental, a més de perseguir els objectius habituals de creixement del valor de la inversió i obtenció de rendibilitat segons els risc associat.

A més a més, els fons ètics i solidaris comparteixen la resta dels beneficis dels fons d’inversió tradicionals. Un d’ells és la transparència i el fet de poder rescatar la inversió totalment o parcialment sempre que es desitgi.

En qualsevol cas, cal tenir en compte que, si l’evolució dels mercats no és la que s’espera, el fons pot tenir pèrdues. Per això, si es reemborsen o traspassen les participacions abans que finalitzi l’horitzó temporal recomanat del fons (que, en el fons Sabadell Inversión Ética y Solidaria, FI, és de quatre anys) augmenta el risc de pèrdua de capital.

A més, convé tenir present que els fons d’inversió tenen un tractament fiscal interessant si és una persona física resident, segons la legislació fiscal vigent a Espanya. Un d’aquests avantatges és que és possible traspassar saldo d’un fons a un altre sense haver de tributar fins que es desinverteixi.

Vols saber més sobre els fons d’inversió? Sol·licita una cita prèvia amb un gestor i informa’t de manera personalitzada.

1 Sabadell Inversión Ética y Solidaria, FI està registrat en la CNMV amb el número 2871. Consulteu el fullet. El fullet, el document amb les dades fonamentals (KID, per les seves sigles en anglès) i els informes periòdics estan a la disposició del públic a les oficines comercialitzadores i a SabadellAssetManagement.com. Societat gestora: Sabadell Asset Management, S.A., S.G.I.I.C., Societat Unipersonal. Registre de la CNMV núm. 58. Entitat Dipositària: BNP Paribas S.A., Sucursal a Espanya, Registre CNMV núm. 240

Fotografia de jarmoluk a Pexels
Compartir


Link
matricula-

Inverteix els teus diners segons el teu perfil i objectius

Tria la inversió que millor s'adapti al teu perfil de risc i a les teves preferències.

Coneix mésConeix més